files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Mafiánske auto pred OC ZEMPLÍN

Veľkú pozornosť pútalo na nedávnom zraze veteránov pred OC ZEMPLÍN v Michalovciach „mafiánske“ auto  Citroen 11 BN, z roku 1948. Jeho majitelia Jozef Makohus a Mikuláš Koščo, v mafiánskom prevlečení, pred pár mesiacmi ani nesnívali, že také auto budú raz vlastniť. V spomínaných rokoch jazdili práve na takých autách talianski mafiáni.


„Na prelome rokov sme cestovali kvôli obchodným záležitostiam do Mníchova. Po ceste späť sme sa zastavili kvôli oddychu pri jednej benzínovej pumpe, neďaleko bol autobazár. Moji priatelia statočne oddychovali, len ja som akosi nemohol zaspať, ťahalo ma to von. Keď som sa tak prechádzal, obišiel som budovu autobazáru a zrazu som ostal stáť v nemom úžase. Pod stromom tam len tak stálo toto auto “, prezradil nám pán Makohus. Vzápätí zobudil  svojich kolegov, počkali na majiteľa autobazáru a spečatili obchod. Keď si ho po pár týždňoch priviezli konečne domov, čakalo na nich ďalšie prekvapenie. „Keď sme do neho naliali benzín a otočili sme kľúčom – auto ihneď naštartovalo. Bolo to nezvyčajné, keďže niekoľko dlhých rokov stálo len tak pod holým nebom, v čase i nečase. Neverili sme, že na tom budeme môcť jazdiť“. Viac ako 4 mesiace na ňom pracovali traja  mechanici, aby dali auto po technickej i vizuálnej stránke do takého stavu v akom je dnes a zároveň, aby zachovali čo najviac pôvodných súčiastok. Prvýkrát ho šťastní majitelia predstavili na nedávnom Zraze veteránov v Michalovciach a bolo na nich vidieť obrovskú radosť zo splneného sna.
„Mafiáni“ sa už tešia na ďalšiu mafiánsku jazdu na niektorý zo zrazov po Slovensku. Ich manželky musia zostať doma, ale ako povedal jeden z majiteľov tohto krásneho auta, tešia sa, že ich „chlapci sa idú hrať s motorikami.“ 

 


Zopár technických informácií a zaujímavostí o mafiánskom aute:

CITROEN 11 BN, rok 1948

- Prvý majiteľ bol z Turecka
- Má trojstupňovú prevodovku
- Max. rýchlosť – 130
- Výkon 44 KW
- Aby mafiáni mohli strieľať aj za jazdy, dvere sa otvárali opačným smerom ako dnes
- Ide o Traction Avant, revolučný model s predným náhonom a samonosnou karosériou.

                         Eva Hrehovčíková



Uverejnené: 15.07.2010 15:43:13 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.