files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

V Baškovciach je rušno

Obec Baškovce leží na sever od Sobraniec, má sotva 300 obyvateľov, ale má niečo, čo možno niektorým obciam chýba – nádherná príroda okolo. Z programu rozvoja vidieka odklepli dedine finančné prostriedky, a to grant vo výške približne 100 000 eur. Tá ich použije na úpravu, resp. vybudovanie nového chodníka popri hlavnej ceste v obci. O tejto investícii a živote v tejto dedinke sme sa rozprávali so starostkou Baškoviec Ľudmilou Čigašovou.

 


Hneď na úvod nám starostka spresnila, že výstavba chodníka sa žiaľ, netýka celého úseku obce, pretože prostriedky, ktoré na tento účel dostali, pokryjú len časť jeho obnovy. Zmluva na projekt bola podpísaná ešte minulý rok, no s realizáciou sa začalo až teraz. Firma, ktorá celú obnovu chodníka realizuje, by chcela byť s prácami hotová do začiatku augusta. Starostka, ktorá je na čele obecného úradu už druhé volebné obdobie, je s prácou na obecnom chodníku a s firmou, nadmieru spokojná. Počas jej úradovania sa dokončila začatá výstavba domu smútku. Ten dal miestu, kam chodia ľudia na poslednú rozlúčku so svojimi blízkymi, nový dôstojný ráz.

Ako bolo, ako je

V Baškovciach, kde sa narodil aj Wasco, známy maliar s dušou divocha, vlastným menom Marián Vasiľ, klesol počet obyvateľov v období od sedemdesiatych rokov o presnú stovku v porovnaní so súčasnosťou. V roku 1991 sa v obci vylial miestny potok Žiarovnica. Jeho voda zaplavila niekoľko domov. Pre dôvody vyhnúť sa podobným udalostiam sa v spolupráci s povodím Bodrogu a Hornádu vyčistili brehy potoka nielen v dedine, ale aj mimo obce. Dodnes sú udržiavané a ich spolupráca s povodím je na veľmi dobrej úrovni, pochvaľuje si starostka. Svojou úpravou si prešla aj bývalá základná škola, ktorá dnes slúži ako kultúrne stredisko, kde sa usporadúvajú rôzne oslavy. Veselé, ale aj tie smutné. Nový šat dostala strecha, žľaby, minulý rok sa vymenili okná.

Život v obci

V obci, ktorá má 5 poslancov sa organizuje niekoľko kultúrno-spoločenských akcií. K stálym podujatiam patrí stavanie mája, v jeseni je to šarkaniáda a samozrejme, sviatok Mikuláša, obľúbený najmä pre tých najmenších. Na konci školského roka majú školáci spoločné posedenie, na konci prázdnin tiež. Na svoje si však prichádzajú všetci Baškovčania. Ako obec sú členmi združenia mikroregiónu „BOROLO“, v ktorom sa nachádza 11 obcí. Dedina má tiež futbalový klub, na ktorý aj finančne prispieva. Hráčov si však musela „požičať“ zo susedných obcí. Súčasťou Baškoviec je sociálne zariadenie Košického samosprávneho kraja pre sociálne odkázaných. Kapacita je 12 lôžok, kde nachádzajú útočiško prevažne bezdomovci.

Problémy – slovo, ktoré nemá nikto rád

Problémy má aj samotná obec. Tým najväčším, a to nielen v Baškovciach, sú podielové dane. Súčasný príjem do obecnej kasy je asi iba desatina z toho, čo dostávajú oproti tomu, čo dostávali predtým. To nestačí ani na pokrytie zaplatenia účtov. Našťastie nateraz čerpajú ešte z rezerv, ale ak chcú fungovať, tak sa situácia musí zmeniť, hovorí starostka. Vecí, ktoré by trochu mohli zmeniť tvár Baškoviec a ich okolia je dosť, najväčším problémom sú však peniaze, v súčasnej dobe problém asi každej obce. Ťažkú hlavu im robí aj nelegálna skládka za obcou, kam svoj nepotrebný odpad chodí vyhadzovať celá okolica, s ktorou by sa starostka ešte chcela popasovať. Či sa jej a obci podarí nad týmto fenoménom vyhrať, ukáže budúcnosť.

                Michal Demko
                 
michal.demko@novinyzemplina.sk

 



Uverejnené: 21.07.2010 16:24:52 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.