files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Jedenásťročná cesta do najvyššej súťaže: Kalich horkosti vypitý do dna

V letnom seriáli mapovania cesty michalovského hokeja do najvyššej súťaže sme si na pár týždňov dali voľno. Teraz budeme pokračovať zostávajúcimi článkami, ktorými vám priblížime cestu michalovského hokeja na vrchol. Končili sme striebornou érou, čiže dvoma striebornými sezónami. Tie sa udiali po zmene na prezidentskej stoličke, keď Milana Mráza vystriedal Alexander Černega. Prezidentovanie Černegu ale nebolo iba o úspechoch. Prišli aj neúspechy, ktoré znášal fanúšik iba ťažko.

Ihnačák skončil bez jediného zápasu

Michalovská Dukla bola po dvoch strieborných sezónach už naplno etablovaná v prvej lige. Zmenili sa aj ambície. Tie už boli najvyššie. Pred sezónou 2014/2015 došlo na trénerskej stoličke opäť k zmene. Petra Tirpáka, ktorý sa rozhodol pokračovať na pozícii manažéra klubu, nahradil Miroslav Ihnačák. Ten sa mal vrátiť do funkcie šéfa realizačného tímu znova po roku. Schválne mal. Ihnačák totiž tri dni začiatkom zmluvy oznámil vedeniu klubu, že akceptoval ponuku rumunského Brašova. Jeho rozhodnutie zase len ťažko akceptovali vo vedení michalovského hokeja. „Sklamal nás a na dlhšie si tak zavrel dvere do klubu. Jeho správanie bolo neseriózne,“ konštatoval prezident Dukly Černega, ktorý v priebehu niekoľkých dní našiel za Ihnačáka náhradu. Stal sa ňou Milan Staš.

Rezignácia Staša, mediálna prestrelka so Šechným

Ihnačákov predčasný koniec akoby predznamenal začiatok neúspešnej éry. Aj keď sa Dukla pod vedením Milana Staša istý čas pohybovala aj na špici tabuľky, jej herný prejav nebol najideálnejší. Viaceré problémy vyvrcholili začiatkom januára, kedy Milan Staš sám podal rezignáciu. Tú vedenie klubu prijalo a siahlo po osvedčenej dvojici Tirpák – Tóth. V realizačnom tíme bol v role hrajúceho asistenta aj Richard Šechný. Ani zmena na trénerskom poste ale družstvu nepomohla. Dukla po základnej časti skončila na piatom mieste. V play-off narazila na Liptovský Mikuláš, ktorý predtým dvakrát vyradila po výsledkoch 3:2 na zápasy. Aj tentoraz sa hralo päť zápasov, no šťastnejší boli Liptáci. V napínavej sérii, v ktorej každý duel skončil rozdielom jedného gólu, napokon zvíťazili 3:2 na zápasy a postúpili do semifinále.

Vedenie klubu avizovalo po neúspešnej sezóne výrazný rez v kádri. Nik ale nečakal, že rúbať bude až ku kapitánovi Šechnému. Ten sa nedohodol na novej zmluve a na svete bola mediálna prestrelka s prezidentom Černegom. Po prvé, nedohodli sme sa na financiách, ponúkli mi menej ako v predošlých rokoch, hoci som bol stále najproduktívnejším hráčom tímu. Viem, že asi ôsmi hráči dostanú viac peňazí, ako ponúkali mne. A po druhé, cítil som, že už vedenie klubu nemá o moje služby záujem, takže asi aj preto mi ponúkli horšie podmienky,“ bolo zdôvodnenie Šechného, na ktorého slová reagoval Černega. Čo sa týka jeho slov o spolupráci s nami, teda súčasným vedením klubu, na to len toľko, že každý by mal vedieť, kedy má skončiť. Rišo by mohol zvážiť a zamyslieť sa aj nad tým, že podľa môjho názoru ani jeden hráč v prvej lige nemal také vytvorené finančné podmienky, ako mal on v Michalovciach. Po opadnutí vášni sa určite porozprávame,“ podotkol Alexander Černega, na ktorého slová Šechný okrem iného reagoval aj... „Môžeme sa rozprávať o všetkom možnom, len nie o hokeji!“ Ani táto „vojna“ však nevydržala dlho. Šechný sa totiž po sezóne, ktorú strávil v Prešove a Detve, vrátil do materského klubu.

Ihnačákov návrat, tretie vypadnutie v zápase o všetko

Mediálna prestrelka akoby predznamenala ďalší neúspech. Trénerom tímu sa stal Peter Tirpák, ktorý sa chcel spoliehať na skúsenosti Juraja Faitha s Petrom Kloudom, ako aj na štyroch ruských hráčov, ktorých počas leta podpísalo vedenie klubu. Ani tentoraz ale Dukla nevystúpila zo svojho tieňa. Počas celej základnej časti striedala lepšie s horšími momentmi. A keďže sezóna 2015/2016 bola prešpikovaná kvalitnými tímami, v základnej časti obsadila až šieste miesto. V play-off opäť narazila na Liptovský Mikuláš a hoci sa jej hráči zobudili, opäť s Mikulášom prehrali 2:3 na zápasy a vypadli.

Ďalšie sklamanie prinieslo ďalšie zmeny v kádri aj v realizačnom tíme. Zabuchnuté dvere si otvoril Miroslav Ihnačák, ktorého vedenie opäť dalo za hlavného trénera. „Dvere si otvoril svojou prácou, či už v Michalovciach, alebo v iných kluboch,“ poznamenal Alexander Černega na priamu otázku, čo spôsobilo jeho zmenu názoru. Keď sme sezónu 2015/2016 charakterizovali ako najsilnejšiu, tú nasledovnú musíme označiť ako najslabšiu. Po odchode troch tímov Nové Zámky, Liptovský Mikuláš (Extraliga), Bardejov (koniec) ostalo iba torzo kvality, takže sa otvárali aj šance pre Duklu. Tá mala najvyššie ambície, ktoré však opäť nepotvrdila. V základnej časti skončila na treťom mieste, v semifinále play-off prehrala s Detvou 2:3 na zápasy a vytúžená baráž tak jej hráčom unikla cez prsty. Tri neúspešné sezóny znamenali zmenu aj na prezidentskej stoličke. Alexander Černega totiž pod ťarchou kritiky fanúšikov rezignoval. O jeho nástupcovi si povieme nabudúce...

Peter Brendza




Uverejnené: 20.07.2019 14:46:39 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.