files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Regionálna rozvojová agentúra pomáha Zemplínu

 

Regionálna rozvojová agentúra (RRA) Šírava vznikla pred troma rokmi. Sídli na Štefánikovej ulici v Michalovciach (pri hlavnej pošte). Ide o záujmové združenie právnických osôb.  Vzniklo na podnet podnikateľského sektoru,  spoločnosti Info Zemplín, Mikroregiónu Duša a občianskeho združenia SIA. Tieto subjekty majú v agentúre svojich ľudí. RRA pomáha zástupcom rôznych sfér pri písaní projektov. Zároveň vypracúva vlastné projekty.

 

  Názov zviditeľňuje

       V úvode nás zaujímalo, prečo agentúra dostala názov Šírava.  „Keď pri rozličných príležitostiach zastupujeme región Zemplín v Bratislave, málokto z tamojších ľudí vie, kde sa táto časť východného Slovenska nachádza. Pritom ide o najväčší región na Slovensku, ktorý navyše zasahuje aj do susedného Maďarska a susedí až s troma štátmi. Ak sa však povie Šírava, tak hneď každý vie, že naša agentúra pochádza z východného Slovenska. Toto pomenovanie je dosť čitateľné, preto sme si ho vybrali,“ vysvetlila riaditeľka agentúry Ing. Nadežda Jurková. 

        Agentúra vyvíja činnosť nielen v rôznych častiach Zemplína, ale aj v Maďarsku a na Ukrajine. Je financovaná novým ministerstvom pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja. Peniaze získava aj z tvorby a implementácie projektov.

       „V Regionálnej rozvojovej agentúre sú zamestnaní traja pracovníci. Ďalších desať ľudí s nami spolupracuje formou dohody o vykonaní práce. Sú počítačovo gramotní, nechýba im logické myslenie a dokonale poznajú slovenskú legislatívu. Trebárs, veľa projektov súvisí so stavebníctvom. Takže, musia ovládať aj príslušné zákony. Samozrejmosťou sú výborné znalosti o fungovaní samospráv a podnikateľského sektora,“ objasnila vnútornú štruktúru RRA.  Nájsť takých ľudí je však dosť problematické, keďže odborníci na uvedenú problematiku pôsobia predovšetkým v Bratislave a Košiciach.

          Pre zaujímavosť, na Slovensku v súčasnosti celkove pôsobí 52 takýchto agentúr. Na Zemplíne sú tri. Ďalšie sídlia v Trebišove a Kráľovskom Chlmci. „V žiadnom prípade si nezasahujeme do činnosti. Pred troma rokmi bol vypracovaný Národný strategický referenčný rámec. Vďaka tomu je k dispozícii množstvo projektov a výziev. Preto každá  zo zemplínskych agentúr sa na nedostatok práce rozhodne nemôže sťažovať,“ povedala.

Bezplatne pomáhajú

       „Naša agentúra je v súčasnosti bezplatným poradenským centrom v rámci čerpania peňazí z eurofondov,“ zdôraznila hlavné zameranie. Ďalej zvýraznila, že európske financie sú len doplnkové. To znamená, že dopĺňajú vlastné zdroje príslušných subjektov.  „Média veľakrát mylne informujú o tom, že prostriedky Európskej únie sú dostupné pre každého, čo vôbec nie je pravda. V prvom rade musí príslušný subjekt disponovať adekvátnou finančnou zábezpekou,“ vysvetlila. 

       Tú, napríklad, nemajú malé obce na Slovensku, ktorých sú tu stovky. Voliči to však nevedia, z toho dôvodu hádžu vinu na starostov. Pritom oni za nič nemôžu. Z uvedených príčin, tieto samosprávy dostávajú peniaze iba od štátu. „Na financie z únie  majú nárok len obce, v ktorých žije dvetisíc a viac obyvateľov,“ objasnila. V okolí Michaloviec toto kritérium spĺňajú len Pavlovce nad Uhom s vyše 4-tisíc ľuďmi. Blížia sa k nemu Trhovište a Naciná Ves (v oboch obciach žije zhruba 1 700 obyvateľov), ale nárok na eurofondy nemajú.

        „Písanie projektov je náročné. Preto ich tvoria len skutoční odborníci. Aj tí sa však na nás obracajú s prosbami o pomoc. V globále sa dá povedať, že sa na  tvorbe jednotlivých projektov podieľame zhruba dvadsiatimi percentami,“ konštatovala. Najčastejšie ide o vypĺňanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok a kontrolu príloh, ktoré tvoria jednu z najdôležitejších častí projektov. „Veľakrát sa stalo, že pre neskontrolovanie príloh sa prišlo na to, že daná obec nemá vysporiadané pozemky na miestach, kde chcela budovať cesty alebo chodníky. Preto majú prílohy veľký význam,“ vyjadrila sa N.Jurková.     

Hodnotný materiál

        „Vlani sme vypracovali projekt, nazvaný 7 dní na Zemplínskej šírave. Výstupom z neho je turisticko-informačná mapa,“ poznamenala. Pozostáva z primárnej ponuky služieb, ktorú tvoria najmä ubytovacie kapacity a možnosti stravovania.  Nechýba ani mapa Zemplína s kultúrnymi a prírodnými zaujímavosťami. Je inštalovaná v rôznych rekreačných zariadeniach, ako aj turisticko-informačných centrách.  Bola vytlačená v náklade 10-tisíc kusov. „Tento typ informačného materiálu tu jednoznačne chýbal, takže sme radi, že sme ho uviedli do života,“ dodala. Na vytlačenie máp prispel aj Košický samosprávny kraj. V budúcnosti by mali vyjsť mapy, do ktorých budú zahrnuté aj zaujímavosti pohraničných oblastí Maďarska a Ukrajiny.

Vihorlatské úzkokoľajky

        V jednom z ďalších projektov sa RRA zaoberá tzv. Vihorlatskými úzkokoľajkami. Ide o pozostatky koľajníc z 19.storočia, po ktorých sa prevážal rôzny materiál. Viedli Michalovcami, popri terajšej Zemplínskej šírave, ale aj popod túto vodnú nádrž, popri  Morskom oku, cez obce Zalužice, Lúčky, Jovsa, Remetské Hámre a iné. Keď doslúžili svojmu účelu, ľudia si z nich urobili ploty.  „Projekt je financovaný z nórskeho finančného mechanizmu. Má len výskumný charakter a realizujeme ho v spolupráci so Zemplínskym múzeom. To znamená, že prvá fáza projektu pozostáva zo skúmania územia, ktorým viedli úzkokoľajky (zmapované boli úzkokoľajky v celkovej dĺžke 500 km). Ďalšiu fázu bude tvoriť vyznačenie cyklotrás, ktoré uskutočníme s michalovským 1. Klubom slovenských turistov,“ vysvetlila. 

       Po dohode so starostami budú niekdajšie trasy úzkokoľajok kopírovať moderné cyklotrasy, ktorých vybudovanie by malo byť v réžii samospráv spomínaných obcí. Ak s nimi agentúra nenájde spoločnú reč, tak bude rokovať so zástupcami Mikroregiónu Koromľa.  V tom prípade cyklotrasy povedú Porúbkou, Priekopou a ďalšími dedinami.   „Problémom je úsek v južnej časti Zemplínskej šíravy pri Zalužiciach a Lúčkach. Je zarastený a vlhký. Preto požiadame obecné úrady o jeho úpravu,“ uviedla.

    Regionálna rozvojová agentúra Šírava vypracovala aj rôzne ďalšie projekty.

                                                                                                       (janč)

 

         

         



Uverejnené: 09.08.2010 20:50:11 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.