files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Pozor na letné búrky!

 

Predchádzajúci týždeň sa prudko zmenilo počasie. Zemplínčania pocítili zmenu nielen na vlastnej koži, ale aj v záhradách a na zvýšení vodných tokov. Na začiatku svojho lomcovania zastihol dážď mnohých ľudí nepripravených.

Výstraha 1. stupňa

 

Búrky, krátkodobé i dlhé lejaky, vietor - Slovenský hydrometeorologický ústav aktualizoval na svojej web stránke výstrahy pre východné Slovensko (aj pre okresy Michalovce, Sobrance). Pribudol tiež 1. stupeň výstrahy pred búrkou. To znamenalo, že predpokladaná intenzita a výskyt nebezpečného javu boli v danej ročnej dobe a oblasti bežné, ale mohli spôsobiť škody menšieho rozsahu. Tento jav predstavoval potencionálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

 

Nepodceňujte silu blesku!

 

Počas takého počasia si určite odpustíte túry do vyšších území, ako Vihorlat, Viniansky hrad, Morské oko, a podobne. Neodporúča sa vyrážať do lesa, pretože pod stromami je to v čase búrok nebezpečné. No, najbezpečnejším miestom je auto, lebo stojí na izolante – pneumatikách. Keď nemôžete byť v ňom, ale kráčate v búrke,  je otázne, či zavolať mobilným telefónom váš odvoz domov, alebo si vypnúť mobil a neprivolať ním blesk. Počas búrok vytiahnite všetky elektrospotrebiče zo zásuviek. V opačnom prípade môže zhorieť aj váš nový počítač. Najlepšie je vypnúť vypínačom na ističi elektrinu v celom dome. Blesk, ktorý zasiahne elektrické vedenie niekoľko kilometrov od vášho bydliska, dokáže spôsobiť zhorenie hocijakej elektroniky. Veľmi málo ľudí má na svojich domoch namontovaný bleskozvod. ,,Neviem, prečo ho nemáme,“ to bola najčastejšia odpoveď Zemplínčanov. Hoci to nie je povinné je to možnosť, ako sa chrániť. Každý by si mal uvedomiť riziká zasiahnutia bleskom od materiálneho poškodenia majetku, až po ľudskú smrť. Podľa vyhlášky musia mať bleskozvod nemocnice, bytovky, školy, priemyselné budovy, atď.

 

Názor hasičov 

 

Keďže názory na bleskozvod na dome sa rozchádzajú, na otázku nám odpovedal mjr. Mgr. Martin Tejgi, riaditeľ Okresného riaditeľstva HaZZ v Michalovciach. ,,Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v rámci štátneho požiarneho dozoru vykonáva protipožiarne kontroly určených podnikajúcich fyzických osôb, pri ,ktorých okrem iného, kontroluje aj to, či objekt zabezpečený bleskozvodom má odbornú prehliadku. Za obdobie posledných piatich rokov evidujeme v územných obvodoch okresov Michalovce a Sobrance 6 požiarov spôsobených bleskom. Z toho iba jeden objekt bol chránený bleskozvodom, ostatné boli nechránené. Aj zo štatistiky vidno, že  bleskozvod nezabezpečí 100% ochranu, ale určite má svoje  opodstatnenie  tam, kde by mohol spôsobiť ohrozenie života alebo zdravia ľudí, požiare, výbuchy, kultúrne, prípadne iné škody.“

 

                        Veronika Cholewová



Uverejnené: 03.08.2010 23:32:05 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.