files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Odchádzajúci Šoltis: Je to unáhlené rozhodnutie. Kira: Odchádza tréner kúzelník

Po viac ako troch rokoch nastala zmena na poste trénera futbalového MFK Zemplín Michalovce. Najdlhšie slúžiaci lodivod vo Fortuna lige Anton Šoltis nakoniec neustál sériu šiestich zápasov bez výhry svojho tímu a vedenie klubu ho v pondelok odvolalo. Jeho nástupcom sa stal doterajší asistent Jozef Majoroš.

Slovo z kabíny

Zmena trénera sa samozrejme dotkla aj hráčskej kabíny. Šoltis totiž za 41 mesiacov hráčov nielen kreoval, ale niekedy aj vychovával. „Mňa osobne správa o jeho odchode prekvapila,“ rozhovoril sa brankár Matúš Kira, ktorý následne dodal. „Náš herný prejav nebol zlý, chýbali však výsledky. V Senici sme síce vybuchli, no nikoho z nás nenapadlo, že sa to stať môže. Musíme sa s tým všetci vysporiadať.“

Keďže bol Šoltis najdlhšie slúžiacim trénerom v najvyššej súťaži, nejakú stopu na tíme zanechal. Za jeho robotou boli výsledky. S tímom dosiahol postupne dvakrát ôsme miesto, vlani s ním skončil na piatom mieste, čo je historicky najlepšie umiestnenie michalovského futbalu. Navyše, dvakrát sa s tímom zastavil až pred bránami finále Slovnaft Cupu. „Odchádza tréner kúzelník. S tým rozpočtom, za tých podmienok, aké tu sú, odviedol výbornú robotu. Jeho odchod nás všetkých mrzí. Musíme sa s tým ale zmieriť,“ pokračuje michalovská brankárske jednotka.

Anton Šoltis končí, novým trénerom je Jozef Majoroš (foto: Róbert Andrejov)

Odchádzajúci tréner: Odvolanie je unáhlené, ciele sú stále splniteľné

Zaujímavosťou je, že aj keď MFK Zemplín figuruje v najvyššej súťaži už piatu sezónu, k trénerskej zmene sa vedenie klubu odvolaním rozhodlo iba po druhýkrát. V premiérovej sezóne medzi slovenskou elitou bol odvolaný po jesennej časti František Šturma, ktorého nahradil Stanislav Griga. Ten takisto po pol roku pri tíme skončil a jeho nástupcom sa stal práve Šoltis, jeho dovtedajší asistent. Ten viedol družstvo od jesennej časti sezóny 2016/2017 až doteraz, teda presne 41 mesiacov. „Vedenie klubu mi v pondelok oznámilo, že nie sú spokojní s výsledkami a preto sa rozhodli pre zmenu. Ja s ich argumentmi nesúhlasím, pretože si myslím, že výkonnosť kádra bola dobrá. Samozrejme, môžeme sa baviť o výsledkoch. Káder sme ale dávali dokopy v auguste a septembri. Chce to ešte trošku času. Vieme, kde je v kabíne problém. Výsledky síce neboli, no ciele, ktoré som si dal, vedenie mi totiž žiadne nedalo, sú stále splniteľné,“ poznamenal Šoltis, ktorého rozhodnutie vedenia klubu takisto prekvapilo. „Ja si myslím, že je unáhlené. Mohlo to ostať do konca jesene tak ako doteraz. Zostávajú tri zápasy do konca. Ja si myslím, že by sme to dali dokopy.“

Člen vedenia klubu Ján Sabol: Niečo sme robiť museli

Najvýchodnejší účastník Fortuna ligy síce v zápasoch hral dobre, umieral ale na krásu. Desiate miesto a strata šiestich bodov na prvú šestku určite nezodpovedá tomu, na čo súčasný káder má. Po šiestich zápasoch bez výhry už vedenie klubu reagovalo. Opäť, podobne ako pri skončení Grigu, si pomohlo asistentom. „Všetci sme cítili, že je potrebné niečo urobiť, aby sa mužstvo prebralo. Nie je to nejaký nový veľký impulz do tímu, je to však zmena, ktorá všetci dúfame, že pomôže,“ rozhovoril sa člen predstavenstva MFK Zemplín Michalovce Ján Sabol. Ten nateraz vylúčil ďalšie postihy. „Čo sa týka nejakých zásahov do kádra, teraz určite nenastanú. Zostávajú nám tri kolá, po nich príde na rad hodnotenie jesennej časti. Teraz je čas kabínu stmeliť.“

