files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Desať športových tém, ktoré hýbali Michalovcami v roku 2018

Michalovce sa v poslednej dobe stali nielen územnou metropolou Zemplína, ale aj športovou. V meste momentálne figurujú tri kolektívne športy, ktoré hrajú o body v najvyššej súťaži. Mesto žilo aj inými športami, napríklad hokejom, ale aj rekonštrukciou športovísk. Aký bol vlastne rok 2018? Pozreli sme sa na najdôležitejšie témy, ktoré hýbali športovým odvetným v meste.

Európske mesto športu
Zo športových tém najviac zaujala tá, ktorá nesúvisí priamo s nejakým konkrétnym športom, ale s mestom. Michalovce sa totiž ako štvrté mesto na Slovensku, prvé nie krajské, stalo Európskym mestom športu. Po Košiciach, Banskej Bystrici či Nitre tak bude v európskom parlamente Slovensko reprezentovať metropola Zemplína.

Mnohí sa pýtajú, čo to vlastne pre samotné mesto prinesie. Konkrétne financie to nebudú, ale na druhej strane, viaceré športy, či športové podujatia v regióne by to malo pozdvihnúť. Vidieť budeme môcť aj ďalšie, nové športové podujatia, ako aj tie, ktoré by chcela samospráva obnoviť. Jedným z nich by mal byť aj futbalový turnaj dorastencov Michalovce Cup, ktorého nateraz posledný ročník sa odohral v roku 2014.

Viac informácii

Návrat hokeja do Michaloviec

V roku 2017 sme písali aj o renesancii športovísk v Michalovciach. Rozsiahlou rekonštrukciou prešiel futbalový stánok, konkrétne trávnik, ako aj umelá tráva na b-ihrisku, zmeny sa diali aj v Mestskej športovej hale. Najväčšie zmeny sa ale udiali na zimnom štadióne, ktorý nabral nový šat. Jedným miliónom eur prispel na jeho obnovu Slovenský hokejový zväz, zvyšok dodala samospráva.

Od apríla až do decembra roka 2017 prebiehala rekonštrukcia, aby sa v januári, konkrétne osemnásteho, zápasom St. Nicolaus I. ligy HK Dukla Ingema Michalovce – HK Skalica, oficiálne štadión otvoril. Tých, ktorí chceli vidieť zrekonštruovaný štadión, bolo poriadne veľa. Veď už viac ako hodinu pred úvodným buly štadión praskal vo švíkoch. Návrat hokeja do Michaloviec teda vyšiel parádne a ďalšie mesiace priniesli ešte viac hokejovej radosti.

Zimný štadión oficiálne otvorili primátor mesta Viliam Zahorčák, prezident SZĽH Martin Kohút a prezident HK Dukla Ingema Michalovce Martin Burinský

Titul po 32 rokoch
V sezóne 1985/86 sa hokejisti vtedajšieho VTJ Michalovce tešili z víťazstva v prvej lige. Partia okolo kapitána Ivana Hrtúsa vtedy získala pre metropolu Zemplína prvý prvoligový titul. Na druhý sa čakalo poriadne dlho. Konkrétne 32 rokov. Až v sezóne 2017/2018 sa Michalovce dočkali po druhýkrát. Dukla Ingema vo finále zdolala Skalicu 3:1 na zápasy a druhá vlajka za víťazstvo v prvej lige tak mohla ísť pod strechu zrekonštruovaného štadióna.

Michalovčania tak získali nielenže prvoligový titul, ale spoločne so Záhorákmi si vybojovali možnosť štartovať v baráži o najvyššiu súťaž a sezónu si tak predĺžili až do polovice apríla. V nej nakoniec obsadili nepostupové tretie miesto.

Viac o prvom zápase tu

Hokejová reprezentácia v Michalovciach

Vynovený štadión sa dočkal nielenže prvoligových osláv, ale po prvýkrát aj toho, že sa tu predstavila mužská hokejová reprezentácii. Tá si v rámci prípravy zmerala sily s Lotyšskom, ktoré zdolala 4:1. Okrem toho sa tu v novembri uskutočnil aj turnaj Slovakia Cup, na ktorom štartovali štyri tímy do osemnásť rokov. No a dobrou správou je, že metropola Zemplína by mala byť dejiskom aj ďalších prípravných duelov pred MS 2019, ktoré sa uskutočnia v Bratislave a Košiciach. V Michalovciach by sa malo odohrať niekoľko prípravných duelov, v hre je aj zápas slovenských reprezentantov. Aj metropola Zemplína teda bude v apríli či máji súčasťou svetového hokejového šampionátu.

