files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Chcú zlepšiť zdravotný stav obyvateľstva

 

Od apríla tohto roku Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Michalovciach realizuje pilotnú štúdiu vlastného projektu, nazvanú Prevencia srdcovo-cievnych ochorení a tichej ischémie myokardu (srdcového svalu). Potrvá do záveru roka 2010.

Príčiny sú známe

 

Je totiž všeobecne známe, že aj v michalovskom a sobranskom okrese (spadajú pod spomínaný regionálny úrad) sa stále viac posúva dolná veková hranica ľudí trpiacich uvedenými chorobami. „K príčinám patria rizikové faktory životného štýlu -  predovšetkým nezdravé stravovanie, fajčenie a obezita. Tieto neduhy môže človek postupne odstrániť. Je tu však aj ďalší  a najdôležitejší faktor, ktorého sa v súčasnom uponáhľanom svete vieme len veľmi ťažko zbaviť. Je ním stres, ktorý sa najviac podieľa na vzniku rôznych životunebezpečných ochorení,“ povedala regionálna hygienička RÚVZ MUDr. Janka Stašková, MPH.

 

Komplexné vyšetrenia

 

„Ľudia musia prísť nalačno. Absolvujú hodinové základné vyšetrenia. Pomocou prístroja Reflotron sledujeme množstvo tukov, cholesterolu a cukrov v organizme. Nechýba ani bicyklový ergometer, čiže pomocou jazdy na stacionárnom bicykli robíme záťažový test na srdce. Súčasťou vyšetrenia sú aj EKG srdca a tlak krvi. Zároveň zisťujeme antropometrické ukazovatele, teda váhu a výšku. EKG robíme aj po bicyklovej ergometrii, aby sme zistili, ako fyzická záťaž vplýva na organizmus. Na základe zistených výsledkov určujeme, či je človek v nulovom, strednom alebo vysokom riziku obezity,“ podrobne priblížila. Keďže uvedený prístroj je mobilný, spomínané skupiny nemusia chodiť do RÚVZ, ale sú vyšetrované priamo na svojich pracoviskách alebo v školách. Reflotron je veľmi výkonný prístroj, preto sa ľudia dozvedajú výsledky vyšetrení už do pätnástich minút.

 

Výsledky zverejnia

 

Ak má človek zlé výsledky, Regionálny úrad mu odporúča zlepšenie životosprávy. Teda pravidelné cvičenie, úpravu jedálnička, odstránenie zlozvykov (napr. fajčenie), a pod.. „Po určitom čase k nám opäť prichádza a my určujeme, či sa mu ukazovatele zdravotného stavu zlepšili, alebo nie,“ vysvetlila J.Stašková. Prvé sumárne hodnotiace správy úvodnej časti projektu hygienici vypracujú na konci tohto roka. „Zároveň získame dôležité poznatky o zdravotnom stave obyvateľov v okresoch Michalovce a Sobrance. Tie následne uverejníme v odborných príručkách a rôznych vzdelávacích materiáloch. Dokonca uvažujeme aj o knižnom vydaní, vďaka čomu by sa zistené výsledky dostali aj k širokej verejnosti,“ predstavila ďalšie plány.

Ako sme už uviedli, projekt potrvá ešte ďalšie štyri roky.

 

Užitočné vyšetrenia  

 

Je tu však aj ďalšia zaujímavosť. Ak po zmeraní tlaku krvi pracovníci RÚVZ človeku zistia srdcové chyby, hneď mu vyšetria aj stav hemoglobínu, červeného krvného farbiva. „Má to totiž úzku súvislosť s anémiou, čiže chudokrvnosťou organizmu. Tá vyvoláva rôzne kardio-vaskulárne ochorenia,“ zdôraznila. Keď sa tieto zdravotné ťažkosti zistia, hygienici posielajú dotyčnú osobu k odbornému lekárovi, čím sa môže včas zachytiť prepukajúca choroba.

 

Čakáme na bociana

 

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Michalovciach v spolupráci s Nemocnicou Š.Kukuru realizuje aj projekt pod názvom Čakáme na bociana. Je určený budúcim mamičkám a oteckom. Získavajú dôležité vedomosti o pôrode a starostlivosti o bábätká. „Program tvoria prednášky lekárov z oddelení gynekológie, anestézie a intenzívnej medicíny, ako aj novorodeneckého oddelenia,“ doplnila a pokračovala: „Prízvukujem, že všetky dosiaľ spomínané vyšetrenia sa robia bezplatne,“ uzavrela regionálna hygienička MUDr. Janka Staškova, MPH.     

 

                                                   (janč)

 



Uverejnené: 04.08.2010 09:36:25 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.