files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Maliarske a sochárske sympózium na Vinnom

 


Zemplínske múzeum zorganizovalo pred týždňom na Vinianskom jazere už po tretíkrát „Medzinárodné maliarske a sochárske sympózium Zemplín 2010“, za účasti umelcov z Michaloviec, Nižnej Rybnice, zo Sabinova a z krajín Karpatského euroregiónu. Vďaka vydareným predchádzajúcim ročníkom mohlo múzeum pripraviť trienále maľby a sochárstva aj v tomto roku. Na organizácii sa podieľali kultúrne inštitúcie - Zemplínske múzeum v Michalovciach (Zemplín), Galéria umelcov Spiša v Spišskej Novej Vsi (Spiš) a  Banícke múzeum  v Rožňave (Gemer).


 Priblíženie sympózia

Sympózium v trojročných intervaloch vytváralo a doteraz vytvára podmienky pre tvorbu a prezentáciu súčasného výtvarného umenia a umeleckú konfrontáciu dokumentácie súčasnej maliarskej a v tomto ročníku aj sochárskej tvorby. „Maliarske plenéry, ako stretnutia umelcov v prostredí voľnej alebo aj urbanizovanej a industrializovanej krajiny prinášajú výsledky  niekedy priamo navádzajúce na barbizónsku tradíciu, inokedy blížiace sa k nepredmetnej forme alebo iným polohám, ktoré moderné a postmoderné umenie prinieslo,“ uviedla historička umenia Zemplínskeho múzea v Michalovciach, Dana Barnová a dodala: „V každom prípade však vznikajú diela inšpirované  prostredím i vzájomnou komunikáciou medzi účastníkmi podujatia“.

 Účastníci čerpali nápady z prírody

Na tohtoročné sympózium prijalo pozvanie päť umelcov, ktorými boli Rudolf Hofer, Serhij Alchowski, Simona Dobrowoľska, Andrea Spišaková a Taras Usik. Keďže oslovení výtvarní umelci nemali určenú tému, sympózium sa stalo príležitosťou na rozvíjanie ich individuálnych maliarskych nápadov. Každý z nich mal možnosť maľovať to, čo im v tomto prostredí bolo srdcu blízke. Mohli čerpať akékoľvek nápady z okolitej prírody. U maliarov to bola klasická, moderná či abstraktná maľba a rôzne iné kompozície. Sochár Rudolf Hofer, keďže pochádza z Nižnej Rybnice, inšpiroval sa vodným živočíchom, realistickou rybou, ktorú vytvoril zo železa. Vyvrcholením sympózia bude prezentácia vytvorených diel vo výstavných priestoroch západného krídla v Zemplínskom múzeu v Michalovciach. Vernisáž sa uskutoční 9. novembra a výstava potrvá do 30. novembra.

Predstavenie umelcov 

Simona Dobrowoľska – Michlovce (maliarka)     

Absolvovala Školu úžitkového výtvarníctva v odbore výtvarné spracúvanie keramiky a porcelánu. V súčasnom období študuje na Fakulte umení Technickej univerzity v Košiciach v Ateliéri grafiky a experimentálnej tvorby pod vedením prof. Rudolfa Sikoru, ak. mal. Venuje sa keramike, klasickej a počítačovej grafike, fotografii, koláži, maľbe,  pirografii a inštaláciám.

Rudolf Hofer - Nižná Rybnica (sochár)

Študoval v košickom ateliéri.  Vo svojej sochárskej tvorbe prešiel od realistického poňatia k abstraktnému so zameraním na geometrické tvary. Pracuje so železom, drevom, bronzom, kovom, nerezom či kameňom. Zameriava sa na ľudskú figúru, človeka a prostredie, v ktorom sa pohybuje. Zúčastnil sa na domácich i zahraničných sympóziách, vystavoval na Slovensku, v Čechách, Poľsku, Litve, Francúzsku, USA. Získal mnohé ocenenia: Vyšegrádska cena V4, Certificate ofaward USA. V súčasnosti žije a tvorí v Nižnej Rybnici okres Sobrance.


 Andrea Spišaková - Sabinov (maliarka)

Vyštudovala odbor reštaurovanie nástenných malieb na SUPŠ Košice a v súčasnosti študuje na FHPV v Prešove na Katedre výtvarného umenia Prešov (5. ročník). Venuje sa najmä krajinomaľbe, portrétu a ilustráciám. Získala bronzovú medailu na Ataturkovek súťaži v Ankare. Je účastníčkou početných maliarskych sympózií, jej diela boli prezentované na  samotnej výstave v Lipanoch a Sabinove a na  viacerých kolektívnych výstavách.

 

 Serhij Alchowski  - Poľsko (maliar)

Je umelcom z Ukrajiny, vyštudoval Akadémiu výtvarných umení v Kyjeve. Podieľal sa na mnohých národných výstavách a zúčastňoval sa aj na výstavách v Japonsku. Od roku 2001 je členom Zväzu poľských umelcov.  V Zakopanom žije a tvorí už desať rokov. V tomto kraji našiel miesto, plné inšpirácie pre svoju tvorbu.

Taras Usik – Ukrajina (maliar)

 Absolvent Fa­kulty architektúry v Kyjeve, člen Národného zväzu výtvarných umelcov Ukrajiny. Je architektom a maliarom, žijúci na Užhorode. Venuje sa komornej maľbe a grafike. Zúčast­nil sa na mnohých medzinárodných plenéroch a sympóziách na Ukrajine a taktiež na mnohých tvorivých pobytoch v zahraničí. Na Slovensku vystavoval v Bratislave, Námestove, Prešove, Komárne, Trebišove a Humennom.

 

 

                                                                                                                                   Martina Králiková



Uverejnené: 30.08.2010 23:15:10 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.