files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

V Turci sa finálová séria neskončila, rozuzlenie príde v piatok na Zemplíne

Jedna z najnapínavejších sérii v rámci celej prvej ligy sa odohráva momentálne v jej finále. V ňom si krížia hokejky hráči obhajcu prvenstva a víťaza základnej časti HK Dukla Ingema Michalovce a po základnej časti druhého tímu HK Martin. Aj keď favoritom je michalovská Dukla, ambiciózny nováčik jej kladie výrazný odpor. Otriasol sa z nepríjemnej pondelkovej prehry v piatom zápase a v šiestom na svojom ľade po výhre 2:1 vyrovnal na 3:3. O víťazovi tak rozhodne siedmy duel, ktorý sa odohrá v piatok v Michalovciach. A po roku by mohlo byť znova vypredané!

Doplácajú na koncovku

Aj keď v každom zápase finálovej série Michalovčania vyšlú na bránu súpera viac striel, doplácajú na veľmi nízku efektivitu v koncovke. Aj v šiestom finálovom zápase si vylámali zuby na skvelom brankárovi Branislavovo Bernátovi. Ten kryl 40 z 41 striel súpera. „Stále doplácame na to, čo nás zdobilo v základnej časti. V nej sme dávali góly, teraz ich nedávame. Tam je náš kameň úrazu,“ zdôrazňuje tréner michalovskej Dukly Miroslav Chudý. „Zo štatistického pohľadu je to naozaj tak,“ nadväzuje na trénerove slová kapitán Michalovčanov Marek Kolba, ktorý vzápätí dodáva. „Aj keď aj v základnej časti bolo pár zápasov, v ktorých sa nám strelecky nedarilo, vtedy sme sa takto netrápili. Zostáva nám veriť, že to vo finále zlomíme a do brány dostaneme puk viackrát, ako raz a viackrát ako súper.“

Kto nevyužije presilovku o dvoch hráčov, nezaslúži si vyhrať

A pritom Michalovčania mali v stredu v Martine všetko vo svojich rukách. Okrem chabej koncovky ale doplatili aj na presilovky. V prvej tretine nevyužili tridsať sekundovú prevahu o dvoch hráčov, v tretej za stavu 1:1 dokonca stotrinásť sekundovú presilovku o dvoch hráčov a ani následne viac ako dvojminútovú o jedného. „Stará hokejová pravda hovorí, že kto nevyužije v takomto zápase presilovku o dvoch hráčov, nezaslúži si vyhrať...,“ podotýka Marek Kolba. „Určite to malo vplyv na konečný výsledok. V samom závere sme dostali lacný gól, podobný, aké sme my dali v pondelok tu. Asi to tak malo byť, že sa rozhodne v siedmom zápase u nás,“ dodáva Marek Kolba.

Piaty zápas hodili za hlavu, išli za víťazstvom

Martinčania už mohli oslavovať. Veď v piatom finálovom zápase hranom v Michalovciach viedli ešte sedem minút pred koncom 2:0. Dukla ale za päť minút štyri gólmi otočila a zdalo sa, že tento moment môže náročnú finálovú sériu zlomiť na jej stranu. „My sme piaty zápas hodili za hlavu. Chceli sme ešte niečo urobiť so sériou a sme veľmi radi, že sa nám to podarilo,“ poznamenal po zápase strelec víťazného gólu František Poliaček. Ten si nakorčuľoval na skvele načasovanú prihrávku jedného z najlepších hráčov zápasu Ivana Brezniaka. „Videl som, že Ivan ide medzi štyroch hráčov, tak som ho chcel podporiť. Adam Trenčan asi nevidel puk a mne sa podarilo skórovať. Pocit je to fantastický,“ pokračuje Poliaček, ktorý rozhodol presne 121 sekúnd pred koncom zápasu.

Séria obratov

Finálová séria je poriadne dramatická. Jej dej sa začal zapletať po prvom zápase, v ktorom Dukla na domácom ľade potvrdila pozíciu favorita, keď vyhrala 3:0. V druhom stretnutí ale favorit prehral 1:2 po predĺžení a v treťom už na martinskom ľade 0:2. Dramatický bol aj štvrtý duel. Martin v ňom otočil z 0:1 na 2:1, no Dukla dvoma gólmi zvrátila zápas na svoju stranu. O piatom zápase sa ešte v Michalovciach bude hovoriť veľmi dlho. Záverečný obrat Dukly priniesol obrovskú eufóriu na tribúny a zdalo sa, že Michalovčania sú na koni. Po strede ale z neho opäť spadli. A opäť to bolo po obrátke, keďže Martinčania otočili z 0:1 na 2:1. „Neviem, či niektorá finálová séria bola takto dramatická,“ konštatuje František Poliaček. „Michalovčanom sa dvakrát podaril obrat, my sme im to teraz vrátili. Rozhodne sa v siedmom zápase, čo je určite pútavé aj pre diváka,“ pokračuje Poliaček a na jeho slová nadväzuje aj Marek Kolba. „Ako som povedal, asi to takto malo byť. Rozhodne siedmy duel,“ podotýka michalovský kapitán, pre ktorého to bude tretí siedmy duel v kariére. Predtým neuspel práve s Martinom v sérii s Trenčínom a uspel s Košicami s Nitrou.

Bude po tretíkrát vypredané?

Aj keď oboch súperov po základnej časti delilo priepastných 22 bodov, na ľade to vo finálovej sérii vidno nie je. „My sme do toho vstupovali s tým, že nemáme, čo stratiť. Vieme, že Michalovce majú svoju silu a takisto vieme, že v základnej časti dominovali. Play-off je ale iná súťaž. Teraz nás čaká vyvrcholenie. Už raz v sérii sme v Michalovciach uspeli, raz sme siahali po výhre a pokúsime sa o to aj v piatok. Pôjde už o všetko,“ konštatuje František Poliaček.

Domáce prostredie síce nie je vo finálovej sérii rozhodujúce, siedmy duel ale môže nakloniť na michalovskú stranu. „Na oboch bude vyvíjaný rovnaký tlak. Už sa nie je na čo šetriť, pre jedného pôjde o posledný zápas sezóny. Ja verím, že my budeme v sezóne ešte pokračovať,“ dodáva na záver Marek Kolba. Finálová séria tak bude mať napínavé vyvrcholenie. Siedmy finálový duel je aj obrovským lákadlom pre diváka. Podľa našich informácii sa za lístkami len tak zaprášilo a zdá sa, že môže byť podobne ako na otváracom dueli michalovského štadióna vypredané. Po druhýkrát bolo vypredané na reprezentačnom zápase Slovákov s Lotyšmi. Bude v piatok vypredané po tretíkrát?

Peter Brendza



Uverejnené: 07.03.2019 19:16:13 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.