files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Astronomické praktikum vo Vinnom

 

 

Tak, ako každý, aj tento rok Hvezdáreň v Michalovciach pripravila už 19. ročník Letného astronomického praktika, ktorého sa zúčastnili piati členovia Astroteamu vo veku od 15 do 25 rokov. Účastníkmi podujatia mohli byť len aktívni a skúsení pozorovatelia meteorov. Astronomické praktikum sa konalo vo Vinnom a  boli ubytovaní  na Základnej škole s Materskou školou F.J. Fugu.

 

 

Nočná obloha im dopriala vidieť meteority Perzeidy

 

Počasie im vcelku prialo, a tak mohli pozorovať nočnú oblohu  počas piatich nocí.  Sledovali ju pomocou ďalekohľadu, reflektoru 125/1250 mm Celestron Nexstar 5SE so systémom nastavovania GOTO, na pozorovanie Deep Sky objektov. Taktiež sa venovali vizuálnemu pozorovaniu meteorov –Perzeíd, čo aj bolo ich hlavným cieľom.  Podarilo sa im získať 791 záznamov o prelete 495 meteorov, z ktorých bolo 382 Perzeíd. Pozorovali ich viac, ako 37 hodín čistého času. „Počasie nám vyšlo aj na maximovú noc. V túto noc však už obloha bola menej priehľadná vďaka množstvu vodnej pary. Keďže nov bol 10. augusta, v tomto roku boli na Perzeidy ideálne podmienky. Počtom napozorovaných záznamov o meteoroch sa toto praktikum zaradilo medzi tie úspešné“, povedal samostatný odborný pracovník – astronom, RNDr. Zdeněk Komárek. Astroteam mal možnosť vidieť aj záblesky družíc iridium a prelety stanice ISS podľa pripravenej predpovede z Internetu. Počas voľného času si pozreli dobrý film, zahrali stolný tenis či kúpali sa vo Vinianskom jazere. Astronóm Komárek na záver dodal, že praktikum bolo úspešné, splnilo všetky ciele, očakávania a verí, že sa takto opäť stretnú o rok.

 

 

Hvezdáreň má svoj Astroteam

 

K observatóriu patrí 28 členný tím amatérskych astronómov, nazvaných Astro Team Michalovce. Sú to jedni z najlepších astronómov amatérov na Slovensku, majú výborné vedomosti z teoretickej a praktickej astronómie. Jeho členovia pochádzajú nielen z mesta, ale aj okolia Michaloviec. Pracujú v odboroch astronómie ako sú meteory, objekty hlbokého vesmíru, hviezdy, planéty, astrofotografia a iné. Prispievajú do databázy Medzinárodnej Meteorickej Organizácie (IMO).

 

 

Čo ich čaká v najbližších dňoch

 

26. septembra sa hvezdáreň vydá na „Cestu Slnečnou sústavou“, ktorá sa koná na Hrádku od 10. – 14. hod.. Pre záujemcov astronómie začnú od 22. septembra astronomické krúžky. Takisto od septembra budú sprístupnené večerné pozorovania pre širokú verejnosť. Michalovská hvezdáreň myslí aj na školy, a tak  pre ne, ako každý rok, pripravuje prednášky a exkurzie. Všetky potrebné a podrobné  informácie nájdete na stránke www.hvezdaren-mi.sk.

 

 

 

Martina Králiková

 

 

 



Uverejnené: 24.08.2010 08:00:27 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.