files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Zo suterénu na vrchol. Dvakrát na štíte Liptákov

Po niekoľkotýždňovej odmlke sa vraciame k letnému seriálu zameranému na desaťročné účinkovanie michalovskej Dukly v prvej hokejovej ligy pod názvom Zo suterénu na vrchol. Práve zo suterénu sa „vojaci“ museli predierať od sezóny 2008/2009, kedy sa vrátili po piatich rokoch do druhej najvyššej hokejovej súťaže. Postupne prišli aj úspechy, ktoré boli spečatené dvoma finálovými účasťami v rade. V sezónach 2012/2013 a 2013/2014 Dukla zakaždým skončila tesne pod vrcholom. Ako to však ale býva, po hodoch zväčša prichádza bolenie brucha. To nastalo v nadchádzajúcich troch sezónach aj v Dukle, kde sa zakaždým po skončení sezóny skloňovalo slovo sklamanie.

Ihnačák zdupkal pred začiatkom prípravy

Michalovčania sa postupne v prvej lige dostali až k tímom, ktoré mali hrať o špicu tabuľky. Po dvoch finálových sezónach rástla chuť. Prišla ale sezóna 2014/2015, v ktorej to od začiatku nešlo podľa predstáv. Vedenie klubu ako trénera vymenovalo opäť Miroslava Ihnačáka, no ten neodtrénoval ani jeden prípravný duel. Krátko pred začiatkom prípravy totiž prijal ponuku rumunského Brašova a dostal vedenie klubu do ťažej pozície. V priebehu niekoľkých dní museli zohnať nového kormidelníka. Ich voľba nakoniec padla na Milana Staša. Za jeho asistenta bol vymenovaný Richard Šechný. „Po tom, čo nám pán Ihnačák oznámil, že má ponuku z Rumunska, ktorú chce prijať, zasadla správna rada a tá sa jednoznačne uniesla na tom, že ďalšia spolupráca s ním je nemožná. Myšlienka, že ešte ani nezačal pracovať a už koketuje s myšlienkou odchodu je neprípustná,“ poznamenal prezident HK Dukla Michalovce Alexander Černega.

"Kamarátstvu" Miroslava Ihnačáka a Alexandra Černegu bolo na chvíľu koniec

„To nemá spoločné nič s korektnosťou alebo profesionalitou. Bolo to od neho maximálne neseriózne a týmto prístupom si do Michaloviec v dohľadnej dobe zavrel dvere. Sklamal z profesionálneho hľadiska, no čo je horšie, sklamal hlavne ľudsky. Pri telefonickom rozhovore mi povedal, že ponuka z rumunského klubu je finančne lukratívna a v Michalovciach by ostal iba za zlepšenia podmienok, čo bolo neprípustné z našej strany, keďže sa už raz na týchto podmienkach dohodol. Práve tu vidím ten najväčší problém nekorektnosti z jeho strany. Navyše, týmto došlo k narušeniu našich vzťahov a toto narušenie by sa následne prenieslo aj do ďalšej spolupráce, čo by nebolo dobre pre nikoho, a výsledok by nebol dobrý pre michalovský hokej. Toto sme dopustiť nemohli“ pokračoval Černega. Ako je známe, dvere pre Ihnačáka ostali zatvorené iba necelé dva roky, keďže pred začiatkom sezóny 2016/2017 sa opätovne, teda už po štvrtýkrát, stal trénerom michalovskej Dukly.

