files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Mesto získalo dotáciu na vyše dva kilometre novej cyklotrasy

Michalovce získali dotáciu viac ako pol milióna eur na vyše dva kilometre novej cyklotrasy. Samospráva bude projekt spolufinancovať sumou 29.600 eur.

Ako informovala vedúca Odboru informatizácie a grantov na Mestskom úrade v Michalovciach Jana Machová, v metropole dolného Zemplína sú vytvorené cyklotrasy o celkovej dĺžke 4,36 kilometra prepájajúce niektoré časti mesta. "Chýbajú cyklotrasy prepájajúce sídliská a okrajové časti mesta s centrom mesta a priemyselnými parkmi," vysvetlila. Samospráva preto podala v polovici vlaňajšieho roka žiadosť o nenávratný finančný príspevok, ktorý jej bol schválený v plnej výške. "Celková dĺžka novej cyklotrasy bude 2002,6 metra. Vďaka nej sa zabezpečí prepojenie sídliska Stráňany s centrom mesta, priemyselnou zónou a železničnou a autobusovou stanicou. Zároveň trasa povedie až k novému mestskému cintorínu a lesoparku Biela hora," vysvetlila Machová. Projekt má podľa jej ďalších slov tri etapy. Prvá predstavuje rekonštrukciu existujúcej lávky, ktorá sa nachádza v tesnej blízkosti tzv. stráňanského mosta a Kostolného námestia. "Výmenou za novú širšiu lávku sa zaistí bezpečný prejazd pre cyklistov i pre chodcov," poznamenala.

Druhou etapou je realizácia dopravného značenia na ulici Partizánskej. "Tá spája centrum mesta s jeho okrajovou časťou a tvorí dopravný koridor sprístupňujúci sídlisko IBV Stráňany, ale aj oddychovú časť mesta - lesopark Biela hora a prímestskú rekreačnú oblasť Zemplínska šírava," vysvetlila s tým, že komunikácia na spomínanej ulici by sa mala rekonštruovať v prvej polovici roka, preto v tejto etape projektu postačuje umiestnenie vodorovného a zvislého dopravného značenia cyklotrasy. "Rovnako šírkové pomery ulice Partizánskej dovoľujú pristúpiť k takémuto riešeniu," doplnila. V tretej etape by sa mal vybudovať nový cyklochodník, ktorý sa zrealizuje na pozemkoch mesta. "Smerom k novému mestskému cintorínu a lesoparku Biela hora vedie komunikácia, ktorá lemuje lesopark na jeho južnej hranici. Nepostačuje však šírkovými pomermi, preto je tu potreba vybudovať nový segregovaný cyklochodník," priblížila Machová s tým, že pred začatím jeho realizácie bude pozdĺž cesty nevyhnutné odstránenie krovín a stromov z náletov. "Solitérne stromy budú odborne orezané a ošetrené a ostávajú bez negatívneho zásahu," zdôraznila. "Veríme, že v meste postupne rozšírime sieť cyklotrás v súlade s územným plánom, uľahčíme tým pohyb cyklistom, zvýšime ich bezpečnosť na cestách a motivujeme aj ďalších obyvateľov k používaniu lacnej a ekologickej prepravy," uzavrela Machová.

TASR



Uverejnené: 25.01.2018 11:09:09 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.