files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Majiteľ pozemku hovorí o podozrení z nelegálneho výrubu, firma to odmieta

Majiteľ pozemku v katastri obce Oreské v Michalovskom okrese, cez ktorý má viesť prepojovací plynovod medzi Slovenskom a Poľskom, hovorí o možnom podozrení z nelegálneho výrubu drevín. Spoločnosť Eustream, ktorá výstavbu realizuje, takéto tvrdenia odmieta.

Peter Chorcholič sa stal vlastníkom pozemku v roku 2017. Keď naň minulý týždeň prišiel, našiel tam ťažiarov a vyrúbaný pás lesa. "Nemali povolenie na ťažbu od môjho odborného lesného hospodára," poukázal na paragraf 23 lesného zákona, ktorý hovorí o zásadách vykonávania ťažby. Okrem iného sa v ňom uvádza, že ťažba sa môže vykonať len po jej vyznačení a na základe písomného súhlasu hospodára. Na polícii podal trestné oznámenie pre možné podozrenie z nelegálneho výrubu drevín. Ako TASR informovala košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová, polícia v tejto súvislosti v uplynulých dňoch prijala trestné oznámenie, ktoré v súčasnej dobe preveruje ako podozrenie z trestného činu krádeže. "Po jeho preverení bude v zákonom stanovenej lehote rozhodnuté o ďalšom postupe," dodala. Chorcholič upozornil, že drevná hmota nezmizla, časť ostala na lesnom pozemku a časť bola odtiahnutá na priľahlú lúku.

Spoločnosť Eustream sa dôrazne ohradzuje voči nepravdivým informáciám o údajnom nelegálnom výrube stromov. V stanovisku, ktoré TASR poskytol jej hovorca Pavol Kubík, sa uvádza, že spoločnosť realizuje stavebné práce plne v súlade s právoplatnými a vykonateľnými rozhodnutiami. "Týka sa to aj prípravy pracovného pruhu v katastri obce Oreské, ktorá je v súlade nielen so stavebným povolením, ale aj s právoplatným rozhodnutím Okresného úradu Humenné o vyňatí pozemkov z plnenia funkcie lesov," doplnil. Spoločnosť majiteľa podľa jeho ďalších slov opakovane kontaktovala v snahe koordinovať aktivity na jeho pozemku, na ktoré majú, ako uviedol, právo vstúpiť podľa právoplatných rozhodnutí úradov. "Majiteľ pozemku, ktorý ho nadobudol s vedomím, že cezeň bude prechádzať nový plynovod, má v súvislosti s jeho výstavbou nárok na zákonné kompenzácie," upozornil Kubík s tým, že tie je spoločnosť pripravená riadne vyplatiť. S výstavbou prepojovacieho plynovodu medzi Slovenskom a Poľskom začali v septembri. Obojsmerný plynovod prepojí kompresorovú stanicu vo Veľkých Kapušanoch a poľský plynárenský uzol v Strachocine. Celková dĺžka prepojenia je viac ako 160 kilometrov (km), z toho 103 km je na slovenskom území. Harmonogram projektu predpokladá, že plynovod by mal byť v prevádzke v roku 2021.

TASR (foto: naselesy.sk)



Uverejnené: 11.12.2018 21:10:44 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.