files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Zemplínske mestá spolupracujú s ukrajinskými v oblasti kultúry i turizmu

Zemplínske mestá Humenné, Michalovce a Vranov nad Topľou spolupracujú s tými ukrajinskými najmä v oblasti kultúry i turizmu.

Partnerským mestom Michaloviec je už od roku 1999 Užhorod. Ako TASR informovala hovorkyňa radnice Iveta Palečková, len nedávno sa uskutočnil projekt cezhraničnej spolupráce, ktorého hlavným cieľom bolo zabezpečiť rozvoj informačných tokov inovatívnymi prístupmi, a tak znižovať sociálne a ekonomické rozdiely medzi regiónmi na nadnárodnej úrovni. Zapojili sa doň piati partneri. Medzi tromi ukrajinskými bolo aj mesto Užhorod. "Naša spolupráca bola na veľmi dobrej úrovni, bezproblémová, čo nás vedie k tomu, aby sme v nej pokračovali aj v budúcnosti," zdôraznila. Humenská samospráva má na Ukrajine dve partnerské mestá. S Perečínom podpísali dohodu o spolupráci prvýkrát v roku 1999, s Mukačevom zmluvu o partnerstve v roku 2010. Ako TASR informovala Michaela Dochánová z radnice, obe mestá s Humenným aktívne spolupracujú v oblasti kultúry, športu, cestovného ruchu, ale aj prípravy a podávania spoločných projektových zámerov. "Uskutočňujú sa výmeny ľudových súborov a detských ľudových súborov," spomenula s tým, že v sobotu sa napr. koná Perečínsky festival spievania kolied, na ktorom svoje umenie predvedú aj Humenčania. Partnerské mestá všeobecne si podľa Dochánovej prostredníctvom svojich vyslaných zástupcov navzájom odovzdávajú skúsenosti aj z fungovania samosprávy.

Veľké rozdiely vo vzťahoch s ukrajinskými a inými zahraničnými partnermi nepozorujú. "Problémom je zatiaľ iba rozdielna legislatíva, resp. byrokracia, čo sa týka vybavovania podkladov. Ale to vychádza najmä zo skutočnosti, že Ukrajina nie je členom EÚ," vysvetlila. Spoluprácu s nimi hodnotí humenská samospráva ako bezproblémovú a pozitívnu. Výhodu partnerstva vníma v blízkosti a podobnosti kultúry a jazyka, prínos vidí najmä v rozvoji turistiky. "Zároveň je tu priestor odovzdávať naše skúsenosti s čerpaním eurofondov pre ukrajinských partnerov," podotkla Dochánová. "Žiaľ, realizáciu spoločných investičných alebo neinvestičných projektov obmedzuje nedostatok finančných zdrojov najmä u ukrajinských partnerov, preto je odkázaná iba na možnosti získania grantov a nenávratných finančných príspevkov," poznamenala s tým, že Humenné zatiaľ s Perečínom a Mukačevom nerealizovalo investičné projekty. Vo všeobecnosti nie sú rozbehnuté ani v súčasnosti. "Boli podávané žiadosti o získanie finančných prostriedkov. Projekty sa týkali najmä podpory rozvoja cestovného ruchu a ochrany životného prostredia," doplnila.

Vranov nad Topľou má na Ukrajine jedného partnera, a to mesto Vinogradov, s ktorým podpísal zmluvu v roku 2004. Už dlhšiu dobu však táto spolupráca nefunguje. "Pravdepodobne z dôvodu zmeny politickej situácie na Ukrajine sa vzťah medzi mestom Vranov nad Topľou a mestom Vinogradov prerušil," informovala TASR hovorkyňa radnice Eva Fedorňáková s tým, že momentálne užšie spolupracujú s ukrajinským mestom Sambir. Zmluvu o spolupráci podpísanú nemajú.



Uverejnené: 13.01.2018 12:52:22 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.