files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Stalo sa v Európskom meste športu – január

Rok 2019 je už prakticky na konci. Pre michalovský šport bol vo viacerých aspektoch jedinečným. Veď metropola Zemplína bola pre rok 2019 vyhlásená ako Európske mesto športu. K historickým míľnikom prispeli aj samotní športovci. Hokejisti postupom do Extraligy, futbalisti historicky najlepším umiestnením, hádzanárky piatym triple, džudistky titulom majstra Slovenska, ale zaujali aj ďalší športovci, či už v kolektívoch, alebo jednotlivci. My vám v dvanástich článkoch prinesieme to najzaujímavejšie, čo sa v priebehu roka 2019 stalo. Začíname prvým mesiacom roka – januárom.

Solenský rekordérom Johnstownu Tomahawks

Hneď z kraja roka zaujal hokejista Samuel Solenský. Michalovský odchovanec tretí rok pôsobiaci v tíme Johnstownu Tomahawks v americkej NAHL prekonal historické tabuľky klubu. Práve v prvý deň roka strelil svoj 46 klubový gól, čo bol rekord. Solenský už predtým zaujal aj tímy z univerzitnej súťaže NCAA, keď sa dohodol na kontrakte s Bemidji State University. Ďalší odchovanec michalovského hokeja Pavol Regenda v tom čase reprezentoval na majstrovstvách sveta do 20 rokov v Kanade, kde skončilo Slovensko na ôsmom mieste. (viac o úspechu michalovského hokejistu tu).

Iuventa víťazom domáceho turnaja

Prvým turnajom Európskeho mesta športu v čase jeho úradovania bol hádzanársky turnaj žien, ktorý sa odohral v Chemkostav aréne. Okrem domácej Iuventy sa na ňom zúčastnili aj poľský SPR JKS Jaroslaw a ukrajinský Karpaty Užhorod. Víťazom sa stala usporiadajúca Iuventa. Tá zdolala tak Užhorod (35:22), ako aj vtedy ešte poľského prvoligistu (45:29). Druhé miesto obsadil Jaroslaw, tretí skončil bez bodu Užhorod. (viac o turnaji si prečítate tu).

Pohár primátora mesta do rúk tímu Ruka hore, noha v torte

Prvá sobota v roku 2019 patrila aj volejbalu. V telocvični GPH a Strednej zdravotnej školy sa už po štvrtýkrát odohral volejbalový turnaj O pohár primátora mesta, na ktorom sa zúčastnilo pätnásť zmiešaných tímov. Víťazom sa napokon stalo družstvo Ruka hore, noha v torte (viac o turnaji tu).

Prvé víťazstvo florbalistiek Eastern Wings Michalovce

Zatiaľ, čo hádzanárky Iuventy Michalovce boli v jesennej časti takmer stopercentným tímom a so stratou iba jedného bodu ovládli jesennú časť, druhý ženský zástupca v najvyššej súťaži, florbalistky Eastern Wings Michalovce, si na prvú výhru musel počkať až do roku 2019. V prvý januárový víkend zvíťazili „krídla z východu“ v Prešove 4:3, keď o ich výhre rozhodla dve minúty pred koncom Patrícia Dzurinová.

Začiatok prípravy futbalistov MFK Zemplín

Prípravu na náročnú jarnú časť, v ktorej chceli zaútočiť na účasť v prvej šestke, začali futbalisti MFK Zemplín Michalovce. (viac o prvom tréningu, ako aj dojmoch zo zimnej prípravy si prečítate tu).

Futbaloví majstri Európy a člen hokejového Triple Gold Clubu na michalovskom plese

V sobotu 12. januára sa v Chemkostav aréne uskutočnil Ples mesta Michalovce. Keďže metropola Zemplína bola v roku 2019 vyhlásená za Európske mesto športu, organizátori sa ples rozhodli poňať v tomto duchu. Nechýbali teda osobnosti z tejto oblasti. Na plese sa zúčastnil napríklad deväťnásobný najlepší hádzanár Slovenska Richard Štochl, ale aj osobnosti spoza rieky Morava. Organizátorom sa sem podarilo dotiahnuť dvoch futbalových majstrov Európy – Antonína Panenku a Karola Dobiáša, ako aj člena hokejového Triple Gold Clubu (víťaz Stanlyeho pohára, olympijský víťaz, majster sveta) Jiřího Šlégra. Tí mali spolu s hercom a komikom Martinom Dejdarom bohatý program aj pred plesom.

