files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

45 rokov michalovského hokeja. Zlatá éra: Prvoligový titul po 32 rokoch

Michalovský seniorský hokej oslavuje v roku 2019 okrem postupu do najvyššej súťaže aj vzácne jubileum. Dožíva sa totiž 45 rokov, keďže prvý oficiálny klub tu bol založený v roku 1974. My sme sa rozhodli v podobe článkov vám toto výročie priblížiť. Samozrejme, chýbať nemôžu ani najväčšie úspechy. Tým prvým ozajstným bolo víťazstvo v prvej lige v sezóne 1985/86. Tomu sme sa venovali v minulom článku. Teraz sme zaostrili na ďalší prvoligový titul, ktorý dosiahli Michalovčania iba nedávno, v roku 2018, kedy sa dostali na prvoligový piedestál znova po 32 rokoch.

Dve prehraté finále s Bardejovom

Michalovský seniorský hokej sa po titule v sezóne 1985/86 naplno etabloval v prvej slovenskej lige. V deväťdesiatych rokoch dvakrát dokonca bojoval o najvyššiu Extraligu v baráži. Začiatkom nového milénia ale naň prišla finančná kríza. Tá spôsobila v roku 2003 pád do druhej ligy, z ktorej sa Michalovčania štverali vyššie päť rokov. Po následnej ďalšej etablácii v prvej lige prišli aj prvé úspechy. V sezónach 2012/13 a 2013/14 boli Michalovčania blízko k zopakovaniu sezóny 1985/86. Dostali sa totiž až do finále prvej ligy, kde ich ale dvakrát zastavil Bardejov. Veľké ambície mali aj v sezóne 2016/17, kedy ale skončili v semifinále na štíte Detvy. „Určite nás tie prehry vo finále mrzia. Myslím si, že sme boli Bardejovu vyrovnaným súperom a minimálne v tej druhej sérii sme mohli dosiahnúť viac. Michalovský hokej sme ale posunuli vyššie a takisto sme zobudili diváka,“ spomína si vtedajší kapitán tímu Richard Šechný, dnes asistent trénera Miroslava Chudého v prvom tíme.    

Richard Šechný dvakrát doviedol Michalovce do finále prvej ligy

Zmena vedenia a domáci azyl vo Vranove nad Topľou

V lete 2017 sa v michalovskom hokeji ďalšie veľmi dôležité veci. Začiatkom roka sa spustila dlho očakávaná rekonštrukcia zimného štadióna, no a zmeny nastali aj vo vedení Dukly. K hokeju sa dostala spoločnosť Ingema, ktorá sa stala generálnym partnerom Dukly, jej čelný predstaviteľ Martin Burinský sa stal nástupcom Alexandra Černegu na poste prezidenta klubu. Nové vedenie to malo v úvode veľmi ťažké. Do tohto času totiž v hokeji a ani v športe nepôsobili aktívne, museli sa teda do toho dostávať. Navyše, problémy im spôsobovala aj rekonštrukcia štadióna, ktorá spôsobila ich tréningový aj herný azyl vo Vranove nad Topľou. Všetko s tvorbou kádra či realizačného tímu si vyžiadalo poriadnu dávku trpezlivosti a hlavne veľa práce. Nakoniec sa to všetko podarilo. Trénerom tímu ostal Miroslav Ihnačák a kádra sa skladal za pochodu. Družstvo sa aj napriek tomu, že nemalo domáce prostredie a divákov, pohybovalo na špici tabuľky.   

Martin Burinský riadi michalovský hokej od roku 2017

Veľkolepý návrat domov

Návrat domov prišiel v stredu 17. januára 2018. Vtedy bol zrekonštruovaný štadión odovzdaný do rúk mesta a klubov HK Dukla Ingema Michalovce a HK Mládež Michalovce. To už nebol trénerom tímu Miroslav Ihnačák, ktorého na začiatku októbra nahradil Miroslav Chudý. Návrat v Dukle oslávili veľkolepo. Osud to zariadil tak, že Michalovčania privítali Skalicu a išlo o priamy súboj o prvé miesto v tabuľke. Hlad po hokeji spôsobil, že štadión bol do posledného miesta natrieskaný už počas rozcvičky oboch tímov. Štadión bol otvorený veľkolepo. Nechýbal kultúrny program, predstavenie novej hymny, či oceňovanie predchádzajúcich prezidentov Dukly. Chýbal iba úspešný výsledok. So Skalicou totiž Michalovčania prehrali 3:4 a prišli tak o prvé miesto v tabuľke. „Je to škoda. Sú ale aj také zápasy. V tých, ktorým predchádzajú takéto slávnosti sa niekedy stane, že domáci tím neuspeje,“ pravdivo vtedy podotkol tréner Dukly Miroslav Chudý. O návrte Dukly sme písali tu, tu, aj tu, o rekonštrukcii tu.     

