files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Hurá do školy!

 

Vo štvrtok sa otvoria výchovno-vzdelávacie inštitúcie zvané školy. 9 základných škôl, 2 gymnáziá, 1 osemročné gymnázium a niekoľko stredných škôl sa už pripravujú na otvorenie. Po letných prázdninách nastane opäť ranný kolobeh, písomky, skúšanie, čakanie na prestávky, obed a koniec vyučovania.

 

Školstvo v plnom prúde

 

Približuje sa škola, postrach všetkých žiakov. Už vo štvrtok sa otvoria brány základných a stredných škôl. Začne sa zľahka, len oficiálnym privítaním a pár radami do ,,života školy“. Tradičné príhovory spojené so Slovenskou hymnou, vystriedajú kamarátske stretnutia po letných prázdninách. Napriek tomu, že sa za oficiálny začiatok školského roka považuje 2.september, zamestnanci budovy už predtým tvrdo pracujú. Začalo sa s augustovými poradami, vytvorením rozvrhov pre triedy a pokračovalo sa kopou organizačných záležitostí. Harmonogram školského roka je časovo náročné ,,dielo“.

 

Opäť v laviciach

 

Hoci už druhý deň zazvoní zvonček ohlasujúci vyučovanie, pôjde len o krátke zabehávanie sa do systému. Niektoré školy rozdávajú v tento deň deťom učebnice, iné to urobili už na konci roka. ,,Zarezávať“ začnú až od budúceho týždňa. Čaká ich takpovediac posledný voľný víkend leňošenia. Najviac pestré to budú mať noví prváčikovia či už na základných alebo stredných školách. Noví kamaráti, nové zážitky, nové informácie, ktoré sa naučia, no proste samé novoty. Jedna mamička malého prváčika sa nám posťažovala, že do školy sa jej synčekovi vôbec nechce: ,,Pri slove škola sa rozplače“. Iný prípad je, keď deti pobehúvajú s aktovkami do školy už celé leto.

 

Školské pomôcky nekupujte predčasne

 

Nekupujte zbytočne balíky zošitov, výkresov, temperových a vodových farieb. Časy, keď prišli augustové akcie v obchodov a ľudia sa ponáhľali s taškami na obrovské nákupy, sú preč. V meste je niekoľko papiernictiev a hypermarketov, ktoré majú stále akési zľavy. Určite neušetríte, ak sa zásobíte zbytočne kilogramami zošitov. ,,Zošity od strednej používam ešte aj na vysokej škole,“ povedal nám Juro. Možno na zamyslenie je, že vtedy boli lacnejšie, než dnes. Na základných školách vašim deťom vysvetlia na každom predmete, čo si majú zadovážiť. ,,Problémom sú rysovacie pomôcky, tie majú deti najčastejšie zlé“, vraví učiteľka z prvej základnej školy. Na trhu sú rôzne druhy kružidiel a uhlomerov, súprav, ktoré nie sú vraj správne. Nemíňajte na rôznorodé pravítka líšiace sa typom a dĺžkou. Vyčkajte na rady pedagógov. Pripravte si peniaze na atramentové pero, guličkové alebo keramické. Farbičky, štetce, výkresy rôznych veľkostí, uhlíky, farebné papiere, plastelínu a poriadnu kopu iného. Menší školáci toho potrebujú veľa. Stredoškolák si vystačí už sám a bez rodičov si aj sám zaobstará, čo potrebuje. Niektorým stredoškolským učiteľom nezáleží na zošite, ktorý používajú študenti na ich predmete, iní kontrolujú či majú taký, aký si oni vyžiadali. Peter z Gymnázia P. Horova nám prezradil, že je to niekedy ako na základnej škole:,, Od jednej učiteľky dostávame aj červené a čierne bodíky“. So školami je to komplikované. Čím sú deti staršie, tým menej toho do školy potrebujú, ale vyžadujú zase niečo úplne iné. Rodičom, učiteľom aj školákom  želáme pevné nervy, veľa trpezlivosti a hojne voľných dní.

 

Veronika Cholewová



Uverejnené: 02.09.2010 21:45:10 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.