files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Fiľková – Trehubová konfrontáciu proti rodnej krajine ako špecifickú neberie

Najbližšie týždne sa oči priaznivcov ženskej hádzanej budú upierať do Francúzska, kde sa vo štvrtok začínajú majstrovstvá Európy. Tímy, ktoré sa ale na kontinentálny šampionát nedostali, neostanú bez zápasovej konfrontácie. Čakajú ich totiž zápasy prvej kvalifikačnej fázy o postup na majstrovstvá sveta v roku 2019, ktoré sa uskutočnia v taktiež vo Francúzsku. To sa týka aj Sloveniek, ktoré sa na kontinentálny šampionát opäť nedostali. V Šali ich čaká kvalifikačný turnaj, na ktorom privítajú Ukrajinu, Izreal a Kosovo.

Aj keď podceňovať sa v športe neopláca, pri všetkej úcte k tímom ako Kosovo či Izrael, kľúčovým duelom pre Slovenky v boji o jedno postupové miesto do druhej kvalifikačnej fázy bude zrejme konfrontácia s naším východným susedom. Pre Slovenky Júliu Kučerová a Tatianu Fiľkovú – Trehubovú špecifickejšia o to viac, že nastúpia proti svojej rodnej krajine. „Ja to nejako špecificky neberiem. Beriem to ako normálny zápas, v ktorom ale pôjde oveľa,“ rozhovorila sa Fiľková – Trehubová, ktorá slovenské občianstvo získala v roku 2014 a okamžite sa zaradila medzi opory tímu. „Zápas môže byť zaujímavý tím, že na druhej strane barikády bude stáť viacero mojich kamarátok. Okrem mladých hráčok poznám takmer celý ukrajinský tím. Ako ale hovorím, beriem to ako normálny zápas,“ pokračuje hráčka Iuventy Michalovce, podľa ktorej si Slovenky nič iné, ako postup do druhej fázy nepripúšťajú. „Hráme doma a vyťažiť z toho chceme maximum. Cieľom je postup. Vieme, že asi najťažším súperom bude Ukrajina. Nechcem podceňovať ostatných, ale asi sa o postupujúcom rozhodne v našom piatkovom súboji s Ukrajinou.“

Fiľková - Trehubová si proti Ukrajine už zahrala. Stalo sa tak v dvojzápase pred majstrovstvami Európy 2014. Zápasy sa odohrali v Chemkostav aréne a pre obidva tímy slúžili ako generálka na šampionát. 

Slovenky bez Wollingerovej s Habánkovou

Kvalifikačný turnaj štartuje v Šali v piatok. Najskôr príde na rad duel Izraela s Kosovom a potom od 18.00 hod. nastúpia proti sebe Slovensky s Ukrajinkami. „Bude to zrejme kľúčový duel celého kvalifikačného turnaja. Nechcem podceňovať Kosovo či Izrael, no podľa papierov to vyzerá tak, že práve náš duel s Ukrajinou rozhodne o postupujúcom do druhej fázy,“ nadviazal na slová Fiľkovej – Trehubovej asistent trénera slovenskej reprezentácie František Urban, ktorý bol od februára 2015 do apríla 2018 hlavným trénerom Iuventy Michalovce.

Tréner Ján Packa sa okrem Veroniky Habánkovej bude musieť zaobísť aj bez kapitánky Iuventy Patrície Wollingerovej.

Má tak prehľad o viacerých ukrajinských hráčkach. V kádri trénera Borisa Chižova figurujú totiž až štyri terajšie či bývalé hráčky slovenského majstra. Okrem súčasných hráčok hájacich farby Iuventy - brankárky Jablonskej či spojky Kompaniecovej je v kádri aj pivotka Oľga Perederijová, v súčasnosti hráčka Krymu Ľubľana a ľavoruká bombardérka Julia Snopová, ktorá momentálne hráva v tureckom Kastamone. „Čo sa týka samotného kádra Ukrajiny, hlavne základná zostava vzbudzuje rešpekt. Okrem Jablonskej je v bráne aj Judith Balogh, ktorá pôsobí v maďarskej Bekescsabe. Na ľavom krídle je Borščenková z ruského Rostova na Done, na spojke Kompaniecová z Iuventy. Ďalej je tam Irina Glibko z rumunskej Valcei, Oľga Perederijová, či Julia Snopová, ktorých kvality poznáme z Iuventy. Je tam teda kvality viac ako dosť,“ pokračuje František Urban, ktorý sa spoločne s hlavným trénerom Jánom Packom bude musieť zaobísť bez dvoch hráčok Iuventy. Na kvalifikačnom turnaji si totiž kvôli zraneniu nezahrajú tak Veronika Habánková a podľa najnovších informácii bude chýbať aj kapitánka Iuventy Patrícia Wollingerová. „Môžem to potvrdiť. Veronika Habánková sa zranila hneď na prvom tréningu a Paťu Wollingerovú trápi zranené koleno. Obe majú pred sebou niekoľkotýždňové pauzy, ktoré by ale nemali byť dlhšie a svojmu klubu by mali byť k dispozícii na zápasy jarnej časti. Nám ale v kvalifikačných bojoch nepomôžu,“ dodáva František Urban.

Irina Kompaniecová svoje spoluhráčky z klubu šetriť nebude.

Kompaniecová šetriť spoluhráčky nebude

V Šali na seba narazí niekoľko bývalých či súčasných spoluhráčok. Veď len v nomináciách oboch tímov sú štyri hráčky Iuventy Michalovce (po dve na oboch stranách, Slovensko – Fiľková – Trehubová, Trúnková, Ukrajina - Jablonská, Kompaniecová) a to ešte nepočítame hráčky, ktoré u slovenského majstra taktiež pôsobili. „Bude to veľmi zaujímavé,“ smeje sa Tatiana Fiľková – Trehubová a na jej slová nadväzuje aj spoluhráčka z Iuventy, ostrá spojka Irina Kompaniecová. „So svojimi spoluhráčkami z klubu sme kamarátky, ale v piatok ich šetriť rozhodne nebudem. Postúpiť do ďalšej kvalifikačnej fázy je aj naším cieľom. Urobíme preto všetko, aby sme sa tešili my.“

Peter Brendza



Uverejnené: 28.11.2018 15:19:47 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.