files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Na Morskom oku pribudla lesná knižnica, publikácie z nej však miznú

Správa Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Vihorlat inštalovala v letných mesiacoch pri jazere Morské oko na Zemplíne lesnú knižnicu. Umiestnila ju do altánku na parkovisku. Publikácie z nej však miznú.

Ako TASR informoval strážca Správy CHKO Vihorlat Ján Vataha, k tejto aktivite pracovníci pristúpili z dôvodu, aby sa zvýšila informovanosť návštevníkov. "Chceme im aj takto poskytnúť tipy a oboznámiť ich s tamojšími náučnými chodníkmi a spríjemniť im oddychový čas v altánku pred vstupom do územia," priblížil. Inšpirovali sa podobnými knižnicami, ktoré sa nachádzajú aj v iných chránených lokalitách na Slovensku. Od začiatku jej fungovania však majú pracovníci CHKO Vihorlat jeden problém. "Žiaľ, hneď v prvom týždni, keď sme ju inštalovali, niekto všetky knihy a materiály vzal. Snažíme sa ich dokladať, ale aj napriek tomu, že na knižnici je uvedené 'prečítať a vrátiť', publikácie z nej stále miznú," priblížil Vataha s tým, že do nej umiestňujú nielen informačné materiály a knihy o CHKO Vihorlat, ale aj o blízkych územiach, a to sú Poloniny, Východné Karpaty či Latorica. V okolí jazera pribudlo počas leta tiež päť nových lavičiek.

Národná prírodná rezervácia Morské oko sa nachádza v nadmorskej výške 619 metrov. Rozprestiera sa na ploche vyše 13 hektárov. Jazero vzniklo mohutným zosuvom východného svahu Motrogonu a Jedlinky, ktorý zahatal dolinu potoka Okna. Je súčasťou CHKO Vihorlat, ktorá má výmeru 17.485 hektárov, a rozprestiera sa v štyroch okresoch.

TASR (foto internet)



Uverejnené: 24.09.2018 13:19:01 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.