files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Modelová farma v areáli SOŠ bude využívať systém Agrokruh

V Strednej odbornej škole (SOŠ) v Pribeníku v okrese Trebišov budú žiaci pestovať zeleninu v bio kvalite. V spolupráci s Košickým samosprávnym krajom (KSK) tu vznikne modelová farma využívajúca tzv. systém Agrokruh. S prípravou pôdy na vzorovej školskej farme sa začne na jeseň a prvá zelenina by tu mala byť vypestovaná na jar 2019. Informovala o tom hovorkyňa predsedu KSK Anna Činčárová.

Školská farma v areáli SOŠ bude pozostávať zo štyroch ramien, 12 kruhových polí a ostatných malých stavieb, ktoré sú súčasťou diela. Podľa ekologického pestovateľa zeleniny a vynálezcu systému Agrokruh Jána Šlinského, na tejto pôde sa darí aj ekologickému pestovaniu, pretože sú tu vhodné klimatické podmienky. "Systém Agrokruh je koncipovaný ako robotizované poľné pracovisko, ktoré zbavuje pestovateľa fyzickej námahy bez využitia ťažkej mechanizácie. Okrem toho zabezpečuje rekultiváciu pôdy, zastavuje jej znehodnotenie a zaisťuje revitalizáciu vidieka. Agroklimatické podmienky v areáli Strednej odbornej školy v Pribeníku sú ideálne, takže vybudovanie modelovej farmy bude veľkým prínosom na overenie tohto systému pre južný Zemplín," uviedol Šlinský.

Na školskom pozemku v Pribeníku budú vytvorené riadky v tvare špirály, ktoré budú obrábané otočným ramenom na elektrický pohon. Na agrotechnický most bude možné pripevniť poľnohospodárske nástroje, ako sú sejačka, hrobkovač či rýľovací stroj, ktoré budú obrábať pôdu v kruhoch. "Počas letných prázdnin bol vypracovaný nový školský vzdelávací program a inovované boli učebné odbory argomechanizátor a poľnohospodárstvo. Agrokruhy by v prvej etape boli spustené v skúšobnej prevádzke s cieľom naplnenia ich výchovno-vzdelávacieho účelu," konštatoval riaditeľ SOŠ Pribeník Štefan Dubík. O prácu a štúdium v oblasti poľnohospodárstva podľa neho v súčasnosti nie je veľký záujem a vek poľnohospodárov sa pohybuje okolo 65 rokov. "Naším cieľom je zvýšiť záujem mladých ľudí o túto oblasť, aby sa vidiek nevyľudňoval, ale rozvíjal," dodal riaditeľ.

Vypestovaná zelenina v bio kvalite by mala byť distribuovaná do zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK. "Prostredníctvom tohto projektu dokážeme zabezpečiť regionálny rozvoj, nakoľko ide o podporu poľnohospodárstva, ktoré je jedno z najdynamickejšie sa rozvíjajúcich odvetví v rámci Európskej únie. Do projektu sa zapoja študenti, čím sa zvýši aj kvalita výučbového procesu v našich poľnohospodárskych a strojníckych školách. Neoddeliteľnou formou bude propagácia tohto unikátneho systému, aby sme nielen žiakom, ale aj verejnosti ukázali ekologickú formu pestovania zdravej zeleniny, zdravú výživu a zdravý životný štýl pri konzumovaní bio potravín," informoval predseda KSK Rastislav Trnka.

TASR (foto: internet)



Uverejnené: 30.08.2018 13:33:38 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.