files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Primátor V. Kapušian myslí na všetky vekové kategórie

Vo Veľkých Kapušanoch intenzívne myslia aj na školopovinnú mládež. Preto tunajšie základné školy postupne dostávajú nový šat. Nehovoriac o tom, že v 10-tisícovom meste na juhu Zemplína pribúdajú aj športoviská. Okrem toho, mladé rodiny sa v jednom z najbližších mesiacov budú môcť nasťahovať do pohodlných rodinných domov v južnej časti mesta. Po neuveriteľných pätnástich rokoch budovania, v septembri tohto roka dajú do užívania nový cintorín s domom smútku. Cintorín bude rozdelený na tri časti, pričom ľudia budú môcť využívať aj moderný americký spôsob pochovávania zosnulých.     

                               

Na čele Veľkých Kapušian už takmer štyri roky stojí dlhoročný futbalista a bývalý pedagóg Mgr. Peter Petrikán. „V súčasnosti finišujeme s rekonštrukciou Základnej školy Pavla Országha Hviezdoslava, ktorú sme začali pred rokom a pol. Jednotlivé priestory sme zateplili. Súčasne sme vynovili strechy a zastarané okná sme nahradili plastovými,“ pochválil sa prvý muž mesta.

Keďže objekt ZŠ postavenej v 70.-tych rokoch je rozdelený na niekoľko vzájomne prepojených, ale samostatných pavilónov, stavebné práce nijakým spôsobom nenarušili vyučovací proces. „V podstate ide o to, že v každom z pavilónov bolo len päť tried. Tým pádom sa žiaci mohli bez problémov premiestniť do menej obsadených učební v iných častiach budovy,“ vysvetlil.

Realizátorom jednotlivých prác bola firma Stavomont Snina. Počas prebiehajúcej rekonštrukcie bola v škole zároveň zriadená moderná učebňa výpočtovej techniky. V uplynulých školských rokoch v nej získalo vedomosti okolo 700 školákov.

Osobitné výdavky 

Z peňazí štátu určených na bežný chod školy sa postupne renovuje telocvičňa. „Opravila sa strecha. V uplynulých mesiacoch vybrané firmy dali do poriadku elektroinštaláciu a kúrenie,“ konštatoval primátor. V súčasnosti sa v tomto športovom zariadení vymieňajú okná. Na rad príde aj maľovanie vnútorných priestorov. Atraktívnejší vzhľad bude mať aj tenisový kurt v školskom areáli. O rok by malo dôjsť k výmene palubovky v telocvični. Inak, športový areál tejto školy dotvárajú aj ihriská na plážový a klasický futbal.  

Ďalšia rekonštrukcia

V dohľadnom čase by mala začať obdobná rekonštrukcia druhej mestskej základnej školy - ZŠ Jánosa Erdélyiho. „Vlastne už len čakáme na potvrdenie o tom, že verejné obstarávanie je v poriadku. Je už dokonca podpísaná aj zmluva s ministerstvom výstavby a regionálneho rozvoja. Je už známy aj víťaz výberového konania na dodávateľa stavebných prác,“ priblížil situáciu.

Tým sa stala bratislavská firma Eurobilding. Oba rekonštrukčné projekty sú financované z Európskej únie. Mesto na ne prispelo povinnými piatimi percentami z celkového rozpočtového nákladu. Realizácia rekonštrukcií si celkove vyžiada približne 100 miliónov slovenských korún.

„V tejto vzdelávacej inštitúcii by súčasne malo pribudnúť aj basketbalové ihrisko,“ doplnil. Jeho výstavbu zaplatia samospráva a ZŠ. Aj táto škola sa môže pochváliť moderným športovým areálom. Pozostáva z ihriska s umelou trávou, hracej plochy na plážový volejbal a už technicky nevyhovujúceho všestranného ihriska. Malo by však prejsťs rozsiahlou opravou.

Mladí sa nenudia

Na deti myslí veľkokapušiansky mestský úrad aj iným spôsobom. Asi pred dvoma rokmi dal vybudovať pekné detské ihrisko (s preliezačkami, šmýkačkami, hojdačkami....) na sídlisku P.O.Hviezdoslava. Je určené predovšetkým drobizgu. Vďaka spomínaným športoviskám, detskému ihrisku a bohatému programu miestneho Centra voľného času sa teda veľkokapušianski školáci cez letné prázdniny
rozhodne nenudia.

A už o rok budú mať počas „veľkých“ prázdnin ďalšiu možnosť na trávenie voľného času. „Na začiatku júla sme totiž uspeli s ďalším projektom. Súvisí s regeneráciou verejných priestranstiev a centrálnej mestskej zóny. Týka sa vybudovania ďalšieho detského ihriska, tentoraz v areáli mestského parku pri hypermarkete Tesco,“ poznamenal P. Petrikán. Bude to posledný rozvojový projekt súčasnej samosprávy v tomto volebnom období.  

Pribudnú nové byty

Mestu pod vedením Petra Petrikána sa podarilo uzavrieť dlhodobo rozpracované investičné akcie. „Pros-
tredníctvom Štátneho fondu rozvoja bývania a ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja sme v južnej časti mesta postavili šesť rodinných domov. Ďalšie štyri sú rozostavané. Sú určené občanom v rôznom veku,“ vyjadril sa. Ide o radovú zástavbu, čo znamená, že jednotlivé obydlia sú vzájomne spojené.

