files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Šírava z kolies bicykla

Počas horúceho leta sa prebúdzate skôr, než inokedy. Ak máte športového ducha, využite to. Práve ráno je ideálne pre športovanie. Vtedy sa spaľuje oveľa viac podkožného tuku. Ranná aktivita vás tiež pozitívne naladí na povinnosti, ktoré už na vás čakajú.

Je sa na čo pozerať

 

Nenáročná cyklotúra je k dispozícii okolo brehov Zemplínskej šíravy. Je len na vás, či sa ju rozhodnete ukončiť na hrádzi v Lúčkach, Kaluži alebo budete pokračovať celým okruhom. Je sa na čo pozerať. Počas extrémne vysokých teplôt vyrazte hneď zrána. Inokedy si môžete urobiť výlet na celý deň, alebo len na pár hodín. Všetko závisí od vašich orientačných schopností, no najmä od fyzickej kondície.

 

Ako postupovať?

 

Vyberte sa priamo z Michaloviec cez Zalužice. Už na začiatku máte na výber dva varianty. Buď pôjdete priamo po hlavnej ceste, alebo popri rieke Laborec, kde odbočíte smerom na hrádzu. Neupravený terén nie je určený pre cestné bicykle. Mohlo by dôjsť k ich poškodeniu.

 

Po hrboľatej cestičke sa dostanete na miesto stretnutia Laborca a jeho priateľky Šíravy – začiatok vodnej nádrže. Asfaltovú cestu na hrádzi využívajú popoludňajší korčuliari. Oveľa výhodnejšie je však ísť na hrádzu do Lúčok. To je napokon ďalšie miesto, kam sa prepravíte. Cesta je úplne jednoduchá, idete stále rovno, až vojdete do Lúčok. Pri prvej odbočke si to namierte smerom doľava. Celkom dobre si tu vychutnáte rýchlu jazdu z kopca. Áut je pomenej, ale ostražitým je treba byť stále. Prechádzate cestou, kde šumia stromy a neďaleká voda. Možno najkrajšia časť vašej cyklotúry nastáva po krátkom stúpaní. Za ním sa vám naskytne pôvabný pohľad na priezračnú Šíravu (oveľa čistejšiu ako na druhej strane). Bolo by hriechom mať v ušiach slúchadlá s hudbou. Netreba nič len krútiť pedálmi, dýchať čerstvý vzduch a kochať sa pohľadom. Napravo sa nachádza poľnohospodárska oblasť. Z tohto dôvodu sú tu občas traktory, či kombajny. V ohrade sa tiež pasie stádo kráv dovážané prepravným autom. Ak budete mať šťastie, pri kríkoch (menší stromový porast) zazriete aj nádherne srnky. Vychádzajú na trávu zvyčajne ráno, pretože vtedy nie je hrádza plná ľudí.

Úžasný pohľad

 

Pohľad, ktorý vám neposkytnú rekreačné strediská plné slastí a radostí, vám zadarmo daruje jej druhá strana. Vo vode sa ,,ponorkujú“ kačky, pri brehu sedia bociany a čajky čakajúce len na váš pohyb, aby mohli vzlietnuť. Vaše oči potešia tiež pestrofarebné kvety rastúce všade navôkol. Keď sa rozhodnete urobiť si prestávku, dávajte pozor na hady v tráve. Sem-tam sa vyhrievajú na ceste. Oddýchnuť si môžete aj na ,,lavičkách“ tesne pri vode, vytvorených z nánosov kameňa. Mnohí ľudia sa sem chodievajú aj kúpať, korčuľovať, behávať, venčiť psov.

 

Bez áut

 

Autá sa dostanú na hrádzu len do polovice, kde im kríži cestu rampa, a tak tadiaľ veľmi nepremávajú. Odstavené čakajú na jej začiatku. Kvôli bezpečným podmienkam sem chodievajú aj rodičmia s deťmi, ktoré učia korčuľovať.

 

Pokračujeme ďalej

 

Vaša cyklotúra bude pokračovať na koniec hrádze v obci Jovsa. Prejdete cez malý most, popod ktorý tečie potôčik. Z cesty sa dostanete na križovatku, kam vás nasmeruje aj informačná tabuľa. Smer doľava – Zemplínska šírava. Počas letných rán prechádza tade celkom málo áut. Z kolies bicykla spoznáte obce Kusín a Klokočov. Pravdepodobne stretnete pasúce sa ovečky blízko cesty a uvidíte menej dôležité rekreačné strediská. Nasledovať bude dobre známa obec Kaluža, kde sa to už hemží turistickým ošiaľom. Šírava sa prebúdza do nového dňa a vy máte možnosť sa bicyklovať po miestach, ktoré sú inokedy plné ľudí. Odporúčame vám napríklad stredisko Kamenec. Namierte si to priamo k mólu, ale nezabudnite na jeho konci pribrzdiť. Niekedy tam sedí aj rybár s udicou, vstávajú ranní plavci a majitelia miestnych podnikov budia svojich zamestnancov. Čoskoro začína znieť hudba a ľudí pribúda. Je čas odísť domov, aby vás nezastihla príšerná horúčava.

 

Ide sa domov

 

Vrátiť sa môžete rovnakou cestou, alebo ísť priamo do Michaloviec. Na konci si obohatíte cyklotúru ešte tým, že odbočíte doprava smerom na Bielu horu. Je len na vás, koľké odbočky navštívite (Vinianske jazero, stredisko Lúč, Hôrku), ale nepreceňte svoje schopnosti. Nasaďte si na hlavu prilbu, vezmite si vodu a pre istotu mobil s penia-zmi, pre prípad menšej nehody, alebo defektu.

               

                       Veronika Cholewová

 



Uverejnené: 30.07.2010 22:24:29 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.