files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Uspeje po desiatich rokoch víťaz prvej ligy s najslabším extraligistom?

Baráž o najvyššiu hokejovú Tipsport ligu, alebo ak niekto chce Play-out, je v posledných rokoch doménou tímov z najvyššej súťaže. Presvedčili sa o tom aj hokejisti HK Dukla Ingema Michalovce, ktorí vlani síce v prvých kolách držali krok s Detvou a Liptovským Mikulášom, no nakoniec im odišli sily a záver nezvládli. Rozhodli skúsenosti z ťažkých zápasov, ktoré obaja extraligisti nazbierali počas sezóny. A tieto skúsenosti a aj iné atribúty rozhodovali baráž aj v predošlých sezónach.

Desaťročné čakanie

Keď sa na to pozrieme štatisticky, miestenku do najvyššej súťaže si naposledy v sezóne 2015/2016 vybojovali Nové Zámky. Treba sa ale pozrieť aj na to, že v tejto sezóne bojovali tri tímy o dve miestenky, takže už pred play-out bolo jasné, že buď Bardejov, alebo Nové Zámky budú v Extralige. Nové Zámky sa teda do najvyššej súťaže dostali aj administratívnou cestou. Športovou cestou, po výhre nad účastníkom najvyššej súťaže, si vybojovala miestenku medzi slovenskou elitou v sezóne 2008/2009 naposledy Spišská Nová Ves, ktorá v sérii zdolala Kežmarok 4:0 na zápasy.

Žilinčania po piatykrát

Formát baráže o najvyššiu súťaž sa pred sezóne 2018/2019 po troch sezónach opäť menil. Sily si v nej tentoraz nezmerajú štyri tímy (dvaja najslabší extraligisti a dvaja najlepší prvoligisti), ale iba posledný z Tipsport ligy a víťaz St. Nicolaus I. ligy. Nakoniec to vyšlo aj MsHK Žilina a HK Dukla Ingema Michalovce. Michalovčania sa v baráži predstavujú po druhýkrát v rade, vlani neuspeli v meraní síl s Detvou a Liptovským Mikulášom. Žilinčania majú s barážou už bohaté skúsenosti. Veď v nej účinkujú už po piatykrát a zakaždým sa im podarilo uchrániť extraligovú kožu. Dvakrát v nej zdolali Piešťany (sezóny 2009/2010 a 2010/2001), raz Bardejov (2013/2014) a Detvu (2014/2015).

Zvýhodnený extraligista

Desať rokov si športovou cestou priamo proti tímu z najvyššej súťaže prvoligista účasť medzi slovenskou elitou nevybojoval. Má to svoje dôvody. V baráži je totiž zvýhodnený tím z najvyššej súťaže. Teraz zabudnime na to, že začína sériu na domácom ľade a stačí mu tak neprehrať na vlastnom štadióne, a je zachránený. Výhodu má v tom, že v oboch našich najvyšších súťažiach platia iné podmienky na legionárov. Zatiaľ, čo v Tipsport lige (podľa pravidiel, ktorej sa hrá baráž) nie je žiadna kvóta na cudzincov, v prvej lige môže mať tím na ľade najviac päť legionárov (môže ich mať v tíme síce viac, len kto ich bude platiť, keď hrať môžu iba piati...). Druhou obrovskou výhodou je skúsenosť z ťažkých zápasov. Zatiaľ, čo extraligisti hrajú takých v základnej časti všetky, prvoligisti menej a musia sa boriť aj s trebárs rezervou Nových Zámkov či súčasným Prešovom...

Spravodlivé pravidlá?

