files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Šľachtické sídlo ožije hudbou, pripomenú si 155. výročie narodenia grófky

Šľachtické sídlo v obci Staré v okrese Michalovce ožije v nedeľu 27. mája hudbou. Pripomenú si 155. výročie narodenia grófky Irmy Sztáray.

"Rod Sztáray reprezentuje najvýznamnejšie šľachtické pokolenie, ktoré kedy pôsobilo v našich končinách a doteraz púta pozornosť milovníkov tunajšej histórie," informovala historička Zemplínskeho múzea v Michalovciach Stanislava Rovňáková. Pripravované podujatie podľa nej aj v tomto roku aspoň na chvíľu vráti život do kaštieľa, a to prostredníctvom zanietených a talentovaných hudobníkov. Koncert pod názvom Hudobná jar Sztáray 2018 realizujú pri príležitosti 155. výročia narodenia dvornej dámy Alžbety Bavorskej grófky Irmy Sztáray, ktorá v tunajšom kaštieli prišla na svet a v ňom aj vyrastala. "Koncertom v jej rodnom 'dome' múzeum započne sériu podujatí pripravovaných na jej počesť," priblížila Rovňáková s tým, že sprievodným programom bude i výstava mapujúca jej život. Podujatie začne o 18.00 hod.

Renesančno-barokový kaštieľ stojí dodnes v strede dediny. Príslušníci spomínaného rodu ho opustili po rodinnej tragédii pred vyše 100 rokmi. Stredovekí páni mali k Starému natoľko vrúcny vzťah, že si od názvu obce odvodili svoje priezvisko. V kaštieli, ktorý si postavili začiatkom 17. storočia, sa narodili viacerí významní predstavitelia rodu. Patrili k nim okrem spomínanej grófky napríklad Ján Filip Sztáray či Gejza Zichi.

TASR (foto TASR)



Uverejnené: 24.05.2018 10:21:40 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.