 

Ján Sabol sa vyjadril aj k novému hlavnému trénerovi Jozefovi Majorošovi. Ten robil Šoltisovi asistenta dva a pol roka. „V súčasnej situácii, kedy do konca jesene ostávajú iba tri kolá si myslím, že je to najlepšie riešenie. Naše očakávanie sú, že sa družstvo vo zvyšných zápasoch jesene dopracuje k lepším výsledkom,“ podotýka Sabol, ktorý nejaké bodové ultimátum tímu vo zvyšných zápasoch jesene dávať nechce. „To nie, ale najideálnejšie by bolo, keby sme bodovali vo všetkých troch zápasoch,“ uzavrel debatu prvý muž michalovského futbalu.

Povýšenie Majoroša logickým krokom

Vedenie klubu sa rozhodlo na voľný post angažovať Jozefa Majoroša, čo je logickým krokom. Majoroš bol pri tíme so Šoltisom viac ako dva roky a pozná pomery v klube. Post hlavného trénera pre neho nebude novinkou, keďže na ňom pôsobil aj vo VSS Košice, s ktorým vybojoval postup do najvyššej súťaže, kde ale Košičania vinou finančných suchôt nenastúpili. „Zmena trénera prekvapila v klube všetkých. Tréner Šoltis tu urobil vynikajúcu prácu. Nikto nečakal, že to skončí jeho odvolaním. Vedenie klubu sa ale takto rozhodlo a nám neostáva nič iné, ako to akceptovať. Za dva a pol roka sme si spolu sadli ľudsky, aj futbalovo. Jeho odvolanie ma mrzí aj z tohto hľadiska. Vedenie klubu sa ale takto rozhodlo a ako hlavného trénera poverili mňa. V zostávajúcich troch zápasoch urobíme všetko preto, aby boli výsledky lepšie,“ sľubuje iba štvrtý tréner, ktorý povedie Michalovčanov v najvyššej súťaži.

Či budú zmeny v zostave ukážu nasledujúce dni

Majoroš sa síce nevyhol otázke ohľadom bodového cieľa v zostávajúcich troch zápasoch, no konkrétny cieľ neprezradil. „Možno si niečo dáme interne v kabíne, no teraz o tom hovoriť nechcem,“ zdôrazňuje tréner, ktorý by mal Michalovčanov viesť v zostávajúcich troch zápasoch jesene. Čo sa týka ďalšej budúcnosti, tú momentálne nerieši. „Dohodli sme sa na tieto tri zápasy. Uvidíme, čo bude ďalej. Po skončení jesennej časti si sadneme a všetko vyhodnotíme. Uvidíme, aké predstavy bude mať vedenie a potom sa rozhodneme ako ďalej. Zázraky sa robiť za tri zápasy určite nedajú. Naša hra nebola zlá, chýbali ale výsledky. Ušli nám niektoré zápasy, v ktorých sme boli lepší a mali sme vyhrať. Odklonilo sa od nás šťastie,“ podotýka Jozef Majoroš, ktorý recept na prebratie mužstva má. „Chlapci ma už poznajú a vedia, čo ich čaká. Určite s nimi chcem rozprávať tak individuálne, ako aj kolektívne. Za tie tri týždne musí každý odovzdať v zápasoch a na tréningu sto percent.“ Uvidíme po reprezentačnej prestávke aj zmeny v zostave? „Je to teraz ťažká otázka. Niektorých hráčov máme v reprezentáciách. Máme aj menšie zranenia. Tí, ktorí doteraz hrali, majú svoju kvalitu. Tá je ale aj u tých, ktorí hrávali menej. Či nejaké zmeny budú, alebo nie, na to teraz odpovedať neviem. Ukážu to najbližšie dni,“ dodáva na záver nový michalovský lodivod.

Peter Brendza



Uverejnené: 12.11.2019 14:55:45 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.