Viac o zápase tu

Koniec legendy
Prvý septembrový deň patri v Michalovciach koncu jednej hokejovej legendy. S aktívnou kariérou sa lúčil bývalý kapitán a dnes asistent trénera Dukly Richard Šechný. S účastníkom zimnej olympiády v Salt Lake City, účastníkom majstrovstiev sveta, či štvornásobným majstrom Slovenska sa prišlo lúčiť viacero ex-reprezentantov, aj s medailistami z MS na čele v súčasnosti s generálnym manažérom reprezentácie Miroslavom Šatanom. V exhibičnom zápase s michalovskou Duklou si zahrali aj jeho dvaja synovia Richard a Kristián.

Viac o zápase tu, tu a tu

Bezproblémová záchrana, atak prvej šestky
Postupnými krokmi sa dostávame k športom, ktoré môže metropola Zemplína priniesť v najvyšších súťažiach. Futbalisti hrajú najvyššiu Fortuna ligu už štvrtú sezónu a vyzerá to tak, že ani v nej nebudú mať starosti so záchranou. Tú tretiu zvládli impozantne, nakoniec súperili aj o účasť v baráži o Európsku ligu. Siedma priečka im síce ušla, no aj ôsme miesto stojí za pozornosť. Ešte lepšie Michalovčanom vyšla nedávno skončená jesenná časť.

Po deviatich kolách boli síce na poslednom mieste, no v ďalších deviatich zápasoch získali dvadsať bodov a v jari tak budú bojovať nie o záchranu, ale o účasť v prvej šestke. V štyroch zostávajúcich kolách sa predstavia až v troch zápasoch doma, takže šanca na účasť v nej je viac ako solídna. Navyše, jediný zástupca východného Slovenska v najvyššej súťaži môže zopakovať aj účasť v semifinále Slovnaft Cupu spred dvoch rokov. V jarnom štvrťfinále totiž doma privíta Poprad. Keď sa mu podarí postúpiť ďalej, zopakuje semifinále spred dvoch rokov a ani súper medzi štyrmi najlepšími (Nitra alebo Senica) nie je neporaziteľný, takže sa kľudne môžeme dočkať aj finále.

Najdlhšie slúžiaci tréner vo Fortuna lige

MFK Zemplín Michalovce už štvrtý rok figuruje v najvyššej súťaži. Postupne obsadil jedenáste, dvakrát ôsme miesto a v súčasnosti po jeseni figuruje na siedmej priečke. Pod výsledkami tímu sa nesie jasne aj rukopis trénera Antona Šoltisa. Ten prebral žezlo od Stanislava Grigu v sezóne 2016/2017 a už tretiu sezónu sa mu darí s tímom vyhnúť bojom o zotrvanie medzi slovenskou elitou. V Michalovciach tak nemajú žiadny dôvod na zmenu a Šoltis sa momentálne môže pýšiť honorom najdlhšie slúžiaci tréner pri jednom tíme vo Fortuna lige. Dva a pol roka totiž momentálne nepôsobí pri kormidle žiadny iný jeho kolega.

Štrnásta medaila, jedenásty titul

Už dlhší čas sa o najlepšiu reklamu pre mesto starajú v seniorských športoch hádzanárky Iuventy Michalovce. Pre tie bol rok 2017 prelomovým, pretože získali svoj desiaty majstrovský titul, ktorým sa odpútali v historickej tabuľke od Šale. V roku 2018 síce Michalovčanky piaty triple v rade (slovenský titul, pohár, MOL liga) nezískali, no potešil aj jedenásty titul a bronz v rámci spoločnej česko-slovenskej MOL ligy. Mimochodom, táto medaila bola štrnásta zo šestnástich ročníkov súťaže, Michalovčanky sú tak suverénne najúspešnejším tímom.

