files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Mestské uličky a ich rekonštrukcia

 

Ešte len nedávno začali vo vzdialenejšom centre, na Námestí slobody v Michalovciach, dotvárať atmosféru dňa zbíjačky, bagre, nákladné autá a hluk, na ktoré si ľudia nachádzajúci sa v blízkom okolí musia chtiac či nechtiac zvyknúť a mesto už pripravuje prechod do ďalšej fázy „regenerácie“ centra, resp. centrálnej zóny. Jedná sa o rekonštrukciu ulíc Sama Chalupku, Duklianskej a Pasáže. Ak si k tomu pripojíme aj rekonštrukciu križovatky na uliciach Špitálskej, Saleziánov a Š. Kukuru začatú pred tromi týždňami, tak hneď máme v meste celkom slušný počet decibelov.

Termín podmienený podpisom

 

Termín začatia prác zatiaľ jasný nie je. Všetko je podmienené ukončením verejného obstarávania, jeho podpisom a súčasne aj počasím. Kto bude realizátorom celej rekonštrukcie bude teda zrejmé neskôr. Jedno je však isté, s prácami by mesto chcelo začať ešte tento rok. Peniaze na realizáciu týchto častí centra vo výške 938 883,3 € boli získané z štrukturálnych fondov – Regionálneho operačného programu. V stanovisku mesta prostredníctvom hovorkyne Ing. Ivety Palečkovej sme sa dozvedeli, že: „ Po realizácii tohto projektu bude zrekonštruovaných a debariérizovaných 8295,5 m2 plôch verejných priestranstiev, z toho 2312 m2 chodníkov pre peších o dĺžke 843,31 m, zrekonštruovaných 3155 m2 parkovísk a miestnych komunikácií o dĺžke 461,5 m, vytvorených 29 nových parkovacích miest z celkového počtu 128, zrekonštruovaných 1215,5 m2 plôch verejnej zelene, vysadených 232 stromov a krov, vytvorené estetické prostredie so 4 novými druhmi prvkov drobnej architektúry. Zvýši sa bezpečnosť rekonštrukciou a vybudovaním nového verejného osvetlenia, nových povrchov pre peších, cyklistov aj motoristov, vytvorí sa atraktívne priestranstvo pre verejno-prospešné účely, kultúrno-spoločenské podujatia, pre všetkých obyvateľov i návštevníkov mesta.“

 

Rôzne nálady

 

Nálady na priebeh prác pri michalovskej pošte sú rôzne a to sa týka aj vybudovania objazdu na Špitálskej ulici. Mnohým to nevadí, aj keď priechodnosť tejto časti mesta je niekedy celkom hustá. Iná rada, ako by ľudia mohli predísť zbytočným stratám nervov, ako sa týmto miestam vyhnúť, asi ani nejestvuje.

 

Onedlho sa to bude týkať aj spomínaných uličiek napájajúcich sa na centrum mesta, takže ľudia by sa mali pripraviť na ďalšie prekážky v rutine ich životov. Hlavné je, aby všetci pochopili, že zámerom tejto a nakoniec žiadnej rekonštrukcie, nie je kaziť ľuďom pekné dni, ale presný opak. Ako sa uvádza na internetovej stránke Michaloviec, cieľom tohto projektu je:  „Zvýšenie atraktivity mesta a tiež aj zvýšenie jej bezpečnosti, estetičnosti a atraktivity pre všetkých obyvateľov i návštevníkov mesta a regiónu. Posilnenie konkurencieschopnosti verejného priestranstva s vysokou občianskou vybavenosťou a dôležitou administratívou. Rekonštrukciou satelitov centrálnej mestskej zóny sa vytvorí komplexná estetická a atraktívna oddychová zóna pre stretávanie a komunikáciu občanov, vhodná pre realizáciu verejných kultúrno - spoločenských podujatí, realizáciu tradičných podujatí v adekvátnych priestoroch, súčasne bezpečný prístup k administratívnym budovám a budovám občianskej vybavenosti.

Celá rekonštrukcia je navrhnutá tak, aby kontinuálne nadväzovala na exi-stujúce Nám. osloboditeľov a tvorila jednoliaty celok. Realizáciou projektu získa centrum mesta jednotnú atraktívnu podobu.“ Už sa neviem dočkať.

 

                                          Michal Demko



Uverejnené: 15.08.2010 20:27:10 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.