files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Vyšné Nemecké: Na Dni priateľstva sa opäť stretnú Slováci a Ukrajinci

Tradičné priateľské stretnutie predstaviteľov z východného Slovenska a Zakarpatskej oblasti Ukrajiny sa bude konať v sobotu 26. mája na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom (okr. Sobrance).

"Deň priateľstva a dobrosusedstva 2018 bude opäť príležitosťou na posilnenie vzájomnej spolupráce i podpis vykonávacieho protokolu k memorandu o spolupráci na nasledujúci rok," informovala hovorkyňa predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Anna Činčárová. Cieľom každoročného podujatia je vytváranie priaznivého prostredia na budovanie a posilňovanie priateľských partnerských vzťahov, nadväzovanie kontaktov a rozvoj cezhraničnej spolupráce slovenských a ukrajinských subjektov na rôznych úrovniach a v rôznych oblastiach. Tento rok je hlavným organizátorom akcie KSK, ktorý spolupracuje s Prešovským samosprávnym krajom (PSK) a ukrajinskými partnermi.

Zástupcovia regiónov na podujatí podpíšu na ďalšie obdobie vykonávací protokol k Memorandu o spolupráci medzi KSK, Zakarpatskou oblastnou štátnou administráciou a Zakarpatskou oblastnou radou. Samotné memorandum bolo podpísané v októbri 2006. Vykonávací protokol zahŕňa aktivity v oblastiach regionálneho rozvoja, vzdelávania, kultúry a cestovného ruchu, pomoci a rozvoja spolupráce na úrovni miestnej samosprávy a sociálnych služieb a životného prostredia. K podpisu protokolov sa pridajú aj obce z oboch strán hranice. Z Košického kraja to bude Tibava a zakarpatská obec Boboviše, Ostrov a Kibľary, Orechová a Orichovici, a Ruská a Palaď-Komarivci. Z Prešovského kraja sa na spolupráci s ukrajinským partnerom dohodnú Beloveža a Verchnij Koropec, Kurimka a Ivanivci, Kamienka a Ruski Komarivtsi, a Hažlín a Chynadiovo. "Od podpisu Rámcovej dohody o spolupráci medzi Košickým samosprávnym krajom a Zakarpatskou oblastnou štátnou administratívou ubehlo už viac než desať rokov. Za ten čas sa zrealizovalo niekoľko spoločných projektov, ktoré podporili spoluprácu oboch regiónov. V týchto aktivitách budeme pokračovať aj naďalej. Chceme zapájať aj subjekty cestovného ruchu, kultúrne a vzdelávacie inštitúcie, ako aj neziskové organizácie a agentúry regionálneho rozvoja, aby sme posilnili priaznivé priateľské vzťahy a ďalej rozvíjali spoluprácu oboch samospráv," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

K dobrej nálade na hranici prispeje tento rok aj program, v ktorom dopoludnia vystúpi ukrajinský súbor mažoretiek MAKY, folklórny súbor Zemplín z Michaloviec a kultúrne zoskupenie Barvinok z Kamienky – mandolínový orchester a spevácka skupina.

TASR (foto tasr)



Uverejnené: 23.05.2018 10:21:25 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.