files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Je múr problémom alebo riešením?

 

O sídlisku Východ v Michalovciach a konkrétne o Leningradskej ulici sa v posledných dňoch veľa hovorí. Obyvatelia tohto obytného bloku sa rozhodli konečne riešiť problém s neprispôsobivými občanmi. Priamo na tento múr sa prišli pozrieť aj splnomocnenec vlády pre rómske komunity Miroslav Polák a štátna tajomníčka ministerstva práce, Lucia Nicholsonová.

Ide o extrém

Obaja sa prišli pozrieť priamo na miesto „problému“ a stretli sa  aj s obyvateľmi tohto sídliska. Zhodli sa na tom, že múry dlhodobý problém medzi rómskou menšinou a obyvateľmi sídliska nevyriešia. Ako sa vyjadril splnomocnenec vlády : „Mrzí ma, že vznikajú múry. Je to výsledok dlhodobého zanedbania riešenia problémov, ktoré vypučali až do takého extrému, že ľudia sami od seba začali riešiť situáciu a takto sa bránia.“ Podľa Poláka zlyhala tu aj úloha polície, ktorá by mala v meste garantovať ochranu a normálne žitie občanov.

 

Štát sa zbavuje zodpovednosti

 

Tajomníčka ministerstva práce Lucia Nicholsonová si taktiež vypočula obyvateľov a napriek tomu, že ich chápe dodala, že si nemyslí, že toto je riešenie, aj keď na určitý čas to problémy vyrieši. Konštatovala, že: „Riešenie príčin nie je na obyvateľoch bytovky, ale na štáte, ktorý sa musí prestať zbavovať zodpovednosti.“ Ako naznačila, podľa nej, toto stavanie múrov má aj politické pozadie, nakoľko sa blížia komunálne voľby.

 

Čo bolo na začiatku

 

Už pred pol rokom miestna samospráva postavila múr cez toto sídlisko, čím znemožnila prechod rómskeho obyvateľstva do osady Angy Mlyn. Tým sa problém iba presunul na okraj sídliska, kde odvtedy obyvateľom dennodenne priamo pod balkónmi znepríjemňoval život zápach, hluk,  nehovoriac o znečisťovaní okolia. Spoločenstvo vlastníkov bytov na Leningradskej ulici sa rozhodlo problém riešiť a na vlastné náklady dali postaviť múr, ktorý je 2m vysoký, 25 metrov dlhý a stál ich 3 000€. Obyvatelia si tento múr pochvaľujú, no je treba dodať, že toto naozaj nie je riešenie.

 

Veronika Kmecová





 



Uverejnené: 28.08.2010 21:48:21 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.