files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Čo po nástupe do školy?

 

Začiatok školského roka so sebou prináša aj administratívne povinnosti. Žiaci základných a stredných škôl sú povinní doručiť doklady o školskej dochádzke na rozličné miesta. Vysokoškoláci sú na tom podobne. Banky, úrady, poisťovne, zamestnávatelia rodičov a ďalší čakajú na potvrdenia o návšteve školy.

 

Byrokracia

Po nástupe do školy je potrebné vybaviť aj záležitosti byrokracie. Ak nechcete prísť o sociálne dávky, oznámte príslušnému úradu potrebné informácie týkajúce sa vášho dieťaťa, či vás osobne. Nezabudnite doručiť papier do ústredia Sociálnej poisťovni v Bratislave, aby vám obnovili štátne príspevky. Je to len vo váš prospech. Či si ste študentom alebo rodičom, i na takýchto maličkostiach ušetríte. Pomôžu k tomu študentské zľavy, daňové úľavy, bezplatné účty, 50% zľavy z cestovného, výhodné poistenie a pod. Napriek tomu, že navštívite zopár inštitúcii a miest, kam odnesiete potvrdenia, stáva sa, že sa im stratia. Nijako ináč sa nedá vysvetliť, ak vás o ne požiadajú znovu s vysvetlením, že od vás žiadne dokumenty nedostali. Dobrá rada znie, na jeden papier si vyžiadajte podpis zamestnávateľa s dátumom, ako dôkaz, že vy ste si svoju povinnosť splnili.

 

ÚSVaR

Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v Michalovciach je miesto, kde si vybavíte peňažné dávky. Za školu sa predsa platí a štát prispieva tiež. Tlačivo na rodinné prídavky dostanete od úradnej pracovníčky. Niektoré školy ich majú k dispozícii tiež. Následne ho vypíšete a škola vám ho potvrdí podpisom a pečiatkou. Odnesiete ho na Odbor sociálnych vecí a rodiny. V ďalších mesiacoch dôjdu peniaze aj tým, ktorým sa zastavili počas leta. Dôvodom mohol byť nejasný štatút študenta, ukončenia ročníka základnej, strednej, alebo vysokej školy. Pokračovaním štúdiá sa zákonným zástupcom, rodičom, plnoletým osobám vyplatia peniaze za mesiac júl, august. Nejasnosti vám vysvetlia pracovníci úradu, k dispozícii sú tiež na telefonických linkách. Potrebné čísla a nevyhnutné informácie nájdete na web stránke ÚSVaR..

 

Študentské účty

Ak ešte vaše deti, ale vy, samotný študent, nemáte založený účet v banke, využite zľavy vďaka škole. Banky ponúkajú široké spektrum služieb. Zvýhodnené študentské účty sú obľúbené preto, lebo sa za ne neplatí. Väčšina bánk sa prezentuje bezplatnými výbermi z bankomatov,  prevodmi a vedením účtu. Po zavedení si takéhoto typu účtu, stačí každý rok doniesť potvrdenie o návšteve školy. Obmedzenie spočíva vo veku do 25 rokov. Keďže je dnes bežné i neskoršie ukončenia štúdiá, vynikli banky ponúkajúce zľavy do 26 rokov. Stačí si prejsť ponuky zverejnené v elektronických verziách alebo priamo sa informovať na ich pobočkách.

 

Doprava

Všetci školopovinní majú nárok na úľavu z cestovného. Ide o tzv. študentskú zľavu, ktorá sa odlišuje v závislosti od prepravcov. Stačí si na SAD vyzdvihnúť tlačivo, ktoré následne potvrdí škola a vzápätí ho doniesť späť. Po splnení podmienok vám pracovníčky vydajú kartičku. Odlišný systém funguje u vysokoškolákov, ktorí dostávajú ISIC karty. Okrem cestovania sa používajú, ako školský preukaz a v študentských jedálňach. Okrem toho špeciálna nálepka zaručuje zľavy v niektorých  kníhkupectvách, papiernictvách, divadlách, obchodoch, kúpaliskách, cestovných kanceláriách atď. Po zaplatení poplatku je každoročné obnovená platnosť prolongačnej známky. Podobnou je medzinárodná karta Euro26. Odlišuje sa v tom, že poskytuje zľavu aj tým, ktorí nie sú dennými študentmi, a to až do 26-tich narodenín. Vrátane rôznych zliav sa oplatí najmä na cestovanie vlakom.

Veronika Cholewová



Uverejnené: 07.09.2010 08:53:20 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.