files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

V Petrovciach nad Laborcom sa realizujú projekty

 

Petrovce nad Laborcom ležia v centrálnej časti Zemplína, severne od Michaloviec, v tesnej blízkosti okresného sídla na brehu rieky Laborec. Petrovciam bol schválený projekt, ktorý sa pripravoval ešte pred štyrmi rokmi.

V súčasnosti prebieha komplexná rekonštrukcia obecných chodníkov a časti miestnej komunikácie. "Projekt rieši aj rekonštrukciu priekop a položenie nového asfaltu v celej dedine, ale to sa bude riešiť až v budúcnosti keďže sme z dôvodu obmedzenia výšky dotácie na počet obyvateľov  museli rozdeliť projekt na dve etapy. V prvej etape sa riešia hlavne chodníky, potom verejné priestranstvo pri obecnom úrade, parkovisko pri dome smútku a úseky ciest, kde nebol položený alebo je zničený asfalt.  Sú to dve vetvy v dedine a v osade  Ortaš,“ uviedol starosta obce Rovňák  Na realizáciu projektu obec získala z  programu Rozvoja vidieka takmer 377 000 eur bez DPH. Projekt nám bol schválený dávnejšie, ale ešte sa riešil  úver na prefinancovanie tohto projektu s DEXIA bankou.

 

Od 12. júla 2010 sa začal riešiť v obci chodník  o dĺžke cca 500 metrov. Rekonštrukciu miestnych komunikácií a chodníkov  realizuje stavebná firma Zepo spol. s. r. o., Michalovce. Následne sa bude  pokračovať výstavbou chodníka pri obecnom parku, pred kostolom a materskou  škôlkou. „Jedná sa o rekonštrukciu starých chodníkov,  ktoré boli postavené ešte za socializmu. "Panelové alebo betónové, boli dosť rozpadnuté, neestetické, aj kvôli bezpečnosti sa vyložia zámkovou dlažbou,“ konštatoval starosta obce Rovňák  a dodal: "Situovanie chodníkov je podriadené základnému zámeru a to, zabezpečiť bezpečný spôsob pohybu chodcov. Pri obecnom úrade sa momentálne zhotovuje oplotenie, pribudne parkovisko, stojan na bicykle, lavičky a tiež nová úradná tabuľa". Starosta dúfa, že spomínané schválené projekty budú ukončené aj s podporou dobrého počasia ešte tohto roku.  Realizácia projektu umožní zvýšiť estetickú hodnotu obce, a tiež bezpečnosť na miestnych komunikáciách. Zároveň prispeje k realizácii aktivít, ktoré smerujú k trvalo udržateľnému rozvoju obce.

 

Za obdobie necelých štyroch rokov vďaka terajšiemu starostovi Ing. Štefanovi Rovňákovi boli schválené projekty Fondu sociálneho rozvoja na podporu terénnej sociálnej práce,  program Rozvoja vidieka a najväčší projekt, ktorý rieši dokončenie vodovodnej siete . Schválené boli aj ďalšie projekty, ktoré sa už zrealizovali -  ústredné vykurovanie obecného úradu, zrekonštruoval sa obecný rozhlas a  verejné osvetlenie, zriadila sa nová počítačová učebňa v základnej škole. „V najbližšom období  je nutné zrekonštruovať obecnú kanalizáciu a čističku odpadových vôd. Je spracovaná projektová dokumentácia na  rekonštrukciu budovy miestného pohostinstva  a v časti obce chceme pripraviť  nové stavebné pozemky, na to je spracovaná štúdia. Týmto projektom chceme prilákať mladých ľudí,“ povedal starosta obce. V priestoroch obecného úradu sa mu podarilo zrealizovať  čajovňu, ktorá slúži  pre všetkých obyvateľov. Pred rokom vznikol aj ženský spevácky zbor. Ako každý rok, ani tento nebude v Petrovciach n/L chýbať tradičná vatra, ktorá pripravuje v predvečer  výročia SNP.

                          Martina Králiková



Uverejnené: 03.08.2010 11:24:46 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.