files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Michalovská nemocnica otvorila neurochirurgické pracovisko

V Nemocnici Svet zdravia Michalovce otvorili nové neurochirurgické pracovisko. Pozostáva z ambulancie, lôžkovej časti a operačnej sály s modernou technikou, kde lekári vykonávajú predovšetkým operácie chrbtice. Významne zvyšuje dostupnosť neurochirurgickej liečby, dosiaľ bolo totiž takéto pracovisko na východe Slovenska iba jedno, a to v Košiciach.

„Na strednom Slovensku pripadá na jedno pracovisko 334-tisíc obyvateľov, na východnom až 1,6 milióna. Ak pacienta košická neurochirurgia nemôže prijať z kapacitných dôvodov, z Michaloviec je to do najbližšej takejto ambulancie v Ružomberku až 240 km. Aj preto sme sa rozhodli poskytovať v našej nemocnici aj tento druh zdravotnej starostlivosti a zvýšiť tak jej dostupnosť pre pacientov,“ hovorí riaditeľ Nemocnice Svet zdravia Michalovce Marián Haviernik. Neurochirurgický tím vykonáva tie typy operácií chrbtice, ktorých je najviac. Ide o degeneratívne ochorenia krčnej, hrudnej i driekovej chrbtice, pri ktorých sa rieši tlak medzistavcových platničiek alebo okolitých tkanív na nervové štruktúry a osteoporotické zlomeniny tiel stavcov. „Pri operácií uvoľňujeme utlačené nervové korene vysunutými medzistavcovými platničkami alebo okolitými kostenými alebo väzivovými štruktúrami. Sú to jednoduchšie zákroky s krátkodobou hospitalizáciou okolo piatich dní,“ vysvetľuje neurochirurg MUDr. Peter Bačinský, ktorý prišiel pracovať do Michaloviec zo žilinskej nemocnice.

Operačná sála je vybavená najmodernejšou technikou vrátane operačného mikroskopu, pričom operácie sú realizované miniinvazívne. „To umožňuje zníženie bolesti po operácií, rýchlu rekonvalescenciu, kedy už na druhý deň po operácii pacienti dokážu chodiť, a teda aj skoré prepustenie,“ doplnil Bačinský.  Nemocnica plánuje postupne rozširovať spektrum neurochirurgických operácií. Pribudnúť by mali napríklad ostatné operácie pri degeneratívnych ochoreniach chrbtice v zmysle stabilizačných operácií a operácií nádorov chrbtice. Neurochirurgická ambulancia sa nachádza v pavilóne A (bývalý internistický pavilón) na prízemí. Slúži na posúdenie stavu pacienta a jeho MR a RTG snímkov k možnej chirurgickej liečbe. „Preto pacienti, ktorí sú na tejto ambulancii posudzovaní, musia byť predtým vyšetrení a liečení neurológom, príp. ortopédom a v prípade neúspechu konzervatívnej (neoperačnej) liečby sa môžu dostaviť so snímkami z MR a RTG  k určeniu vhodnosti operácie,“ dodal Bačinský.



Uverejnené: 07.09.2018 11:13:05 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.