files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

V Kosove aj Bežovčanka

 

„Je veľmi dobré, že v Kosove tvoria základ slovenského vojenského kontingentu približne 80-ti vojaci z 22. mechanizovaného práporu Michalovce, pretože sa poznáme, prešli sme tvrdým spoločným výcvikom a vieme čo od koho čakať,“ hovorí veliteľ slovenskej roty v operácii KFOR kapitán Dušan Skonc, ktorý doma žije a slúži tiež v Michalovciach.   

 

( Foto: Kapitán Skonc pred pomníkom padlých slovenských vojakov v operácii )

 

Zvýšená pohotovosť

 

V júli boli slovenskí vojaci v operácii KFOR v stave zvýšenej pohotovosti v súvislosti s občianskymi nepokojmi v Kosovskej Mitrovici a tiež s rozhodnutím Medzinárodného súdneho dvora v Haagu o tom, či bolo vyhlásenie suverenity Kosova v súlade s medzinárodným právom.  Podľa veliteľa kontingentu Ozbrojených síl SR v Kosove podplukovníka  Jozefa Zekuciu bola  už začiatkom júla slovenská rota zaradená do 2. taktickej rezervy veliteľa mnohonárodných síl KFOR. Slovenskí vojaci boli touto úlohou poverení aj preto, lebo veliteľ mnohonárodného bojového zoskupenia KFOR – Stred fínsky brigádny generál  Seppo Tivonen viackrát povedal, že  Slováci sú v rámci jeho podriadenosti početne najmenšou jednotkou, avšak najlepšie vycvičenou. Je tomu najmä preto, lebo pred nasadením do KFOR jadro slovenskej jednotky, ktoré je z Michaloviec, bolo vycvičené a do konca minulého roka držalo pohotovosť v rámci mnohonárodnej bojovej skupiny Európskej únie.

( Foto: Michalovčania pri hliadkovaní v Kosovskej Mitrovici )

 

Vládze aj s mínometom

 

V slovenskej jednotke sú aj štyri ženy. Jednou z nich je vojačka Lívia Železová z Bežoviec „V armáde som tri roky a KFOR je moja prvá misia. Beriem ju ako veľkú výzvu. Najviac si cením skúsenosti z práce v medzinárodnom prostredí,“   povedala nám 24-ročná slobodná žena, ktorá absolvovala stredoškolské vzdelanie v Michalovciach v odbore manažment.  Viac ju však lákala uniforma, pričom profesionálny vojak z jej rodiny nebol ešte nikto. „Spočiatku som síce trochu viac prežívala odlúčenie od rodiny, no sme tu veľmi dobrá partia, pomáhame si, takže všetko je v poriadku,“ povedala vojačka, ktorá je zaradená na funkcii strelec.  A či necíti žiadne „tlaky“ zo strany svojich mužských spolubojovníkov? „Ale kdeže. Aj slovenská armáda si už na ženy zvykla. A ako som povedala, máme dobré kolegiálne vzťahy, takže okrem náročnej služby sa vieme aj zasmiať, aj porozprávať. To je veľmi dôležité.“

Keď sme sa opýtali  kapitána Skonca ako si plní úlohy jeho podriadená, sebavedomo odpovedal: „Je mám len dobrých vojakov a taká je aj vojačka Železová. Na adresu na pohľad subtílnejšej a štíhlej ženy ďalej dodal:  „Doma slúži ako obsluha mínometu a to by ste mali vidieť, akú má výdrž pri presunoch aj s ťažkou železnou  mímometnou hlavňou, ktorú musí nosiť. Ako žena pri výcviku nemá žiadne úľavy. Naopak, snaží sa viac ako niektorí muži. Aj preto si vydobyla uznanie a rešpekt.“

( Foto : Vojačka Lívia Železová - pred nástupom do služby sa treba upraviť )

  ( Foto : Vojačka Lívia Železová v tábore Šajkovac v Kosove )

Na jeseň končia

 

Podľa nového ministra obrany Ľubomíra Galka plnenie našich medzinárodných  záväzkov v zahraničných operáciách bude patriť k prioritám rezortu obrany. Nateraz  122 slovenských vojakov v Kosove, ktorí majú materskú základňu v spoločnom česko-slovenskom tábore Šajkovac, si naďalej plní úlohy predovšetkým pri udržaní pokoja a ochrane národnostných menšín. Pôsobia v rámci mnohonárodného bojového zoskupenia KFOR - Stred spolu s Fínmi, Švédmi, Čechmi, Írmi a Turkami, pričom Slováci majú zastúpenie aj na tomto veliteľstve. Uvedené veliteľstvo však končí svoju činnosť túto jeseň. K 30. septembru by sa po  približne 11-tich rokoch malo ukončiť aj  nasadenie  Slovákov v operácii KFOR v Kosove. Aj vojačku Líviu Železovú bude čakať okrem iného neľahká úloha pri  príprave prepravy desiatok vozidiel, ubytovacích kontajnerov a ďalšej techniky krížom  cez Balkán späť na Slovensko.  

 

Pavol VITKO  Foto autor

 

 



Uverejnené: 02.08.2010 11:28:25 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.