Hatalčíkov a Lajčákov návrat do Michaloviec

Iuventu doviedol na vrchol opäť Ján Packa, ktorý začiatkom apríla vymenil na pozícii hlavného trénera Františka Urbana. Skúsený lodivod prekypoval po svojom príchode sebavedomím, ktoré ale pretavil aj do predvedenej roboty. Družstvo získalo nový impulz. Packa zvíťazil vo všetkých deviatich zápasoch a suverénnym spôsobom tak získal majstrovský titul. Následne sa nahlas začalo hovoriť o ňom, ako o človeku na dve pozície – trénera reprezentácie a aj slovenského majstra. Takáto bola vízia zväzu a stotožňovali sa s ňou aj v Iuvente. Nestotožnil sa s tým ale samotný Packa. Ten prijal ponuku zväzu, no slovenskému majstrovi dal košom.

V Iuvente sa teda v druhej polovici júna, tri týždne pred začiatkom letnej prípravy, museli obzerať po novom kormidelníkovi. Našli ho v podobe odchovanca michalovskej hádzanej Petra Hatalčíka. Ten sa po rokoch vrátil do svojho rodného mesta. Príchod Michalovčanov na trénerskú stoličku v Iuvente podčiarkol aj Ján Lajčák, Hatalčíkov asistent. A keď sme už pre zmenách, u momentálne najúspešnejšieho michalovského klubu prišlo ešte k jednej. Na poste športového riaditeľa skončil Radoslav Kozlov, ktorého nástupcom sa stal Jan Beňadik.

Seniorské a mládežnícke najvyššie súťaže v meste

Michalovce sa už dlhšiu dobu môžu pýšiť tým, že patria medzi športovú eminenciu na Slovensku. V metropole Zemplína sa hrajú najvyššie súťaže v troch kolektívnych športoch, futbale, ženskej hádzanej a ženskom florbale. V najvyššej súťaži účinkujú aj džudistky či stolné tenistky a v roku 2019 sa o ňu pokúsia aj hokejisti HK Dukla Ingema. O body v druhej najvyššej súťaž súperia aj florbalisti Eastern Wings. Mesto ale žne úspechy aj v mládeži. Rad medailí získali atléti, plavci, či džudisti, no a dobré meno robia Michalovciam aj kolektívne športy. V najvyšších súťažiach v sezóne 2018/2019 hrajú hokejoví dorastenci či kadeti, futbaloví dorastenci, basketbaloví juniori aj dorastenky. Športu je tu teda viac ako dosť!

To bolo desať tém, ktoré hýbali michalovským športom v roku 2018. A ktoré by mali byť tímy, čo zaujmú v roku, ktorý už klope na dvere? Prvé miesto zrejme zaujme fakt, že sa Michalovce stanu na nasledujúci rok Európskym mestom športu. To by malo rozhýbať viaceré podujatia, ktoré v meste sú, ale aj niektoré, ktoré sa konali v minulosti a samospráva sa snaží o ich obnovenie. Takým by mal byť spomenutý futbalový turnaj dorastencov Michalovce Cup. Okrem toho sa budeme pozerať aj na výsledky seniorským tímov. Či Iuventa prejde spoločnou súťažou po dvoch rokoch znova bez prehry (v jeseni stratila iba jeden bod), či sa futbalisti MFK Zemplín dostanú do prvej šestky a zahrajú si tak na jar v skupine o majstra (po jeseni sú siedmi s rovnakým počtom bodov ako šiesta Nitra), no a či sa hokejistom HK Dukla Ingema Michalovce podarí obhájiť prvoligové prvenstvo a vyzvať tak v baráži najslabšieho extraligistu (momentálne majú k tomu nakročené, keďže im patrí prvé miesto). Baráži o najvyššiu Extraligu sa zrejme nevyhnú florbalistky Eastern Wings Michalovce, no a s napätím budeme sledovať aj výsledky jednotlivcov. Jeden z nich, hokejista Pavol Regenda sa zúčastní na prelome rokov majstrovstiev sveta do 20 rokov, no a zahanbiť sa rozhodne nedajú ani ďalší. Rok 2019 teda vyzerá, že môže byť minimálne taký úspešný, ako bol práve končiaci.

Peter Brendza



Uverejnené: 25.12.2018 09:55:11 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.