files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

V Žbinciach zavládne čulý stavebný ruch

 

Onedlho budú Žbince vyzerať ako jedno veľké stavenisko. V obci michalovského okresu s 965 obyvateľmi sa začne s budovaním kanalizácie. Na budúci rok bude nasledovať  rekonštrukcia centra obce jej modernizácia a rozšírenie verejného osvetlenia v mesiaci september.  Vďaka týmto investičným akciám  sa život v tejto bývalej strediskovej obci výrazne zmodernizuje.

Centrum dostane nový šat

 

„Získali sme nenávratný finančný príspevok z Regionálneho operačného programu, spolufinancovaného fondom Európskeho fondu regionálneho rozvoja na projekt: „ Revitalizácia centrálnej zóny obce Žbince“.  V našom ponímaní táto časť spája niektoré dôležité obecné body. Tie sa nachádzajú medzi predajňou COOP Jednota a kultúrnym domom,“ objasnil starosta Ján Jurko. Ide zhruba o 420 metrov dlhý úsek. Vedie popred obecný úrad, faru a končí sa na parkovisku pri kultúrnom dome.  „Jednotlivé práce zahŕňajú výmenu asfaltového koberca na ceste,  nové chodníky zo zámkovej dlažby,  osadenie autobusového prístrešku.  V rámci parkových úprav sa na vybraných miestach  zároveň vysadí zeleň,“ priblížil. Obec už má s Ministerstvom výstavby a regionálneho rozvoja SR, ktoré zafinancuje prevažnú väčšinu projektu podpísanú zmluvu o poskytnutí nenávratného finančného príspevku. Práce by sa mali začať v septembri. Ukončené by mali byť do dvoch rokov.  Samospráva vyberie dodávateľa stavebných prác vo verejnej súťaži formou verejného obstarávania.  Projekt rekonštrukcie si vyžiada  478 789, 00 €. Obec sa na tomto rozpočtovom náklade bude v zmysle zákona podieľať piatimi percentami.  „Na spolufinancovanie si zoberieme úver,“ doplnil.

Rozhodnú o obchádzke

 

Starosta si uvedomuje, že rekonštrukcia centrálnej zóny obce výrazne ovplyvní dopravnú situáciu v Žbinciach, pravidelnú autobusovú dopravu nevynímajúc.  „Vieme o tom. O smere obchádzkovej trasy budeme rokovať so Slovenskou autobusovou dopravou v Michalovciach. Do úvahy prichádzajú dve alternatívy.  V rámci jednej z možností by spoje vôbec nepremávali na úseku medzi susednou Vrbnicou a Žbincami.  Budú jazdiť len po štátnej ceste, tak ako tomu bolo v čase, keď ešte medzi uvedenými obcami nejestvovalo dopravné prepojenie,“ poznamenal.  Čo sa týka ďalšieho zamýšľaného variantu, autobusové spoje by mohli v Žbinciach premávať  aj po vedľajšej cestnej komunikácii, ktorá vedie popri tunajšej základnej škole s materskou školou. Každopádne, definitíva padne po plánovaných rokovaniach medzi OcÚ a SAD.

 

Zmodernizujú osvetlenie

 

Samospráva, podobne ako viaceré iné v michalovskom a sobranskom okrese zareagovala aj na výzvu súvisiacu s rekonštrukciou a modernizáciou verejného osvetlenia.  „Celkove boli zverejnené dve výzvy. My sme zareagovali na v poradí prvú a to z toho dôvodu, že obsahuje aj možnosť rozšírenia verejného osvetlenia,“ zdôvodnil J. Jurko.  Ide o projekt pod názvom Rekonštrukcia a rozšírenie verejného osvetlenia v obci Žbince. Je súčasťou operačného programu nazvaného Konkurencieschopnosť a hospodársky rast. Aj v tomto prípade obec získala nenávratný finančný príspevok. Celkové oprávnené výdavky na realizáciu projektu dosahujú takmer 104-tisíc eur.  Obci bude poskytnutých zhruba 98-tisíc eur. Na jednotlivých podperných bodoch budú nainštalované svietidlá s regulovateľným príkonom. „Zároveň budú ovládateľné. To znamená, že budeme môcť regulovať intenzitu osvetlenia v závislosti od ročného obdobia a počasia. Vďaka tomu budeme mať úsporu vo výdavkoch na verejné osvetlenie,“ konštatoval. V rámci rozšírenia osvetlenia  pribudnú svietidlá  v blízkosti dôležitých obecných bodov.  Projekt sa začne realizovať v septembri. Ukončený by mal byť v januári 2011.

 

Bude aj kanalizácia

 

Žbinčania sa môžu tešiť aj na nové kanalizačné rozvody. Projekt sa začal realizovať už v júni a sú do neho zapojené aj susedné obce – Vrbnica,  Hatalov a  Dúbravka.  Starosta Ján Jurko očakáva stopercentné napojenie jednotlivých domácností na kanalizačné prípojky. Pripúšťa však, že v tomto smere sa môžu vyskytnúť aj menšie problémy. Zaujímalo nás, či má zmysel rekonštruovať centrum obce, keď sa začína s budovaním kanalizácie. „Mysleli sme aj na túto vec. Problémy by však nemali nastať. Projekt výstavby kanalizácie sa zámerne začne v centre obce.  A až potom začneme s rekonštrukciou centrálnej zóny,“ objasnil priebeh prác.

 

Nejde o predvolebnú kampaň

 

Ľudia neznalí veci môžu argumentovať, že vedenia obcí sa viac rozhybávajú až v predvolebnom období. Starosta J.Jurko dal túto problematiku na pravú mieru. „Od podania projektu, cez schválenie, až po jeho realizáciu vždy prejde určitý čas. Investičné akcie, do ktorých sme sa pustili sme začali pripravovať už dávno pred voľbami. Takže tvrdiť, že si týmto spôsobom robíme predvolebnú kampaň vonkoncom nie je správne,“ vysvetlil. O to viac, že tunajšia samospráva sa môže pochváliť aj ďalšími investičnými akciami, ktoré urobila už skôr.  Zrenovovala sociálne zariadenia v základnej škole s materskou školou, sociálne zariadenia a vstupné priestory v kultúrnom dome, priestory kancelárií na obecnom úrade. V spolupráci so základnou školou bola zrealizovaná výstavba sedlovej strechy na telocvični. V minulosti sa realizovali nové asfaltové kryty na bočných uličkách v obci. Prieťah obce , kde je tiež potrebný nový asfaltový koberec je pravidelne udržiavaný vysprávkami. Je na škodu, že na výstavbu a opravu miestnych komunikácií pre obce v póloch rastu nevyšla žiadna výzva v rámci čerpania eurofondov,  dodáva starosta.       

                                                            (janč)



Uverejnené: 20.08.2010 22:38:26 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.