Keďže spoločnosť Pro hokej sa bráni priamemu postupu, tak ako je to trebárs vo futbale, kde postupuje víťaz prvej ligy priamo a druhý tím ide do baráže, musí sa víťaz St. Nicolaus I. ligy nielen biť v náročnom play-off, ale následne musí zvládnuť aj ďalšiu náročnú skúšku, v ktorej je dokonca znevýhodnený. Posledný extraligista, ktorý nemusí v súťaži získať ani bod, v čase, kedy víťaz prvej ligy bojuje o možnosť vyzvať ho v baráži, oddychuje a zbiera informácie o súperovi... Sú to spravodlivé pravidlá? Nenastal už konečne čas na to, aby sa formát baráže upravil, či zrušil, tak ako je to v Českej republike?

(foto: hokejportál)

Skúsenosti kontra elán

Poďme ale k barážovej sérii, ktorá nás čaká v najbližších dňoch. Skúsenosti sú jednoznačne na strane Žiliny. Celý káder odohral v sezóne iba ťažké zápasy. „Vlci“ neodohrali ani jeden ľahký duel. Michalovčanov zase musí zdobiť víťazný elán. V základnej časti dominovali, vyhrali ju o 22 bodov. V play-off sa síce potrápili tak s Topoľčanmi či Martinom, no aj toto ich môže posunúť ďalej. Budú teda úspešnejší „žilinskí vlci“, alebo „michalovské líšky z Ingemy“. Všetko sa dozvieme v sérii, ktorá začína už dnes na žilinskom ľade...

Program baráže o Tipsport ligu
1. zápas: utorok 12. marca o 19.00 hod.: MsHK Žilina – HK Dukla Ingema Michalovce.
2. zápas: streda 13. marca o 17.30 hod.: MsHK Žilina – HK Dukla Ingema Michalovce.
3. zápas: sobota 16. marca o 17.30 hod.: HK Dukla Ingema Michalovce – MsHK Žilina.
4. zápas: nedeľa 17. marca o 17.30 hod.: HK Dukla Ingema Michalovce – MsHK Žilina.
Prípadný 5. zápas: utorok 19. marca o 17.30 hod.: MsHK Žilina – HK Dukla Ingema Michalovce.
Prípadný 6. zápas: štvrtok 21. marca o 17.30 hod.: HK Dukla Ingema Michalovce – MsHK Žilina.
Prípadný 7. zápas: sobota 23. marca o 17.30 hod.: MsHK Žilina – HK Dukla Ingema Michalovce.
*hrá sa na štyri víťazné stretnutia

Kádre tímov
MsHK Žilina
Brankári: Tomáš Fučík, Maroš Mikoláš.
Obrancovia: Jiří Kučný, Marek Hudec, Martin Turian, Lukáš Dubeň, Ivan Jankovič, Emil Bagin, René Piegl, Lukáš Matejka, Marcel Dlugoš, Jakub Mendrej.
Útočníci: Michal Barta, Dominik Rehák, Filip Surovka, Rudolf Huna, Lukáš Hvila, Filip Ondruš, Richard Jenčík, Peter Húževka, Martin Podešva, Juraj Milý, Jakub Ručkay, Matej Síkela, Petr Beránek, David Hrazdíra.
Tréner: Stanislav Škorvánek st.

HK Dukla Ingema Michalovce
Brankári: Adam Trenčan, Tomáš Tkáčik, Mário Lamper.
Obrancovia: Marek Kolba, Michal Korenko, Oliver Košecký, Damián Novický, Martin Bdžoch, Tomáš Valečko, Ladislav Hopkovič a Daniel Hančák (zranení).
Útočníci: Matej Giľák, Erik Piatak, Marek Mašlonka, Samuel Chalupa, Lukáš Toma, Lukáš Hamráček, Igor Safaralejev, Jakub Linet, Mário Róth, Nikita Dvurečenskij, Tomáš Banovský, Radovan Cútt, Vladislav Bojko, Vladislav Gavrik, Radovan Mesaroš, Ľubor Balko (dlhodobo zranený).
Tréner: Miroslav Chudý.

Peter Brendza 



Uverejnené: 12.03.2019 09:41:28 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.