files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Dobrovoľný tábor v Sennom

 

V Sennom, neďaleko Michaloviec, sme navštívili dvojtýždenný medzinárodný tábor dobrovoľníckej práce, ktorý hostí mladých ľudí, poväčšine študentov, ktorí majú radi prírodu a taktiež chuť spoznávať nové miesta a mentalitu ľudí z rôznych kútov sveta. Celý tábor je zameraný na pomoc chráneného vtáčieho územia Senianskych rybníkov. Organizuje ho občianske združenie Inex Slovakia v spolupráci so Slovenskou ornitologickou spoločnosťou/BirdLife Slovensko. Trvá od nedele 18.7. do 31.7.2010.

Hlavným zameraním tohto letného tábora, ktorého sa môžu zúčastniť mladí ľudia z celého sveta nad 18 rokov, je práca v prírode spolu s monitorovaním vtáctva na teritóriu, kde sa nachádzajú mokrade a lúky s európskym významnom, umožňujúce hniezdenie rôznych druhov vtákov. Pod slovom práca sa rozumie napríklad čistenie hrádze, kosenie, čistenie náučného chodníka, osadenie informačných tabuliek a práca okolo ornitologického domu, ktorý momentálne slúži aj ako ubytovňa pre všetkých zúčastnených, približuje nám stručne gro celého tábora Ján Uhrin z SOS/BirdLife, manažér úskeku CHVO Senné. Dobrovoľníkov zo zahraničia je deväť, pričom ide o štyroch Španielov, dve Ukrajinky, jedného Poliaka, Češku a Srba. Ľudia, ktorí sú na Slovensku prvýkrát. Andres, Španielsky študent medicíny je rád, že sa na takom podujatí môže zúčastniť. V jeho prípade ide o prvý tábora takéhoto typu vôbec. Teší sa hlavne z toho, že nazbiera nové skúsenosti a celkovo spozná nových ľudí a nadviaže nové kontakty. Aj  čiernovlasá Tatiana z Ukrajiny, inžinierka environmentálneho manažmentu, je v podobnom „workcampe“ prvýkrát. Ako nám o sebe prezrádza, zameriava sa na ochranu tokov riek. Verí, že tu bude môcť využiť svoje skúsenosti a zároveň sa niečo nové priučiť. Najviac sa teší prostrediu dediny a čistému ovzdušiu, ktorého si v Charkove, druhom najväčšom meste Ukrajiny, v ktorom žije, zrejme veľmi neužije. Jej rodáčka Jelena má podobných skúseností omnoho viac. Toto je už jej siedmy pracovný tábor, o ktorom sa vyjadruje iba pochvalne. Aj ona je absolventkou environmentálneho manažmentu so zameraním na hladiny spodných vôd. Podobné pocity ako ostatní zdieľa mladý Srb Nenat, študent histórie, ktorý však oproti iným nevidí v slovenčine žiadnu rečovú bariéru. Taktiež sa zúčatňuje prvýkrát na niečom podobnom.

 

Bežný deň

 

Celý tábor je hradený peniazmi získanými z ministerstva školstva a rôznych sponzorov prostredníctvom Inexu Slovakia. Všetci účastníci tábora majú postarané ako o stravu, tak aj o ubytovanie. Jediné, čo si platia, je cesta. S ich denným režimom nás oboznamuje Tomáš Haviar, pracovník Inexu a vedúci tábora, ktorého úlohou spolu s druhou vedúcou, Luciou Jacošovou, je zabezpečiť celkový chod, ako je aj organizovanie výletov na okolité, ale aj vzdialenejšie miesta, čím sa dá povedať, že zúčastneným umožňujú spoznať Slovensko. Účastníci zohrávajú aj rolu prekladateľov. Budíček majú ráno o siedmej, nasledujú raňajky, ktoré si pripravujú sami. Neskôr pracovná činnosť až doobeda, ktorý si pripravujú tiež sami. Po obede je čas siesty, po nej ešte tak dve-tri hodinky práce a potom už majú voľný program, kde hrajú rôzne hry alebo sa rozprávajú, čím si vlastne zdokonaľujú jazyk alebo idú na prechádzku pozrieť dedinu a okolie. Vo varení sa denne striedajú dvaja, čím všetci zúčastnení majú možnosť spoznať kuchyňu krajiny, ktorá má v tábore zastúpenie. Dvojica, čo má službu v kuchyni, robí aj  poriadok v celom domčeku. Symbióza ako sa patrí.

 

Inex Slovakia

 

Cieľom tohto občianskeho združenia  je od svojho založenia v roku 1993 združovať mladých ľudí bez ohľadu na národnosť, politickú príslušnosť či náboženské vyznanie. Aktivity zduženia sú zamerané na osobnostný rozvoj mladých ľudí prostredníctvom mládežníckej mobility, medzinárodného dobrovoľníctva a neformálneho vzdelávania. Hlavným programom, ak to tak môžeme nazvať, je usporadúvanie medzinárodných táborov dobrovoľníckej práce či už doma alebo v zahraničí a organizovanie rôznych krátkodobých, ale aj dlhodobých dobrovoľníckych projektov. Ďalej sú to rôzne školenia a stretnutia členov a sympatizantov združenia a ich myšlienky. Čo sa týka tábora v Sennom, je to už piaty rok, čo sa tam schádza široké spektrum ľudí prakticky z celého sveta. Asi najexotickejším bol minuloročný účastník z Južnej Kórey. Vďaka dvom organizáciám s rovnakým postojom k prírode máme možnosť pochopiť, že nie je rozdiel medzi nami v tom, že každý sme z inej krajiny. Jediné, čo nás ľudí rozdeľuje, je myslenie. No to už nie je otázka národnosti, lež svedomia. Snáď to celé za niečo stojí.

 

                                 Michal Demko

 



Uverejnené: 30.07.2010 22:24:10 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.