files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Pomôže prvoligovému nováčikovi aj najproduktívnejší hráč Extraligy?

Druhá najvyššia hokejová súťaž bude mať v sezóne 2018/2019 dvoch účastníkov zo Zemplína. Okrem obhajcu prvenstva HK Dukla Ingema Michalovce, ktorý odštartuje svoju jedenástu sezónu v prvej lige, to bude aj lanský víťaz druhej ligy MHK Humenné. Ten druhú ponuku na účinkovanie v súťaži neodmietol a zahrá si tak v prvej lige.

Príprava Humenčanov bola trošku kostrbatejšia. Dlho sa rozhodovalo, akou cestou MHK pôjde. Nakoniec sa rozhodli byť farmou extraligového HC Košice. Trénerom nováčika prvej ligy sa stal už ostrieľaný Milan Staš, známy okrem Banskej Bystrice, Košíc či Zvolena aj svojím účinkovaním v Michalovciach. „Je to pre mňa príležitosť pracovať s mladými hráčmi. Oslovili ma funkcionári, či nemám záujem sem prísť. Oni moju prácu poznajú, vedia, čo môžu odo mňa očakávať. Ako farma Košíc bude našou najdôležitejšou úlohou vychovávať hráčov pre extraligistu,“ podotkol Milan Staš, pri ktorého rozhodovaní, či zobrať humenskú ponuku zavážilo aj to, že MHK bude farmou HC Košice. „Ku Košiciam mám veľmi blízko. Bol som tam hráčom, aj trénerom. Z Humenného mám domov rozhodne bližšie, ako som mal trebárs z Banskej Bystrice či Zvolena.“

Prvoligový nováčik bol až do utorka v príprave stopercentný. Najskôr vyhral dvakrát na ľade Ferencvárosu Budapešť (3:1 a 5:4), následne triumfoval aj v Spišskej Novej Vsi (7:2). V utorok ale po prvýkrát v príprave padol, keď v Michalovciach s tunajšou Duklou Ingema prehral 2:4. „S prípravou ako takou nie som spokojný. Máme málo zápasov. Aj preto nám ten s Michalovcami padol vhod. Dukla má dobre vyskladaný tím a určite bude patriť k špičke ligy. Zápas nás preveril po každej stránke,“ poznamenal Milan Staš.

Tomu prípravné dueli povedali dosť veľa „Ukázali nám, kde sa máme zlepšovať. Poučný pre nás je hlavne zápas v Michalovciach. Práve, keď sa prehrá, duel sa rozoberie detailnejšie. Michalovce nám ukázali, kde máme slabiny a kde sa máme zlepšiť,“ konštatuje k prípravným duelom Staš, pre ktorého konfrontácia s Michalovcami bola generálkou na stredajšie prvé kolo St. Nicolaus ligy. „Radi by sme odohrali ešte jeden zápas, no žiaľ, nie je s kým hrať. Všetky mužstvá už majú svoj program, takže najbližšie budeme v hre až v stredu v prvom kole doma proti Považskej Bystrici,“ dodáva kormidelník humenských hokejistov.

Káder družstva sa postupne menil. Oproti vlaňajšku je dosť prekopaný. Ostali iba niektorí hráči (Buraľ, Fedorko, Vaško...), ktorých najskôr doplnili legionári známi z pôsobenia v Prešove či Michalovciach (Bylina, Solomončak, Babynets) a v týchto dňoch aj hráči, ktorí si nenašli miesto v Košiciach. „Káder sa nám konečne rozrástol nielen do kvantity, ale aj kvality. Konkurencia musí byť, to je základ. Hráči si nemôžu byť istí svojimi miestami, ináč môže prísť uspokojenie,“ zdôrazňuje Milan Staš, podľa ktorého môže byť pre mladých hráčov výhodou, že si dobrými výkonmi vypýtajú miesto v prvom tíme HC Košice. „Ja im to prízvukujem stále. Môže to byť pre nich obrovská výhoda. Nielen pre tých, ktorí teraz prišli z Košíc, ale aj pre našich kmeňových hráčov. Môžu padnúť trénerom, či funkcionárom do oka. Nie je nikde napísané, že sa nemôžu presadiť aj do prvého mužstva Košíc. Malo by to byť pre nich motiváciou.“

Humenčania boli pod drobnohľadom aj v utorok. Zápas Michalovce - Humenné (4:2) sledovali asistenti trénera Šimíčka Peter Bartoš a Marcel Šimurda

Okrem ostrieľaného Štefana Majerníka humenský MHK momentálne prekypuje mladosťou. Skúsenosti by mohla doniesť posila, o ktorej sa hovorí už dlhšie. Na Horný Zemplín má podľa kuloárnych rečí namierené aj historicky najproduktívnejší hráč najvyššej Extralige Arne Kroták. „Prebehlo niekoľko rokovaní medzi ním a funkcionármi tímu. Samotný hráč je svojmu pôsobeniu u nás naklonený. Osobne by som ho veľmi rád privítal. Máme totiž mladé mužstvo, ktorému chýbajú skúsenosti a treba ho ešte usmerniť. Chýba nám akýsi líder a Arne by túto úlohu určite zvládol,“ poznamenal Milan Staš. Účinkovaniu Krotáka v tíme by sa nebránili ani v šatni. „Samozrejme, že by sme ho tu privítali radi. Arne je veľká kapacita, veľká osobnosť a určite by sme boli radi, keby sme prišiel,“ uviedol humenský odchovanec v drese MHK Ivan Fedorko.

Arne Kroták sa v sobotu v Michalovciach predstavil v rámci rozlúčkového zápasu Richarda Šechného. Bude korčuľovať po prvoligovom ľade aj v sezóne? (foto: peter jesenský hokej.sk)

Humenčania ako nováčik súťaže nebudú mať v prvej lige veľké ambície. „Určite by sme sa chceli pozrieť do play-off, no na čo máme, ukáže sa až v samotnej súťaži. Nevieme, čo od toho môžeme čakať. Sme silnejší, ako pred dvoma, troma týždňami. Prišla k nám jedna päťka z Košíc, čo je veľmi dobré. Káder je však mladý, potrebujeme ešte skúsenosti. Arne Kroták by sa nám teda hodil. Čo sa týka našej hry, chceme hlavne v domácich zápasoch vyhrávať. Keďže sme všetko mladí hráči, našou doménou bude bojovať a korčuľovať. Verím, že takýmto hokejom budeme robiť problémy aj favoritom,“ konštatuje Ivan Fedorko, ktorý sa už teraz teší na tretie kolo a prvé zemplínske derby, ktoré sa odohrá v Humennom. „Hovorí sa, že derby nemá favorita. Ja osobne sa veľmi teším, že budeme hrať proti Michalovciam, kde som tri roky pôsobil. Verím, že príde veľa ľudí, ktorých potešíme hrou a výsledkom, a verím, že im túto porážku z prípravy doma vrátime,“ sebavedomo dodáva Ivan Fedorko.

Peter Brendza



Uverejnené: 05.09.2018 13:39:33 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.