Ráno navštívili šatňu hokejistov HK Dukla Ingema Michalovce, kde sa pozdravili s realizačným tímom aj hráčmi. Jiří Šlégr od prezidenta Dukly Ingema Martina Burinského dostal dres so symbolickým číslom 19 (podľa roku, kedy sú Michalovce Európskym mestom športu). Následne si prezreli zrekonštruovaný zimný štadión a na chvíľu si pozreli aj tréning hokejistov Dukly Ingema. Po návšteve zimného štadióna sa presunuli na Gymnázium Pavla Horova, kde sa v telocvični konal futbalový turnaj žiakov. O ich návšteve v Michalovciach nájdete viac tu, o plese, ktorý bol poňatý práve v športovom duchu si prečítate viac tu

Víťazmi Mestskej futsalovej ligy Mundial a Legia L.A.

Víťazmi 25. ročníka Mestskej futsalovej ligy sa stali v prvej lige Mundial, ktorý získal aj Putovný pohár a v druhej lige Legia L.A. Víťazstvo Mundialu bolo známe aj pred posledným deviatym kolom, Legia L.A. si víťazstvo zabezpečila v poslednom kole. Druhé miesto si v prvej lige vybojovalo KaeMko, ktoré tak obhájilo pozíciu z minulého ročníka, tretie skončilo Senné. Posledné miesto obsadili Legendy, ktoré tak putujú do druhej ligy, v prvej ich nahradí práve Legia L.A. Viac o ocenených tu.

Dukla premiérovo víťazom základnej časti St. Nicolaus I. ligy

Hokejisti HK Dukla Ingema Michalovce sa premiérovo stali víťazmi základnej časti prvej ligy. Doteraz bolo najlepšie umiestnenie pre nich druhé miesto, ktoré dosiahli v roku 2018. Michalovčania svoje prvenstvo spečatili v stredu 16. januára po výhre 5:2 nad Skalicou v 39. kole, teda päť kôl pred koncom základnej časti. Tú nakoniec vyhrali s priepastným 22-bodovým náskokom, čo bol druhý najvyšší rozdiel medzi prvým a druhým tímom v histórii celej prvej ligy.  

Hajniková pomohla k historickému postupu dvoma dôležitými gólmi

O michalovskom hokeji dala vedieť aj Michaela Hajniková. Tá reprezentovalo Slovensko na majstrovstvách sveta B - kategórie do 18 rokov v Rakúsku, kde sa mladým Slovenkám podarilo historický postup do A - kategórie. Výraznou mierou tomu pomohla aj Hajniková. V súčasnosti hráčka ženského Šarišanka Prešov a dorasteneckého výberu Trebišova sa zaskvela dvoma dôležitými gólmi. Zariadila víťazstvo 1:0 nad Rakúskom a jedným gólom sa podieľala aj na víťazstve 5:2 nad Nemeckom, ktoré de facto rozhodlo o postupujúcom. Viac o jej účasti v Rakúsku tu.  Mimochodom, majstrovstiev sveta do 20 rokov sa zúčastnil aj ďalší odchovanec michalovského hokeja Pavol Regenda. Napodobnil tak Kristiána Kudroča, či Samuela Solenského, ktorí sa ako michalovskí odchovanci zúčastnili juniorského svetového šampionátu v minulosti. Na majstrovstvách sveta v Kanade zaznamenal v piatich zápasoch tri kanadské body, keď raz skóroval a dvakrát asistoval.

Zápas hviezd St. Nicolaus I. ligy v Michalovciach

A pri hokeji ešte ostávame. Na michalovskom zimnom štadióne sa v sobotu 19. januára uskutočnil v poradí štvrtý Zápas hviezd St. Nicolaus I. ligy. V novom formáte sa tentoraz predstavili tri tímy – domáci Majster ligy HK Dukla Ingema Michalovce, Hviezdy ligy a Nádeje ligy (teda hráči do 23 rokov). Každý s každým odohral jeden zápas, ktorý trval pätnásť minút. Medzi nimi sa diváci dočkali aj viacerých súťaží zručností, ktoré sú spestrením takýchto duelov. Viac o exhibícii si prečítate tu tu.

Jedenásť výhier Iuventy v rade

Hádzanárky Iuventy Michalovce kráčali spoločnou slovensko-českou MOL ligou aj v prvom mesiaci roka 2019 bez prehry. V tomto mesiaci uspeli aj na ihriskách dvoch slovenských ašpirantov na medaile, v Prešove (29:25) a aj na pôde najväčšieho slovenského rivala Šale (27:25). V závere mesiaca vyhrali v zápase trinásteho kola doma nad Olomoucom (30:23) a natiahli tak víťaznú sériu na jedenásť duelov.




Uverejnené: 23.12.2019 20:43:45 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.