files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Vo Vojanoch budú bezpečnostné kamery

V obci Vojany v južnej časti Michalovského okresu naplno pulzuje život. Žije v nej zhruba 900 obyvateľov. Tí sú s prácou starostu Štefana Czinkeho spokojní, keďže za ním vidieť aj veľmi konkrétne výsledky. Tesne pred spustením je inštalácia bezpečnostného kamerového systému. Onedlho sa začne s menšou rekonštrukciou budovy materskej školy.


Kamery výrazne pomôžu

      „Vybrali sme firmu, ktorá do konca augusta nainštaluje štyri kamery. Samozrejme, že budú fungovať aj v nočnom čase a navyše sa budú otáčať v 360 stupňovom uhle. Ich kúpu zaplatíme z vlastných zdrojov. Jedna z nich bude pri základnej a materskej škole. Ďalšia v centre obce s obecným úradom, poštou, lekárňou a cintorínom. Tretia kamera bude nainštalovaná pri miestnom kostole a štvrtá v blízkosti viacúčelového športového ihriska,“ konštatoval fakty starosta Š.Czinke, ktorý je vo funkcii už dvanásť rokov.
     Dianie v obci prostredníctvom kamier bude sledované cez počítač umiestnený v budove obecného úradu. „Počítač budem obsluhovať najmä ja. V prípade neprítomnosti si môžem prehrať zachytené natočené veci, keďže systém to umožňuje. Pri počítači ma však v prípade dlhšej neprítomnosti budú zastupovať poverení ľudia,“ vysvetlil. 

 
  Originálny spôsob
    Od namontovania kamier si sľubuje podstatne zníženie počtu krádeží a prípadov vandalizmu. „Bolo to už neúnosné. Raz nám zlodeji dokonca odcudzili kompletne celé oplotenie v areáli materskej školy,“ posťažoval sa. Mrzí ho, že niektorí nespratní občania pre zmenu natreli pamätnú sochu pred kostolom. Ďalší „experti“ poškodili vianočnú výzdobu a futbalové ihrisko.
    Väčšie delikty samospráva nahlásila polícii. Páchateľov sa ale nepodarilo chytiť. „Menšie priestupky sme riešili možno trochu originálnym spôsobom,“ dodal. V týchto prípadoch starosta občanom pracujúcim formou aktivačných prác oznámil zmiznutie tých-ktorých vecí. Osoby, ktoré ich odcudzili zmiznuté predmety anonymne v časovom limite 24 hodín vracali na vopred dohodnuté miesta. Stretlo sa to s úspechom. „Už čoskoro však budú pod drobnohľadom kamier, čo im veľmi, ale veľmi sťaží situáciu,“ načrtol pre dlhoprstých neradostný scenár.

 Trápenie s projektmi


     „Mrzí ma, že nám na ministerstve výstavby a regionálneho rozvoja neprešli dva veľké projekty rekonštrukcie materskej školy,“ pustil sa do rozoberania ďalšej témy. Tento fakt ho veľmi trápi, pretože budova postavená v 70.-tych rokoch počas akcie Z nevyhnutne potrebuje rozsiahlu renováciu. O to viac, že v nej sídli školská jedáleň slúžiaca aj priľahlej plneorganizovanej základnej škole.
    Keďže obec to s vynovením objektu myslela veľmi vážne, prvý projekt by si vyžiadal 20 miliónov slovenských korún. Uvedený rezort však s touto sumou z rôznych príčin nesúhlasil. Preto dal projekt prepracovať, pričom hlavnou myšlienku bolo podstatné zníženie finančných nákladov. „Druhý projekt už bol „len“ na sumu 8 miliónov slovenských korún, žiaľ, ani ten nám nebol schválený,“ smutne konštatoval.

   Len nevyhnutné práce

   Budova je však v dosť zlom technickom stave. „Preto už ďalej nemienime čakať. Z vlastných peňazí urobíme absolútne nevyhnutné práce - opravu strechy a výmenu zastaraných okien za plastové,“ priblížil aktuálnu situáciu. No a rozpočtový náklad sa „scvrkol“ na zhruba 3 milióny slovenských korún.   
   Samozrejme, spomínané práce ani zďaleka neriešia daný problém. „Z toho dôvodu budeme veľmi trpezliví a aj naďalej plánujeme podávať projekty. Veď objekt treba zatepliť a nevyhnutné sú aj zásahy do vnútorných priestorov,“ načrtol ďalšie plány.

   Škola dostane nový šat


    Pre zaujímavosť, obecný úrad prenajal tunajšiu základnú školu evanjelickej cirkvi. „Napriek tomu jej zástupcom ekonomicky pomáhame. Podieľali sme sa na rekonštrukcii sociálnych zariadení, ale aj na iných činnostiach,“ objasnil. Cirkevným predstaviteľom bol zároveň schválený projekt kompletnej rekonštrukcie školy. Tá by sa mala začať v dohľadnom čase.
   V novom školskom roku bude v tejto vzdelávacej inštitúcii získavať vedomosti 130 žiakov. Sú nielen z Vojan, ale aj okolitých dedín - z Beše, Ižkoviec, Čičaroviec, Krišovskej Lieskovej, Veľkých Raškoviec a Oborína.


  Zmodernizujú osvetlenie


    „Do konca septembra tohto roku by sme sa mali dozvedieť odpoveď na podaný projekt súvisiaci s modernizáciou verejného osvetlenia,“ poznamenal. Práce by mali pozostávať z výmeny a doplnenia žiaroviek na 150 obecných svetelných bodoch. Po vykonaní určených prác by mali mať Vojany o asi tridsať percent nižšie výdavky za užívanie osvetlenia. A to preto, lebo pred ôsmimi rokmi takisto previedli jeho inováciu.
   „Po ukončení modernizácie verejného osvetlenia budeme môcť znižovať intenzitu svietenia v nočnom čase. Uvažuje o intervale medzi desiatou hodinou večer a druhou hodinou ráno,“ predstavil ďalší zámer.

  Aktivanti prínosom


    Obci veľmi pomáha aj 85 aktivantov. Z deväťdesiatich percent ide o Rómov. „S pracovnými výkonmi aktivačných zamestnancov som veľmi spokojný,“ veľavravne doplnil. Kosia a upravujú verejné priestranstvá. Čistia kanály, robia natieračské práce a pod. „Sú veľmi nápomocní. Ani si neviem predstaviť, čo by som robil, keby som ich nemal,“ vyjadril sa.


 Kus práce


    Ako sme už spomínali, Štefan Czinke je vo funkcii už dvanásť rokov. Za ten čas spolu s obecným zastupiteľstvom odviedol kus práce. „Vojany ležia na záplavovej ploche. Preto som dal vybudovať odvodňovacie rigóly a prečerpávaciu stanicu, aby sa obsah nadzemnej i podzemnej vody znížil,“ pochválil sa.
   Nový šat dostali jednotlivé chodníky. Areál cintorína výrazne skrášľuje „oplotenie“ postavené z kameňa. Nehovoriac o tom, že obyvatelia Vojan majú vlastné čističky odpadových vôd. Ako prvá obec v širo-šírom okolí. Tejto veľmi zaujímavej téme sa však budeme venovať v jednom z ďalších vydaní novín.                                                              (n)
      
  
  
 

   

  


  
 
 
  
  

  

 



Uverejnené: 25.07.2010 18:54:47 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.