files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

V Čiernom Poli modernizujú centrum obce


Obec Čierne Pole sa nachádza v tesnej blízkosti Veľkých Kapušian. Žije tu 320 obyvateľov. Aj túto miestnu samosprávu trápi obrovský výpadok na podielových daniach. Musela sa poriadne uskromniť. Tvrdé dopady úsporných opatrení najviac pocítila materská škola, ktorá 1. júla tohto roku zanikla.


Situácia sa mení k lepšiemu

 

„K dnešnému dňu (pozn. red. - k 2.septembru) nám štát doplatil už 75 % z celkového výpadku financií. Mal by nám uhradiť ešte približne 10-tisíc €. Dostali sme prísľub, že podstatná časť tejto sumy príde na obecný účet do konca tohto kalendárneho roka,“ optimisticky konštatoval starosta Tibor Kamenický, ktorý je vo funkcii tretie volebné obdobie. Nelichotivú situáciu jednoznačne najviac pocítila už bývalá materská škola, ktorá sídlila v rovnakom objekte ako OcÚ. Pred viac ako dvoma mesiacmi bola zrušená. „Inak sme už vzniknutý stav nemohli riešiť. Prevádzka škôlky bola ekonomicky neren-tabilná. V uplynulom školskom roku ju navštevovalo iba päť detí,“ vysvetlil dôvod nepopulárneho rozhodnutia. Teší ho však, že učiteľky si v krátkom čase našli zamestnanie.  „Samozrejme, že po zániku škôlky sme hneď začali uvažovať o ďalšom využití miestností. Jednou z možností bol stacionár pre dôchodcov, ktorí tvoria až 60 % z celkového počtu obyvateľov našej obce. Od tejto myšlienky sme však upustili, keďže predmetné priestory nie sú kapacitne vhodné na jeho sprevádzkovanie,“ objasnil najvyšší funkcionár tunajšej samosprávy.  Ďalšou a už reálnejšou alternatívou je všešportový areál. Mal by pozostávať z posilňovne, biliardovej herne, ale aj z tenisového kurtu a nohejbalového ihriska. „Všešportový areál by našim občanom mohol poskytnúť zmysluplné využitie voľného času. Za týmto účelom sme už aj požiadali o vyčlenenie zdrojov z eurofondov,“ uviedol. Výpadok na podielových daniach sa prejavil aj v ďalších sférach obecného života. „Rozhodli sme sa neusporiadať Dni obce a oslavu prvej písomnej zmienky,“ smutne poznamenal. Navyše, od pol jednej v noci obec vypína verejné osvetlenie. „Inej cesty niet,“ veľavravne dodal.  Samospráva funguje v krízovom režime. Od 1. júla trvajú stránkové hodiny len do 14.30 hod..


 

Centrum dostane nový šat

 

„Práve dnes (pozn. red. - 2.septembra) sme začali s realizáciou projektu rekonštrukcie centrálnej časti Čierneho Poľa.  Tá zahŕňa úseky v blízkosti obecného úradu, kultúrneho domu, rímskokatolíckeho kostola a pohostinstva. V rámci projektu budú vybudované úplne nové chodníky so zámkovou dlažbou. Vedľajšia cesta bude pokrytá vrstvou nového asfaltu,“ predstavil projekt. Dodávateľská košická firma Svim vybuduje chodníky v celkovej dĺžke 1 275 m. K obývaným rodinným domom budú urobené vjazdy z ulíc. Zároveň budú vysadené stromy, čím sa obec zmení na zelenú zónu (už teraz je doslova preplnená zeleňou). Jednotlivé práce si vyžiadajú 130-tisíc €. Drvivá väčšina rozpočtového nákladu  bude uhradená z eurofondov (95 %). Obec zaplatí zvyšných 5 %.  Rekonštrukcia centra by mala byť dokončená v septembri budúceho roku.

Kanalizácia zatiaľ nie

 

„Máme vodovod a plyn. Nechýba ani dom smútku,“ vyjadril sa. Dlhé roky však chýba kanalizácia. Pre ekonomickú krízu sa s jej výstavbou nezačne skôr ako v roku 2016.  V katastri obce sa nachádza prírodná rezervácia Ortov. Tvorí ju slepé rameno Uhu, ktoré lemujú z oboch strán listnaté dreviny. Vodná plocha je štátna a spravuje ju organizácia rybárskeho zväzu vo V. Kapušanoch. Dno patrí obci. „Plánovali sme tu vybudovať cyklotrasu, ale keďže ide o územie s piatym stupňom ochrany, tak sme od tohto zámeru upustili,“ uzavrel starosta T. Kamenický.               (jč)

 



Uverejnené: 10.09.2010 09:40:05 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.