files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Stretnutie rodákov zo Stretavy, zabávali sa všetci...

 

Kompletná organizácia podujatia bola v réžii obecného úradu. ,,Na úspešnom priebehu sa podieľali ženy z miestneho odboru Matice slovenskej v Stretave s ďalšími z aktivačných  prác,“ informuje starosta Marek Keher. Spolu s obecným zastupiteľstvom pripravil pre všetkých krajanov program, ktorý nikoho nenudil. Dôkazom bol dav, ktorý sledoval pódium a všetko, čo sa na ňom dialo. Bolo toho veru dosť. Počas celej oslavy vládol nepochybne folklór a ľudové umenie. Ako uviedol Keher, takouto cestou chcú učiť mladých ctiť si ľudovú kultúru. Tribúna sa chvela od ľudových tancov, spevu a hrania na hudobných nástrojoch.

Zabával folklór

 

Vystúpil folklórny súbor CHEMLON z Humenného. Staršie tancujúce dievčatá a chlapcov vystriedala šestica malých dievčatiek z detského folklórneho súboru JUROŠIK zo Súkromnej umeleckej školy v Michalovciach. Mikrofón rozozvučali ľudovou pesničkou a harmonikou, ktorá ich doprevádzala. Po nich sa predstavili s husľami, harmonikou a najmä spevom páni z mužského speváckeho zboru LUČANE. Ako sa na dedinských oslavách patrí, nechýbala ani tu ľudová rozprávačka. Dozvedeli sme sa, že šlo o zamaskovanú starostku z Bánoviec nad Ondavou - Ľudku Ďurčákovú. Podujatie zavŕšila michalovská skupina Pyramída.

 

Stretava po celom vete

 

Návštevníci hodnotili celý deň veľmi pozitívne. Medzi nimi neboli len súčasní občania, ktorí v Stretave bývajú, ale do rodnej obce zavítali aj tí, čo v nej kedysi dávno vyrastali. ,,Chodievame sem pravidelne, pretože tu máme ešte rodinu,“ povedala nám dnes už Košičanka. V jeden deň sa na spoločnom mieste zišli všetky vekové kategórie. Mohli ste tu vidieť mladé páry, mamičky s kočíkmi, dedkov s paličkami a početné rodiny. Marek Keher, starosta obce, nás oboznámil s faktom, že rodákov majú roztrúsených po celom svete, v európskych štátoch, v Amerike i Austrálii.

 

Kopa atrakcií

 

Hneď na prvý pohľad bola táto akcia náročná aj po finančnej stránke. Starosta zdôraznil, že obecný rozpočet to určite nepoloží. Peniaze sa nasporili z miestnych daní a poplatkov. ,,Pravidelným poskytovateľom a podporovateľom tohto podujatia je Poľnohospodárske družstvo GAMA v Pavlovciach nad Uhom, ktoré hospodári aj v našom chotári a hlavne je potrebné poďakovať jeho  predsedovi Ing. Michal Žolnovi, ktorý má pre takéto činnosti pochopenie,“ dodáva Keher. Deti sa potešili kolotočom a obrovskej nafukovacej šmýkačke. O niečo starší si poskákali na trampolíne. Rodičia zas vyprázdnili peňaženky pri stánkoch s detskými hračkami, balónikmi a ľudovým umením. Rozvoniavali pečené klobásky, kukurice a iné pochúťky. ,,Našou odmenou je príjemný pocit z toho, že  dáme dokopy toľko ľudí, rodiny, známych, z  ktorých sa niektorí  nevideli i desaťročia, tvoríme priestor, kde je mnoho neformálnych a úprimných rozhovorov. Je to skrátka podujatie, ktoré sa nedá vyjadriť slovom.  Je to proste naše stretavské,“ ukončuje starosta Stretavy. 

 

                     Veronika Cholewová



Uverejnené: 10.08.2010 09:17:50 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.