files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Michalovská mládež vychováva reprezentantov, hráčov za more aj do KHL

Michalovský Hokejový klub Mládež Michalovce má za sebou ďalšie významné obdobie. Klub, ktorý vznikol v roku 2004, sa za pätnásť rokov posunul ďaleko dopredu. V súčasnosti v jeho štruktúre figurujú viacerí reprezentanti Slovenska, niekoľko hráčov slovenských najvyšších súťaží a takisto aj reprezentanti Slovenska v zahraničí. Odchovanci klubu sa presadili za morom, aj v ruskej KHL. Dokonca jeden z nich si odniesol aj trofej pre najlepšieho hokejistu za rok 2018!

Päť hráčov v Dukle

Odchovanci HK Mládež Michalovce sa v týchto dňoch presadzujú už aj v najvyšších súťažiach na Slovensku, aj v zahraničí. Michalovská Dukla má momentálne piatich hráčov, ktorí prešli štruktúrami HK Mládež. Ide o brankára Vladimíra Glosára, ktorý sa vrátil po dvoch rokoch v Nových Zámkoch, a útočníkov Dominika Borova (vrátil sa z HC Košice), Radoslava Mesaroša, Mateja Farkaša a Petra Boltuna. „Ide asi o najväčší počet odchovancov za posledné roky. Navyše v čase, keď Dukla postúpila do najvyššej súťaže a samozrejme, že vystužila káder kvalitnými posilami. Je radosť, že chlapci sa udržali v kádri,“ zdôrazňuje manažér HK Mládež Michalovce Jozef Kužma.

Sedem reprezentantiek Slovenska

Tomu robia radosť aj dievčenské reprezentantky klubu, ale aj mesta. „Nika Čupková, ktorá hráva v KHL za Kazaň, bola vyhlásená najlepšou hráčkou Slovenska. Lenka Čurmová sa zase stala prvou Slovenkou, ktorá si zahrá v americkom Buffale najvyššiu ženskú súťaž za morom, teda ženskú NHL. Radosť nám robia aj dievčatá hrajúce na Slovensku. Patrícia Dzurinová so Sylviou Maťašovou hrajú v Prešove, kde opäť získali medailu, Miška Hajniková zase postúpila s reprezentáciou do osemnásť rokov do elitnej kategórie MS. Podotýkam, že všetkých päť dievčat je v širšom kádri ženskej reprezentácie. Reprezentantku máme aj v tíme do šestnásť rokov, brankárku Lauru Medviďovú. Tá má síce iba štrnásť rokov, no už bola vo výberovom kempe reprezentácie do osemnásť rokov. Spolu s ňou v mládežníckych kategóriách reprezentuje aj Sarah Maďarčíková.“ spokojne konštatuje Jozef Kužma.

Jozef Kužma s Nicol Čupkovou, najlepšou hokejistkou za rok 2018 (foto: facebook hk mladež)

Budú mať reprezentanta aj v KHL alebo NHL?

Okrem ženskej stránky sa v hokejovom svete začínajú presadzovať aj chlapci. Už v minulosti sme viackrát spomínali úspechy Samuela Solenského. Ten sa po úspešnom období v českom Liberci rozhodol skúšať šťastie za morom. V tíme NAHL Johnstown Tomahawks sa za tri roky stal historicky najproduktívnejším hráčom klubu a vybojoval si miesto v univerzitnom Bemidji State. Odtiaľ je už iba krôčik do NHL. „Z univerzitných tímov pravidelne povolávajú kluby niekoľko hráčov do prípravných kempov. Samo teda má väčšiu šancu splniť si svoj vytúžený sen. Podobne je na tom aj Pavol Regenda. Ten cez leto zamieril do Jokeritu Helsinki. V juniorke účastníka KHL sa mu darí a takisto sa môže stať, že časom zaklope na dvere druhej najlepšej ligy na svete. V budúcnosti sa tak môže stať, že budeme mať hráča v NHL a KHL,“ zdôrazňuje Jozef Kužma.

Zahrajú si Pavol Reneda a Samuel Solenský v budúcnosti dve najlepšie ligy sveta?

Traja reprezentanti do osemnásť rokov

Okrem už hráčov klopajúcich hráčov na dvere mužských tímov majú v HK Mládež aj tých, ktorí sú v nižších reprezentáciách. Pred letom sa asistentom trénera pri osemnástke stal bývalý tréner HK Tibor Tartaľ, no a v širšom kádri tejto reprezentácie sú dokonca traja hráči. „Sú nimi Dávid Hajnik, ktorý cez leto odišiel do Fínska. Jakub Ragan s Adamom Stripaiom dokonca dostali pozvánku do projektu osemnástky, ktorý je nástupcom už zaniknutého projektu hráčov do dvadsať hráčov. Chlapci hrajú striedavo najvyššiu juniorskú ligu a prvú ligu mužov, čo im určite dá veľa,“ konštatuje manažér michalovskej mládeže.

Adam Stripai (na fotke vľavo) a Jakub Ragan (vpravo) spoločne s Lukášom Lačným hrajúcim juniorskú Extraligu za Slovan Bratislava

Tri tímy v najvyšších súťažiach?

Po dlhšej dobe ožila aj juniorka HK Mládež. Tej sa v minulosti nedarilo podľa predstáv. Reforma prvej ligy a najvyššej Extraligy ale spôsobila, že v tejto sezóne môže michalovský hokej po seniorskej Extralige a dorasteneckej postúpiť aj do juniorskej. Cesta je ľahká. Po základnej časti prvé dva tímy idú medzi extraligistov a medzi nich sa zaradia aj dva tímy po nadstavbovej časti. „Tým pádom, že sa súťaž spravila v novom ponímaní je atraktívnejšou pre prvoligistov. Tí môžu cítiť šancu na postup. Tú cítime aj my. Chceme okúsiť extraligu a ja verím, že sa nám to môže podariť. Momentálne nám patrí druhé miesto a na tom by sme sa po základnej časti chceli udržať. Cieľom je postup medzi slovenskú elitu,“ zdôrazňuje Jozef Kužma, podľa ktorého ďalších slov sú obdobné ciele aj pri kadetoch hrajúcich najvyššiu divíziu na východnom Slovensku. „Do Extraligy postúpia z každej zo štyroch súťaži traja najlepší a ďalší dvaja si budú môcť miesto v Top 14 vybojovať v baráži. Radi by sme boli medzi top štrnástkou.“

Keby sa naplnili všetky ciele vedenia, stalo by sa, že HK Mládež Michalovce bude mať zastúpenie v troch najvyšších mládežníckych súťažiach. Dorastenci už štvrtý rok hrajú Extraligu a do nej by sa chceli dostať aj juniorka a kadeti. Pri doraste sa ciele pohybujú inde, ako pri zvyšných dvoch tímoch. „Ambície boli vyššie, odchodom Hájnika, Stripaia a Ragana, ktorí mali byť kľúčovými hráčmi tímu, trošku spadli. Cieľom je vychová hráčov do ďalších rokov a samozrejme, chceli by sme, aby nás obišli obavy o záchranu tímu. Ten teraz čakajú dôležité zápasy s Liptovským Mikulášom či Martinom, ktoré môžu výrazne napovedať o pôsobení tímu,“ dodáva na záver Jozef Kužma.

Peter Brendza



Uverejnené: 25.09.2019 14:46:02 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.