files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Študenti medicíny spoznávajú, ako funguje skutočná nemocnica

Študenti lekárskych fakúlt zo Slovenska i Českej republiky si v týchto dňoch v štyroch nemocniciach na Zemplíne počas Letného campu medikov skúšajú prácu lekára a zisťujú, ako funguje skutočná nemocnica. Spolu je ich 20, počas týždňa navštívia viaceré oddelenia.

"Snažíme sa im predstaviť nemocnice ako také, umožniť týmto vybraným medikom, aby sa zoznámili s praxou, pretože naše školy sú veľmi kvalitné, oceňované v celej Európe, ale medici opakovane hovoria o tom, že tá prax im chýba," uviedol pre TASR riaditeľ vranovskej nemocnice Eugen Lešo. Podľa jeho ďalších slov sa v ich nemocnici zamerali hlavne na odbory, pri ktorých v poslednom období pociťujú nedostatok absolventov, a to je chirurgia, úrazová chirurgia a gynekológia. "Ale v prípade, že medik má záujem o iné oddelenie, iný odbor, umožňujeme mu to," poznamenal.

Štvrták Andrej Dolinský, ktorý študuje v Bratislave, sa na tento kemp prihlásil hlavne preto, lebo chcel vidieť, ako to funguje v súkromnom sektore, keďže stáže v tom štátnom absolvuje počas bežného štúdia. Prvý deň boli v Michalovciach na ortopédii, traumatológii a urgentnom príjme. "Bolo dobré, že sme mohli vidieť rôzne úkony. Niektorým sa podarilo aj asistovať," opísal. V utorok (21.8.) zas v Trebišove navštívili očné oddelenie a otorinolaryngológiu (ORL). "Sú to odbory, ktoré sú počas štúdia výučbovo len veľmi krátko zaradené do programu, čiže bol som veľmi rád, že som na očnom mohol vidieť mikrochirurgiu," spomenul. V stredu (22.8.) študenti absolvovali prax na novorodeneckom a ortopedickom oddelení humenskej nemocnice. Na prvom menovanom mali k dispozícii aj sono, na tom druhom im zas primár podrobne vysvetlil postup práce. "Aj nás vyskúšal z anatómie," pousmial sa Dolinský, ktorý si myslí, že pre mladých lekárov je útek do zahraničia často nevyhnutnosťou. "Každý by rád zostal doma, ale človek nemá niekedy tak úplne na výber, keď si povie, koľko času do toho investoval, a chcel by aj ďalej rásť v tej medicíne, tak to často nemá ani umožnené na Slovensku. Ja si myslím, že skôr by sa mali tí vyšší zamyslieť, ako mladých doktorov zaujať, aby tu po štúdiu ostali," skonštatoval. Podľa neho nie sú dôležité len peniaze, ale aj vybavenie nemocníc či prístup k lekárom. Štvrtý ročník Letného campu medikov organizuje sieť nemocníc Svet zdravia.

TASR



Uverejnené: 23.08.2018 15:31:48 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.