files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Lúčky ožili ľudovou hudbou a folklórom

 

Spevom, ľudovými tancami a inými tradíciami si v nedeľu 8.8.2010 obyvatelia malej obce Lúčky pri Michalovciach spolu s hosťami z neďalekých dedín a okolia vychutnávali netradičné popoludnie folklórnych slávností.

Priebeh folklórnych slávnosti

 

Je to už siedmy rok, čo sa v obci tieto oslavy konajú. Organizátorom je ako každý rok Obecný úrad Lúčky a Matica slovenská, Michalovce. Slávnosti sa niesli v duchu zachovania ľudových piesní, tradícií a zvykov, ktoré za dávnych čias sprevádzali obyvateľov tejto dediny denno-denne. Vďaka tomu si mohli viacerí starší občania zaspomínať na svoje mladé roky prežité v oveľa veselšej a pozitívnejšej nálade ako teraz. Na svoje si prišla nielen  staršia, ale aj mladšia generácia. Slávnosť otvoril starosta obce Eduard Baláž o 15. hodine. V tomto roku prišli vystúpiť ľudové súbory z okolitých dedín nášho a sobraneckého okresu. Na pódiu sa predstavili dva súbory z  Bežoviec, Poruby pod Vihorlatom a Lúčok. Najväčším pútačom celého programu bola ľudová zabávačka „Hrubá Erža“, ktorá svojím humorným rozprávaním zabávala celé publikum. Starosta spolu s výbornými kuchármi pripravil na konci slávností pre celú dedinu posedenie pri skvelom guľáši. Záver nedeľňajšieho večera patril všetkým mladým. Zábava pokračovala diskotékou až do dlhej tmavej noci. Starosta bol veľmi rád, pretože aspoň raz v roku v jeden augustový letný deň sa môže stretnúť pri takejto udalosti celá dedina. „Foklórne slávnosti sa snažíme usporiadať každý rok. Všetko to robíme na vlastné náklady,“ poznamenal Baláž.

 

Zavítali k ním až z Ukrajiny

 

Prvé takéto podujatie sa v Lúčkach konalo pri príležitosti 670. výročia obce, kedy sa prvýkrát predstavila aj spevácka skupina Lučane, čo bolo v roku 2002 na nultom ročníku tohto letného podujatia. Minulé ročníky tu vystúpili aj zahraničné súbory z Chorvátska, Čiernej hory, Srbska a takisto z Ukrajiny. „V našej obci sme si spravili aj deň Lučanov. Zišli sa u nás súbory z Lúčok pri Ružomberku, Kremnice a Ukrajiny. Bol to pre nás pekný zážitok. Všetci mali z toho dobrý pocit, že sme sa tu takto mohli stretnúť.“ povedal starosta.

 

Lučane

 

Dá sa povedať, že za krátky čas svojej existencie mala spevácka skupina Lučane možnosť vystúpiť v Martine, Červenom kláštore na dňoch Matice slovenskej a iných mestách a dedinách po Slovensku, ale aj v zahraničí. Svojím ľudovým spevom spríjemňovala chvíle v Rumunsku – Nová Huta, Maďarsku – Györk a na Ukrajine v obciach Rudnikova Huta, Baranice, Užhorod, Mukačevo.

 

                          Martina Králiková

 

 



Uverejnené: 19.08.2010 10:06:09 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.