files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

V michalovskej nemocnici pripravuje lieky pre pacientov robotický automat

V nemocnici novej generácie v Michalovciach už lieky pre pacientov nepripravujú sestry. Nemocnica totiž ako prvá na Slovensku zaviedla a spustila do prevádzky centrálnu prípravovňu liekov (CPL). Po novom tak lekári medikácie predpisujú elektronicky cez nemocničný informačný systém a robotický automat na základe toho pripraví pre každého pacienta balíček liekov s jeho jedinečným čiarovým kódom. Michalovská nemocnica sa takto snaží významne zvýšiť bezpečnosť pacientov i kvalitu prípravy liekov.

„Doteraz lieky pre pacientov pripravovali na jednotlivých oddeleniach sestry, ktoré tablety a kapsule manuálne ukladali do liekoviek. Pri takomto spôsobe prípravy liekov sa však môže vyskytnúť potencionálna chybovosť, podľa Európskej liekovej agentúry sa pohybuje medzi piatimi až desiatimi percentami. Vo väčšine prípadov síce tieto omyly nemajú pre pacienta fatálne následky, ale môžu mu znepríjemniť alebo predĺžiť pobyt v nemocnici,“ vysvetľuje generálny riaditeľ siete nemocníc Svet zdravia a siete polikliník ProCare MUDr. Vladimír Dvorový. Podotýka, že nový systém tak pomôže zabezpečiť, aby každý pacient dostal vždy ten správny liek, v správnej dávke a v správnom čase a potenciálna chybovosť sa tak znížila na minimum.

Ako CPL funguje? Technologická inovácia zabalí liek za sekundu

Po tom, čo lekári elektronicky predpíšu pacientovi liek, cez nemocničný informačný systém sa ich preskripcie zobrazia v centrálnej prípravovni liekov. Automatizované robotické zariadenie tak začne pripravovať balíčky s liekmi pre konkrétnych pacientov. Z jeho zásobníkov, z ktorých každý je naplnený konkrétnym liekom, sa začnú podľa predpisu jednotlivé tablety uvoľňovať a triediť do priesvitných celofánových balíčkov pre konkrétnych pacientov. Zabalenie jedného lieku pritom trvá asi sekundu, takže za hodinu dokáže robotický automat zabaliť približne 3600 jednotlivých liekov. Sestre trvá manuálna príprava jednej tablety desať až pätnásť sekúnd, na oddeleniach so širším portfóliom predpisovaných liekov aj dvojnásobný čas. „Proces prípravy pritom podlieha niekoľkým stupňom kontroly. Od prvého, ktorý spočíva v tom, že sa zásobníky napĺňajú na základe čiarových EAN kódov originálnych balení liekov, až po posledný, kedy sa obsah výsledných balíčkov odfotí a jednotlivé tablety porovnajú s predlohovými snímkami v databáze. Ak 2D identifikátor odhalí anomáliu, ktorú napríklad môže spôsobiť to, že tableta je v balíčku naklonená pod iným uhlom, ako je odfotená v databáze, zariadenie na to upozorní obsluhu a kontrola sa musí zopakovať,“ vysvetľuje hlavný farmaceut siete ProCare a Svet zdravia Ľuboš Doršic s tým, že v prípade akýchkoľvek pochybností sa balíček likviduje a pripravuje nanovo. Lieky sa v centrálnej prípravovni chystajú vždy deň vopred v popoludňajších hodinách. Na ošetrovateľské jednotky sa následne distribuujú podľa potreby aj viackrát za deň.

Pacient dostane liekový balíček s identifikačným kódom

Jedno vrecúško môže obsahovať maximálne päť druhov liekov. Na jeho obale sú vytlačené identifikačné kódy i všetky ďalšie potrebné údaje (meno pacienta, názov ošetrovacej jednotky, číslo izby, lôžko, dátum narodenia, dátum a čas aplikácie liekov, informácie o liekoch či dokonca ich presný popis z pohľadu tvaru alebo farby). Pripravené balíčky sa následne ukladajú do transportného vozíka, ktorý po skompletizovaní a uzamknutí odvezú pracovníci logistiky na danú ošetrovateľskú jednotku. „Predtým, než sestra podá pacientovi liek, musí zosnímať najprv svoj vlastný identifikačný čiarový kód, následne identifikačný kód na náramku pacienta, ktorý dostal pri prijatí na hospitalizáciu a na záver aj identifikačný kód balíčka. Tým je zaručené, že danému pacientovi bol podaný správny liek, v správnej dávke, v správnom čase a navyše ešte aj oprávnenou sestrou,“ zdôrazňuje Dvorový. Zariadenie dokáže rovnako pripraviť aj polovice tabliet liekov. V centrálnej prípravovni liekov tiež zdravotný tím, avšak mimo robotického zariadenia, pripravuje i infúzie, ktorých balíček je taktiež označený 2D kódom. Pri podaní urgentného lieku sa zariadenie nevyužíva.

Pracovisko nonstop monitorované kamerami

Samostatné pracovisko CPL je nonstop monitorované kamerami a vstúpiť doň môžu len oprávnené osoby prostredníctvom identifikačných kariet. Pod dohľadom farmaceuta tam pôsobia najmä sestry. Je to uzavretý tím, ktorého členovia sú vyškolení na obsluhu všetkých programov využívaných pri príprave liekov. V michalovskej nemocnici začali nový systém najprv pilotne zavádzať na chirurgickej ošetrovateľskej jednotke, počas februára a marca nemocnica pripojila aj urológiu, ortopédiu a traumatológiu, teda kompletný chirurgický klaster. K nim následne pribudli gynekológia, šestonedelie a internistický klaster (neurológia, interné a pľúcne oddelenie). „Centrálnu prípravovňu liekov budú zatiaľ využívať len pracoviská pôsobiace v novej budove nemocnice, no vyhliadkovo systém plánujeme rozšíriť aj na pracoviská, ktoré sa nachádzajú v starých pavilónoch vrátane onkológie, avšak s výnimkou cytostatík,“ dodáva Doršic.



Uverejnené: 29.03.2018 14:27:41
files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.