files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

45 rokov michalovského hokeja: Spojenie so Spišiakmi a prvý zápas proti Letanovciam

Seniorský hokej v metropole Zemplína tohto roku slávi vzácne jubileum. Je to už 45 rokov, čo sa tu na štadióne hodilo prvé buly. Odvtedy sa v hokeji zmenilo skoro všetko. Z amatérskych podmienok sa hokejisti dostali k profesionálom, zimný štadión je momentálne jedným z najkrajších na Slovensku a dvakrát si tu dokonca zahrala aj seniorská reprezentácia.

Vzácne jubileum, ktoré v roku 2019 oslavuje michalovský hokej, podporené aj o postupom Dukly Ingema do najvyššej súťaže nás núti pozrieť sa do histórie. Pravidelným seriálom chceme prispieť k tomu, aby sa vám dostala viac do pamäti. Aj preto spúšťame seriál, ktorým vám chcem priblížiť najväčšie michalovské hokejové úspechy za 45 rokov. Hokej tu sa môže pýšiť viacerými úspechmi, ale aj hráčmi, ktorí niečo dokázali aj vo svete. My vám v sérii článkov pripomenieme najväčšie mená michalovského hokeja, úspešné aj neúspešné obdobia, najväčšie úspechy v podobe troch víťazstiev v prvej lige a šiestich baráži o postup do najvyššej súťaže, a nevyhneme sa ani téme zimný štadión. Takže, vitajte v našej novej rubrike, ktorú začíname pilotným článkom, v ktorom sa pozrieme aj na historicky prvý ligový zápas vojakov.

Spojenie so Spišskou Novou Vsou
Michalovský hokej mal začiatky síce už niekedy v štyridsiatych rokoch minulého storočia, ten pravý začiatok sa ale datuje do roku 1974. Práve vtedy sa v metropole Zemplína postavila umelá ľadová plocha a hneď v sezóne 1974/75 vznikol klub pod názvom VTJ Michalovce. Bolo to aj zásluhou generála Martina Dzúra, ktorý dal preveriť celú hokejovú čatu zo Spišskej Novej Vsi. Hneď v tejto sezóne klub štartoval v druhej lige. Viedol ho Ján Fedačko.

VTJ Michalovce v sezóne 1974/75 (foto: Zemplínske noviny)

Prvým strelcom Šimurda
Prvý zápas, ktorý je pre Michalovčanov historickým, odohrali v druhej lige, vtedajšej krajskej súťaži Východ proti Letanovciam. Už v druhej minúte duelu dal Šimurda historicky prvý súťažný gól Michaloviec. Na výhru to ale nestačilo. VTJ totiž podľahlo Letanovciam 2:4. Duel videlo 750 divákov! Mimochodom, prvé víťazstvo si michalovský hokej pripísal hneď v druhom kole, v ktorom na domácom ľade vtedy ešte nezakrytého štadióna zvíťazil nad Vyšným Opátskym 3:2.

Fakty z premiérového zápasu
VTJ Michalovce - Letanovce 2:4 (1:1, 0:2, 1:1)
Góly: Šimurda, Rybárik – Bong, Podolinský, Štepko, Banáš. Pred 750 divákmi rozhodovali Maňkoš a Badlík.
Zostava VTJ: Šebek – Sekely, Cibík, Rybárik, Pokorný, Čereba, Doležal, Vlček, Trojča, Osolt, Šimurda, Zbořil, Dušek, Skořepa, Krištof a Masaryk.

Medailová postupka
Michalovčania strávili v druhej lige tri sezóny. V každej sa zlepšovali. V prvej obsadili tretie miesto, v sezóne 1975/76 už boli druhí a v sezóne 1976/77 východnú divíziu vyhrali a postúpili do baráže proti BEZ Bratislava. Aj keď v následnej baráži prehrali s Bratislavčanmi 1:3 na zápasy, v nasledujúcej sezóne už hrali v prvej národnej lige, v ktorej pobudli ďalšie tri sezóny. Následne opäť druhú ligu vyhrali, no po sezóne z nej vypadli. Prvé úspechy v prvej lige prišli na rad až po sezóne 1982/83, kedy sa VTJ opätovne vrátil do prvej slovenskej ligy. História sa písala v sezóne 1985/86, kedy VTJ dokonca prvú ligu vyhral. O tom si ale viac povieme nabudúce...


Víťaz druhej ligy v sezóne 1976/77 (Foto: Zemplínske noviny)

VTJ v druhej lige
Sezóne 1974/75: 3. miesto.
Sezóna 1975/76: 2. miesto.  
Sezóna 1976/77: 1. miesto, účasť v baráži
Fakty z baráže o 1. SNHL
1. zápas: BEZ Bratislava – VTJ Michalovce 4:2 (2:1, 1:0, 1:1). Góly MI: Bačkor a Kráčalík.
2. zápas: VTJ Michalovce – BEZ Bratislava 6:3 (2:1, 2:1, 2:1). Góly MI: Gabriel, Bačkor, Handzuš, Ľudma 2, Mikuš. Zápas videlo 2500 divákov!
3. zápas: VTJ Michalovce – BEZ Bratislava 3:5 (1:1, 0:2, 2:2). Góly MI: Polák, Ovádek, Kráčalík.
4. zápas: BEZ Bratislava – VTJ Michalovce 7:4 (0:0, 4:1, 3:3). Góly MI: Polák, Bačkor Handzuš, Ľudma.
Konečný stav série 3:1 pre BEZ Bratislava.
Zostava VTJ: Mišura – Ovádek, Polák, Kráčalík, Bačkor, Mikuš, Slávik, Handzuš, Černý, Gabriel, Kleina, Pavlačka, Ľudma, Pirťan, Mydliar, Woltemar, Elbisch, Hulák.



Uverejnené: 11.12.2019 21:25:22 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.