files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Ako neochorieť na začiatku jesene

 

Minulotýždňové počasie sa snažilo upozorniť na to, že prichádza jeseň. Náhle ochladenie spôsobilo vášmu organizmu šok. Z príjemného teplého počasia ste sa ocitli v chladnom vetre a neprestávajúcich daždivých dní. Napokon sa slniečko na Zemplíne predsa len ukázalo. Niektorí však už stihli ochorieť a skončiť v posteli s teplým čajom.

 

Posilňujte imunitu

Jeseň je tu skôr než inokedy. Prišla presne načas, pár dní pred septembrom. Horúčavy vystriedali chladné rána, prehánky, poveternostné podmienky a ,,čierne“ dni. Nie každé telo znieslo dobre prudké zmeny, čo vyvolalo u ľudí ochorenia. Začali vyťahovať papierové vreckovky, kýchať a kašľať. Mierne sa zaplnili aj ambulancie všeobecných lekárov. Dovolenkové obdobie, letné prázdniny, slnečné dni a kopa letných radovánok sa skončila. Nastáva krutá realita spätá s prácou, školou, povinnosťami a najmä stresom. Žiaľ, i stres je každodenný nepriateľ a spôsobuje oslabenie vášho organizmu. Vyhnúť sa mu nie je vôbec ľahké. Akoby len narastal a zväčšoval svoje siete, do ktorých sa zapletajú dnes všetci. Vôbec nezávisiac od veku, profesie, rodinných a sociálnych podmienok. Hoci sú to práve tie faktory, ktoré spôsobujú stres. Veľmi časté slovíčko modernej spoločnosti vyvoláva nielen napätie, zlú náladu, no aj ochorenia (celý rad ochorení). V týchto dňoch dokáže rozčúliť i počasie. Zmoknúť do nitky nie je totiž nič príjemné. Mnohí sú leniví na nosenie dáždnikov, ale občas zaprší nepredvídane. Bolesti kĺbov, chrbta, hlavy, nečakané útoky vírusov ohrozujú teraz každého z vás. Nádcha, chrípka, angína, viac či menej prejavené príznaky donútia človeka sa liečiť. Veterné počasie dokáže spôsobiť zápaly uší i očí. Pred samoliečbou alebo návštevou lekára, sa v prvom rade vyhnite tomu, aby ste ochoreli. Stále je v móde zdravý životný štýl, a to preto, že naozaj funguje. Posilňujte si imunitu, buďte šťastní, aktívny, ale nezabúdajte na oddych.

 

Výmena garderóby

Letné športovanie je síce minulosťou, avšak bude vám prospešné pri boji s chladným počasím. Stačí si udržiavať nejaký ten pohyb i počas septembra. Cvičenie je jedným zo spôsobov prevencie. Ďalším sú ,,ovocníčkovia“. Skončilo sa obdobie plných záhrad. Ovocie a zeleninu je však nutné zaradiť do svojho jedálnička počas celého roka, najmä pri zmene ročného obdobia. Dobijete sa nielen energiou, ale aj radom vitamínov. Je predsa všeobecne známe, že robia naše telá zdravšími a krajšími. Jedzte ,,živé“ vitamíny skôr než si zakúpite tie umelé v lekárňach. Stále je čas, ako sa ubrániť chladu a prenosu ochorenia. Zradnému slnku neukazujete odhalený chrbát a brucho, ako ste to mali vo zvyku v lete. Slnko vykúka z mračien sporadicky, a preto sa nenechajte oklamať. Teplejšie dni vás síce ešte čakajú, ale neporovnateľne chladnejšie na aké ste boli doteraz zvyknutí. Radšej sa vyzbrojte šatkou, ktorá vás ochráni pred bolesťou hrdla. Hoci sa predávajú aj mužské šatky, prezentujú skôr určitý štýl a nie každý muž sa odváži dať si čosi také na krk. Skúste rolákové tričká zakrývajúce časť šije. Na šály je ešte priskoro, preto si treba nájsť vo veternom počasí vhodnú alternatívu. Bosé nôžky v letnej obuvi vymeňte za jesenné topánky. Neobliekajte sa pravdaže príliš nahrubo, lebo vonku vám bude ešte chladnejšie, spotíte sa a ochoriete. Je čas porozmýšľať nad výmenou letného šatníka za jesenný.

 

Babie leto

Aj keď nám leto dalo už zbohom a jeseň víta všetkých kvapkami dažďa, oficiálne sa ešte nezačala. Dátum astronomickej jesene je stanovený na 23.septembra, keď sa najrýchlejšie skracuje deň a predlžuje noc. Tento dej sa nazýva jesenná rovnodennosťou. V druhej polovici septembra očakávajte zvyčajné babie leto. Niekedy trvá až do začiatku novembra. Charakterizujú ho lietajúce pavučinky a oveľa teplejšie dni. Každopádne sa môžete tešiť na pestrú jeseň plnú farebných listov, gaštanov a lietajúcich šarkanov.

Veronika Cholewová



Uverejnené: 11.09.2010 19:40:45 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.