Milan Staš ne trénerskej stoličke celú sezónu nevydržal

Play-off pokazenú sezónu nezachránilo

Rozviazaním zmluvy s Ihnačákom sa problémy Dukly nekončili. Ba naopak. Počas prípravy sa pokazilo chladiarenké zariadenie na štadióne, Dukla tak musela trénovať a nedobrovoľnom azyle. Následne prišli nie najlepšie výsledky v prípravy (v Poprade Dukla prehrala 1:11...) a ani najideálnejší štart do súťaže. V nej sa ale družstvo aspoň na chvíľu rozbehlo. Začiatkom novembra „stašovci“ boli dokonca na prvom mieste v tabuľke. Postupne ale začali klesať. Začiatkom januára to už nevydržal tréner Staš, ktorý sám rezignoval. Jeho nástupcom sa opäť raz na papieri stal Štefan Tóth, reálne družstvo viedli Richard Šechný a Peter Tirpák. Michalovčania sa síce po trénerskej zmene trochu nakopli, v závere základnej časti ale vypadli z prvej štvorky a do play-off išli z piateho mieste. Ich súperom v prvom kole bol dovtedy prajný Liptovský Mikuláš, cez ktorého v priebehu troch rokov prešli dvakrát do semifinále. Tentoraz to ale tak nebolo. Vo veľmi vyrovnanej sérii, v ktorej každý zápas skončil rozdielom jedného gólu, boli nakoniec šťastnejší Liptáci a v sérii zvíťazili 3:2 na zápasy.

Michalovčania ostali dvakrát po sebe na štíte Liptákov

Sklamanie vyvrcholilo odchodom kapitána

Sklamanie bolo obrovské. Po dvoch finálových účastiach prišlo vypadnutie hneď v prvom kole, na čo vedenie klubu nebolo zvyknuté. „Vypadnutie v prvom kole play-off je sklamaním a ambície tímu tak ostali nenaplnené. Podľa mňa sme mali káder na lepšie umiestnenie. Hráči mali všetky podmienky na to, aby skončili lepšie, ako v prvom kole play-off. A kde sa stala chyba? Podľa mňa to bol nesúlad medzi bývalým trénerom pánom Stašom a hráčmi, čo vyústilo k jeho rezignácii. Po jeho odchode som očakával, že sa družstvo naštartuje a v play-off bude šliapať. Nestalo sa tak. Stále to bolo také, ako by to nebolo pripravené. Mne navyše chýbalo hokejové srdce, čo je neprípustné. Niektorí hráči akoby tu prišli len kvôli peniazom a srdce nechali doma. Toto sa už stať nemôže a preto v nasledujúcej sezóne príde k výraznému rezu v kádri,“ uviedol na margo neúspešnej sezóny 2014/2015 prezident HK Dukla Michalovce Alexander Černega.

Pred sezónou 2015/2016 prišlo teda k viacerým odchodom. Navyše aj k tomu, čo by si ešte pred rokom nedokázal predstaviť asi nik. Na zmluve sa totiž nedohodol kapitán tímu Richard Šechný. Po prvé, nedohodli sme sa na financiách, ponúkli mi menej ako v predošlých rokoch, hoci som bol stále najproduktívnejším hráčom tímu. Viem, že asi ôsmi hráči dostanú viac peňazí, ako ponúkali mne. A po druhé, cítil som, že už vedenie klubu nemá o moje služby záujem, takže asi aj preto mi ponúkli horšie podmienky,“ bolo zdôvodnenie Šechného, ktorý sa hneď na to dostal spolu s prezidentom HK Dukla do mediálnej prestrelky. Čo sa týka jeho slov o spolupráci s nami, teda súčasným vedením klubu, na to len toľko, že každý by mal vedieť, kedy má skončiť. Rišo by mohol zvážiť a zamyslieť sa aj nad tým, že podľa môjho názoru ani jeden hráč v prvej lige nemal také vytvorené finančné podmienky, ako mal on v Michalovciach. Po opadnutí vášni sa určite porozprávame,“ podotkol Alexander Černega, na ktorého slová Šechný okrem iného reagoval aj... „Môžeme sa rozprávať o všetkom možnom, len nie o hokeji!“ Ani táto „vojna“ však nevydržala dlho. Šechný sa totiž po sezóne, ktorú strávil v Prešove a Detve vrátil do materského klubu.

V najkvalitnejšej sezóne od desiatich k piatim

Okrem Šechného sme v kádri v sezóne 2015/2016 nevideli ani ďalšieho Michalovčana Ľuboša Fajčáka a chýbali aj viacerí ďalší hráči (Šterbák, Halás, Majerník, Linet...). Na druhej strane, Dukla sa opäť posilnila o Mateja Hinďoša, no a kvalitu sľuboval aj ofenzívny dvojzáprah Juraj Faith - Peter Klouda. Vedenie klubu sa pri posilňovaní prvýkrát výraznejšie rozhodlo ubrať aj legionárskou cestou. K podpisu zmluvy prišlo so štyrmi ruskými hráčmi, obrancami Georgijom Šanginom, Alexejom Voronovom, útočníkmi Glebom Lušnikovom a Andrejom Salnikovom (piaty Arťom Sursov sa nakoniec do prípravy nezapojil). Trénerského kormidla sa po dlhom tichu ujal Peter Tirpák.

