files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Otázky a odpovede okolo nemocnice

 


Otázok a odpovedí na tému michalovská nemocnica by bolo viac než dosť. Nás zaujímalo hlavne to, čo zaujíma aj väčšinu Michalovčanov. Či sa už konečne dočkajú dostavby bloku v areáli nemocnice, ktorý sa obyvateľom prihovára viac než desať rokov. Čo sa s ním stane a či sa nemocnici podarí zohnať peniaze na jeho dokončenie, sme sa boli opýtať nového riaditeľa, MUDr. Ľubomíra Rohoňa, ktorý je vo funkcii oficiálne niečo vyše troch mesiacov.


Čo s rozostavanou budovou?

 

Do riaditeľského kresla nastúpil už skôr. Presnejšie 26.1.2010, keď bol poverený riadením celej nemocnice. Riaditeľom sa stal oficiálne v apríli po vyhranom konkurze. Na otázku, ktorá trápi obyvateľov mesta stále viac, nám vo chvíli nášho rozhovoru odpovedať nevedel. Svoju prax tu vykonáva už 40 rokov a aj jemu samému nie je jedno, aký osud túto budovu postihne. Vôľa dokončiť ju, tu je. Najvýhodnejším riešením by bolo zohnať investora, o ktorom sa raz hlasnejšie, raz tichšie rozpráva už dva roky. Investovať však niečo vyše 23 miliónov € nie je len tak a investor chce aj určitú návratnosť, a to je asi najväčším problémom. „Toto je veľký balvan, ktorý nemocnica vlastnými silami vyriešiť nevie a samosprávny kraj na to peniaze nemá,“ ozrejmuje nám situáciu riaditeľ. Vedenie nemocnice chce o tom rozprávať s novým ministrom zdravotníctva.

 

Personálna otázka

 

Ale nie je to iba rozostavaný blok, ktorý vedenie trápi. Naplánované je presťahovanie oddelenia klinickej biochémie do lepších priestorov. Na jej mieste by mali vyrásť nové parkovacie priestory, hlavne pre personál. Na veľa vecí sa však kvôli zmene vlády musí čakať, pokiaľ bude fungovať všetko tak, ako má. Pri nástupe do novej funkcie bola pre Ľubomíra Rohoňa prioritnou otázkou, otázka personálna, ktorá je už našťastie zažehnaná. Do nemocnice, z ktorej donedávna odchádzali lekári najviac do ambulantnej praxe, prišlo12 nových doktorov.

 

Nadštandardné izby

 

Ďalšou prioritou nového riaditeľa je vylepšiť lôžkovú časť jednotlivých oddelení. Bol by rád, ak by každé oddelenie malo aspoň jednu nadštandardnú izbu, za ktorú si pacient bude musieť priplatiť. O návratnosť tejto investície sa však neobáva.  Niektoré také izby už u nás fungujú napr. na gynekologickom, internom, infekčnom alebo detskom oddelení. Na pôrodníckom sú takéto izby dve. V štádiu dokončenia je aj izba na chirurgickom oddelení.. „Ide o to, aby mali ľudia určitý štandard, dnes to už nejde, aby bolo sedem, osem postelí v jednej izbe“, hovorí riaditeľ o plánoch nemocnice a o ďalších dodáva: „V týchto dňoch sa bude inštalovať klimatizácia na jednotke intenzívnej starostlivosti na internom oddelení, v pláne je zabezpečiť klimatizáciu aj na operačných sálach“.

 

Slúžiť môžu aj privátni lekári

 

Jednou z jeho novôt je, že povolil súbeh praxe, čo znamená, že aj privátni lekári majú prístup do štátnej nemocnice. Dnes je to asi sedem neštátnych gynekológov, ktorí chodia každý deň za svojimi pacientkami. Snaha je aj o prehĺbenie spolupráce s poliklinickou časťou. Ako sám vraví: „Lekári v neštátnej sfére nie sú naši konkurenti“. V rámci zefektívnenia práce a šetrenia času je celá nemocnica napojená na spoločný informačný program, aby si ktorýkoľvek lekár mohol skontrolovať laboratórne výsledky vyšetrenia, o ktoré má pri konkrétnom pacientovi záujem. Tu je ochota nemocnice spolupracovať aj s neštátnymi lekármi, ktorí môžu byť v prípade dohody a hlavne záujmu napojení na ten istý informačný systém.

 


 

Druhý vstup : negatívum aj pozotívum

 

Čo teší  najviac ľudí, a to hlavne starších, je opätovné otvorenie vstupu pre peších z ulice Sama Chalupku. Ale aj toto pozitívum si našlo určité negatívum, a to v podobe miznutia nemocničných pomôcok. „Stali sa nám už prípady, kedy zmizol invalidný vozík“. V tomto prípade vyšla nemocnici v ústrety mestská polícia, ktorá zadný vchod monitoruje. Určitým problémom sa mu zdá aj hlavný vstup do areálu nemocnice, kde od vás pýtajú poplatok za vjazd motorovým vozidlom. Tam vidí riaditeľ určité riešenie a to také, aby vozidlo, ktoré vchádza do areálu a nezdrží sa viac ako 15 min., nemuselo platiť. Navyše: „Zdá sa mi neetické, ak niekto vezie akútny prípad a hneď pri vstupe od neho žiadajú peniaze. Nech sa tak deje až po odchode z celého areálu“. Aj tu sú však na takúto zmenu potrebné peniaze. 

 

Michalovská nemocnica je 4. najlepšia

 

Jednou z pozitívnych vecí, o ktorej sa z jeho úst dozvedáme je, že michalovská nemocnica bola poisťovňou Dôvera hodnotená zo všetkých nemocníc ako štvrtá najlepšia, pretože: „Poskytuje širokú paletu vyšetrení a liečby a spĺňa všetky kritériá nemocnice druhého typu.“ Aj keď možno takáto informácia poteší, pre každého človeka je predsa len lepšie, ak by toto zariadenie vyhľadávať nemusel.

 

 

                                  Michal Demko

                      michal.demko@novinyzemplina.sk

 



Uverejnené: 26.08.2010 13:24:23 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.