Samozrejme, že predmetná plocha bude slúžiť aj na výstavbu súkromných rodinných domov. Všetky pozemky sú už predané. Navyše, v danej lokalite bude mať po rokoch vlastné sídlo aj Súkromná stredná škola so zameraním na hotelierstvo a cestovný ruch. V súčasnosti sa nachádza v prenajatých priestoroch.  

Nový cintorín už onedlho

„V septembri tohto roku by sme chceli dať do užívania nový cintorín s domom smútku pri ceste v smere na Vojany,“ povedal. Nové miesto posledného odpočinku zosnulých bude rozdelené na tri časti. V jednej sa bude pochovávať na moderný americký spôsob. Ďalšiu časť bude tvoriť urnový háj a zvyšnú plochu klasické hroby. „Cintorín má veľkú hrobovú kapacitu, takže Veľké Kapušany by nemali mať problémy s pochovávaním občanov aj 50 až 60 rokov,“ zdôraznil. Nehovoriac o tom, že hneď vedľa je tzv. rezervná plocha na pochovávanie. Nový cintorín sa budoval neuveriteľných pätnásť rokov. Predchádzajúce vedenia mesta zápasili s nedostatkom peňazí. Ak si aj zobrali nejaké úvery, po prehodnotení mestským zastupiteľstvom boli použité na iné účely.

V súčasnosti ľudia ešte stále využívajú starý cintorín, ktorý je od nového vzdialený viac ako kilometer. Je však už značne preplnený. „Je tam možno už len tridsať voľných hrobových miest. Takže, kapacita postačí zhruba do konca tohto roka,“ odhadol najvyšší predstaviteľ samosprávy. Po sprevádzkovaní nového cintorína budú na starom cintoríne len pohreby tých občanov, ktorí budú z úsporných dôvodov pochovaní na rovnaké miesta ako ich dávnejšie zosnulí príbuzní. Súčasťou tohto cintorína je aj zastaraný približne päťdesiatročný dom smútku, ktorý bude pravdepodobne zakonzervovaný. 

Dokončia Domov dôchodcov?

„Už dlhé roky je rozostavané budúce sídlo Domova dôchodcov v lokalite Čepeľ. Je dokončená hrubá stavba, strecha a v niektorých častiach stavby sú osadené okná. Napriek tomu je tam ešte stále veľa práce,“ priblížil situáciu. Mesto predložilo ministerstvu práce, sociálnych vecí a rodiny projekt zameraný na dokončenie tohto projektu. V súčasnosti čaká na stanovisko. Nové zariadenie poskytne starkým pohodlie a komfort. Momentálne sú vo V. Kapušanoch dva súkromné domovy dôchodcov. Pôsobia ako neziskové organizácie. Jeden sídli v obytnom bloku, pričom v ďalších dvoch vchodoch žijú „klasickí“ nájomníci. Ďalší v bývalých priestoroch firmy Agrostav.

Mladí sa vracajú  

Obyvateľov Veľkých Kapušian trápi vysoká nezamestnanosť. „Evidovaná miera nezamestnanosti je zhruba rovnaká, ako v susedných mestách. Pohybuje sa okolo dvadsiatich až dvadsiatich piatich percent,“ konštatoval. Podľa P. Petrikána ide aj o to, že niekdajší veľkí zamestnávatelia - Elektrárne Vojany a Tranzitný plynovod po zmodernizovaní výroby evidentne znížili počet pracovných miest. Napriek tomu, ešte stále patria k najväčším zamestnávateľom vo V. Kapušanoch a okolí. Viacerí občania pracujú aj na prekládkovej stanici v neďalekých Maťovciach. 
Istý čas sa v meste veľmi vážne uvažovalo o výstavbe priemyselného parku. Mali sa v ňom vyrábať piliere pod diaľničné mosty a viadukty. Mestské zastupiteľstvo však tento projekt z rôznych príčin napokon neschválilo. „Treba povedať, že v súčasnosti už naše mesto netrpí odlevom mladých ľudí za prácou do zahraničia. V čase ekonomickej a hospodárskej krízy už nie je až taká výhodná. Preto sa postupne vracajú aj do Veľkých Kapušian,“ zvýraznil.  

Znova bude kandidovať

Primátor dlhé roky pôsobil v školstve. Pred komunálnymi voľbami v roku 2006 bol riaditeľom ZŠ P.O.Hviezdoslava. Napokon ho však zlákala samosprávna funkcia. "V prvom rade som chcel tomuto mestu pomôcť. Dúfam, že sa mi to podarilo. Prvý rok vo funkcii bol však veľmi ťažký. Odrazu som musel rozhodovať aj o veciach súvisiacich, napríklad so zdravotníctvom, bytovou otázkou či stavebníctvom. Mám však okolo seba pracovný tím zložený z blízkych ľudí. Ten mi v prípade potreby zakaždým pomohol,“ vyznal sa a zároveň zdôraznil, že o dôveru voličov sa chce uchádzať aj v ďalších voľbách.
                                           
                                                (janč)



Uverejnené: 20.07.2010 10:55:44 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.