Alexander Černega (druhý sprava) spoločne s členom správnej rady Mikulášom Koščom (druhý zľava) s podpísanými hráčmi Andrejom Salnikovom (prvý zľava), Arťomom Sursovom (v strede) a Georgijom Šanginom (úplne vpravo)

Káder michalovskej Dukly sa síce výrazne obmenil, no vysoké ambície ostali. A to aj napriek tomu, že sa rysovala veľmi silná súťaž, azda najsilnejšia za posledné roky. O slovo sa hlásil predchádzajúci víťaz prvej ligy Detva, takisto aj silný Bardejov, ambiciózny Prešov (aj s Fajčákom a Šechným), ale aj Senica, Liptovský Mikuláš, či nováčikovia z Humenného a predovšetkým Nové Zámky, ktoré sa predtým tešili z víťazstva v nadnárodnej MOL lige a v druhej lige. Všetky tieto tímy lákala možnosť zahrať si v novovytvorenej extraligovej baráži, do ktorej spolu s dvoma tímami z najvyššej súťaže postupovali aj dvaja najlepší z prvej ligy. Vojaci síce odštartovali víťazstvom 13:0 nad Považskou Bystricou, no počas celej sezóny sa nevedeli výraznejšie nakopnúť. Raz zahrali dobre, keď napríklad zvíťazili v Nových Zámkoch, inokedy utrpeli debakel 0:6 v Prešove, no a poriadnym zakopnutím by sa dala nazvať aj vysoká domáca prehra 1:5 s dvadsiatkou. Ako tak sa nakopli sedemzápasovou víťaznou šnúrou na prelome novembra aj decembra, ktorá ich vrátila do boja o vrchné priečky v tabuľke (aj na prvé miesto), no stále to nebolo ono. Vrcholom bola prehra 0:1 v Považskej Bystrici, po ktorej začalo pokutami hroziť aj vedenie klubu. Nepomáhalo ani posilnenie kádra, Dukla stále kráčala od desiatich k piatim. Výsledkom toho bol vstup do play-off až zo šiesteho miesta.

Opäť na štíte Liptákov

Štvrťfinálovým súperom bol po roku opäť Liptovský Mikuláš. S tým sa Michalovčania stretli vo štvrťfinále už po štvrtýkrát. Dvakrát Liptákov pokorili, tentoraz sa ale opakovala situácia z vlaňajšej sezóny. Zemplínčania si z prvých dvoch zápasov opäť priniesli jedno víťazstvo, no na postup do semifinále to bolo málo. Doma sa im opäť nepodarilo uončiť sériu a po dvoch prehrách na nulu (0:1 a 0:2) a v sérii opäť prehrali 2:3 na zápasy.

Kto čakal po dvoch finálových účastiach to, že Dukla definitívne zaparkuje na čele prvej ligy a bude bojovať o postup do najvyššej súťaže, musel v ďalších dvoch sezónach poriadne precitnúť. Sklamania vyvrcholili nespokojnosťou verejnosti voči vedeniu. To urobilo viacero chýb. Nevyšla legionárska cesta, divák sa nezmieril ani s odchodmi Šechného s Fajčákom. Navyše, bolo jasne vidno, že kabína neťahá za jeden koniec povrazu a sú v nej skupinky. Aj preto bol herný prejav vo viacerých zápasoch žalostný. Prejavilo sa to hlavne na návštevách, ktoré ustavične klesali, no a zmenou nebola ani najbližšia sezóna. Keď sme o tejto hovorili, ako o najkvalitnejšej za posledné roky, tá nasledujúca bola po odchode troch najlepších tímov označovaná ako jedna z najslabších. Práve v nej chceli Michalovčania preraziť a konečne si zahrať extraligovú baráž. O tom však už nabudúce...

Peter Brendza



Uverejnené: 26.08.2018 16:47:36 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.