files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Jedenásťročná cesta do najvyššej súťaže: Zlatá éra vyvrcholila historickým postupom

Michalovská Dukla mala za jedenásť rokov v prvej lige štyroch prezidentov. V jej premiérovej sezóne bol najvyšším predstaviteľom michalovského hokeja Jaroslav Kanóc. Po ňom prebral na tri sezóny prezidentskú stoličku Milan Mráz, následne päť rokov prezidentoval Alexander Černega. Práve jeho odchodom sme skončili v mapovaní účasti Dukly v prvej lige. Teraz pokračujeme zlatou érou, ktorá začala príchodom firmy Ingema do hokeja a nástupom jej predstaviteľa Martina Burinského na prezidentskú stoličku. Stalo sa to pred sezónou 2017/2018. Mimochodom, zlatá éra vyvrcholila postupom do najvyššej súťaže!

Vranovský exil

Nové vedenie klubu nemalo ideálnu štartovaciu čiaru. Kvôli rozsiahlej rekonštrukcii zimného štadióna totiž muselo hľadať náhradný domov na tréningy a zápasy. Najskôr sa hovorilo o tom, že sa hokej do Michaloviec vráti v septembri, potom v októbri, nakoniec to ale bolo až v januári. Dovtedy Michalovčania hrávali a trénovali vo Vranove nad Topľou. Tamojšia útulná STD aréna sa im stala domovom na zhruba pol roka. Navyše, nové vedenie klubu muselo hľadať aj cestu k fanúšikovi, keďže ten bol po troch neúspešných sezónach poriadne sklamaný. Možno aj preto padol „vranovský azyl“ vhod a vedenie sa mohlo dobre pripraviť na návrat domov. Sezónu síce začal ako tréner Miroslav Ihnačák, začiatkom októbra to už bolo ale inak, pretože Ihnačáka striedal Miroslav Chudý.  

Veľkolepý návrat domov

Pod jeho vedením sa skonsolidovala hra michalovskej Dukly Ingema, ako znel nový názov klubu, ako aj káder. Ten postupne doplnilo niekoľko skúsených hráčov, „vojaci“ tak boli dobre pripravení na návrat domov. Ten sa udial v stredu 17. januára 2018. Nedopadol ale najlepšie, keďže v ňom Michalovčania v priamom súboji o prvé miesto podľahli Skalici 3:4 a do play-off tak z prvej priečky išli Záhoráci.

Na návrat michalovskej Dukly domov bol zvedavý do psoeldného miesta natrieskaný štadión

Michalovská Dukla im to ale vrátila vo finálovej sérii. Po tom, čo vo štvrťfinále vyradila Spišskú Novú Ves a v semifinále Prešov, ktorý dovtedy v základnej časti zdolala iba raz, aj to po predĺžení, vo finále porazila Skalicu 3:1 na zápasy a po 32 rokoch sa tak michalovský hokej tešil z prvoligového titulu. Navyše, po 21 rokoch si Michalovčania mohli pozrieť aj zápasy baráže o najvyššiu Tipsport ligu, v ktorej sa stretli dvaja najlepší prvoligisti s dvoma najlepšími extraligistami. V nej si nakoniec Dukla účasť medzi slovenskou elitou nevybojovala. Proti boli Liptovský Mikuláš a Detva, ktorí si uhájili príslušnosť v najvyššej súťaži. Michalovčania obsadili v baráži tretie miesto.

Od začiatku za svojím cieľom

V druhej sezóne v prvej lige už klub s novým menom išiel jednoznačne za svojim cieľom. Od druhej polovice júla, odkedy začali Michalovčania opäť pod vedením trénera Miroslava Chudého prípravu na novú sezónu, sa nehovorilo o ničom inom, ako o postupe. Mierne zmeny v stabilizovanom kádri ešte viac zvýšili jeho silu. Hráči Dukly išli od začiatku základnej časti za svojim cieľom. V nej dosiahli viacero historických miľníkov a s 22 bodovým náskokom sa stali jej víťazmi. To bol ale iba čiastkový cieľ družiny kapitána Mareka Kolbu. Tým hlavným bol postup do najvyššej Tipsport ligy. Na to bolo potrebné zvládnuť play-off, ako aj náročnú baráž s najhorším extraligistom.

Po dvoch sedemzápasových sériách historický postup

Play-off tentoraz neprešli Michalovčania tak hladko ako v predošlej sezóne. V prvom kole sa síce nepotrápili so Spišskou Novou Vsou, ktorej ukončili sezónu najrýchlejšie ako mohli, teda po troch zápasoch. Iné to bolo v semifinále proti nevyspytateľným Topoľčanom, Michalovčania napokon vyhrali 4:1 na zápasy a postúpili tak po roku znova do finále. V ňom na nich čakal ambiciózny nováčik z Martina. Ten udrel v druhom finálovom zápase, ktorý vyhral 2:1 po predĺžení a pod Turiec sa tak séria sťahovala vyrovnaná. Aj tam však zvíťazili obaja a keďže si obaja následne uhájili aj vlastný ľad (Michalovčania zvíťazili v piatom zápase 4:2, hoci ešte deväť minút pred koncom prehrávali 0:2), rozhodnúť musel siedmy duel. V ňom už Dukla nenechala nič na náhodu. Vyhrala 6:2 a obhájila tak prvoligový titul.

Jeho ziskom sa pre jej hráčov sezóna neskončila. Cieľom totiž bolo uspieť aj v baráži, kde na nich čakala Žilina. V súboji najlepšieho prvoligistu a najslabšieho extraligistu šesť zápasov platilo môj dom – môj hrad. Pod Dubňom sa teda odohral v sobotu 23. marca 2019 rozhodujúci siedmy duel. Tento dátum bol nakoniec šťastní pre Michalovčanov. Tí po dvoch góloch Jakuba Lineta (mimochodom rodeného Žilinčana) vyhrali 2:1 a v sérii tak triumfovali 4:3 na zápasy. K vytúženému postupu pomohli aj fanúšikovia, keďže do Žiliny prišli až v piatich autobusoch a v počte sa vyrovnali domácim divákom.

V priebehu leta sme vám prinieslo rad článkov o jedenásťročnej ceste michalovského hokeja do najvyššej súťaže. Dukla za ten čas prežila chvíle slávy, ako aj poriadnych porážok. Za jedenásť rokov sa klub sformoval na ambiciózneho extraligistu, ktorý nechce byť po historickom postupe do počtu. Uvidíme teda ako sa mu bude dariť v najvyššej Tipsport lige. Verme tomu, že aj o jedenásť rokov budeme stále písať o tom, že sú Michalovce extraligové!

Peter Brendza



Uverejnené: 03.08.2019 18:41:09 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.