Zimný štadión bol natrieskaný už počas rozcvičky

Prešovský komplex zlomili v najvhodnejšom čase

Do konca základnej časti sa na tom už nič nezmenilo. Zemplínčania vstúpili do play-off z druhého miesto. Ich súperom v prvom kole bola po roku znova Spišská Nová Ves, ktorú zdolali hladko 3:0 na zápasy. Každý ale vedel, že v semifinále ich čaká oveľa tvrdší oriešok v podobe Prešova. Ten ich zdolal v troch zo štyroch zápasoch základnej časti a aj pri jedinom víťazstve Dukly bodoval, keďže padol až po nájazdoch. Mimochodom, boli to jediné dva body Dukly zo vzájomných duelov v sezóne.

Play-off je ale iná súťaž, hovorili si „vojaci“. Prešovčania sa ale dostali na koňa hneď v prvom zápase, ktorý v Michalovciach vyhrali. V ďalších dvoch si domáce tímy ustrážili víťazstvá a tak v štvrtom súboji v Prešove mali „koňare mečbal. Duel ale nezvládli a séria sa opäť sťahovala na Zemplín, kde už Dukla doklepala postup do finále a aj do baráže o Extraligu, kde išli dva najlepšie tímy z prvej ligy. „Séria mala svoj dej. V náš prospech sa zlomila až v piatom zápase, no bol to určite dôležitý moment. My sme si v nej prešli ťažkými chvíľami. Nevstúpili sme do nej šťastne. Prehrali sme prvý domáci zápas, čo sme nechceli, no stalo sa. Keby sa prehral náhodou aj druhý domáci duel, bola by to kritická situácia. Museli sme teda vyhrať, čo sa aj stalo. Nevyšiel nám ani prvý zápas v Prešove, čim sme sa dostali do ťažkej situácie, keďže ďalšia prípadná prehra by znamenala koniec. Opäť sme zvládli kritickú situáciu. Boli to veľmi dôležité momenty, v ktorých sme súperovi nedovolili odskočiť na dve víťazstvá. Stále sme v kritických chvíľach zabrali, či to bol druhý, štvrtý alebo piaty duel,“ uviedol po piatom zápase tréner Dukly Miroslav Chudý, ktorý postúpil do svojho tretieho finále prvej ligy v rade. Predtým v ňom uspel s Novými Zámkami aj Detvou.

Kapitán Marek Kolba po prevzatí trofeje aj s prezidentom Dukly Martinom Burinským a viceprezientom Marekom Michajlom

Titul po 32 rokoch

Vo finále zverenci trénera Miroslava Chudého narazili na víťaza základnej časti Skalicu, teda tím, ktorý im pokazil slávnostný návrat na ich štadión. Športová pomsta prišla v pravý čas, vo finále. Michalovčania zvládli hneď prvý zápas na Záhorí a hoci v druhom finále prehrali, po dvoch domácich víťazstvách mohli sláviť svoj druhý prvoligový titul, ktorý získali po 32 rokoch.

„Sezóna bola ťažká. Dobre vieme, čím sme si prešli. Vo štvrťfinále sme si poradili so Spišskou Novou Vsou, ktorá bola ľahším súperom. Semifinále už bolo iným sústom. S Prešovom sme nemali dobrú bilanciu a určite to nebol ľahký súper. Postúpiť mohli obaja. Myslím si, že sme si to zaslúžili viac a aj kvalita bola na našej strane. V rozhodujúcich chvíľach sa prejavila. Naša forma gradovala. Vo finále sme podali ešte lepšie výkony a podľa mňa sme zaslúžene doniesli pohár do Michaloviec. Pre fanúšikov, mesto, ale aj pre mňa samotného je to veľký úspech, ktorý si vážim o to viac, že som ho dosiahol pred domácimi divákmi. Predchádzajúce s Novými Zámkami či Detvou som totiž oslavoval u súpera. Za všetkým stojí kusisko roboty, nielen hráčov, ale aj vedenia klubu, ktoré si myslím odvádza veľmi dobrú prácu. Je tu doslova radosť robiť. Keď vidíte radosť a takú eufóriu, aká tu vládla v sobotu, vtedy dáva odvedená práca zmysel a je to určite obrovské zadosťučinenie. Všetko si to treba užiť,“ poznamenal Miroslav Chudý, tréner Dukly. Pre tú ešte sezóna nekončila. Postúpila totiž do baráže o najvyššiu súťaž, v ktorej si zahrali dvaja najlepší prvoligisti a dvaja najslabší Extraligisti. Tí si nakoniec uhájili svoju príslušnosť v Tipsport lige aj v sezóne 2018/2019. Dukla obsadila tretie miesto.

Michalovský hokej sa tak po 32 rokoch znova dostal na výslnie prvej ligy. Tá sa mu už ale zdala priúzka. Aj preto neúspech v baráži mrzel vedenie klubu, ktoré si pre nasledujúcu sezónu vyčlenilo jasný cieľ. Postúpiť do najvyššej Tipsport ligy. O tom všetkom ale až nabudúce...

Cesta Michalovčanov za titulom
1.kolo play-off:
HK Dukla Ingema Michalovce - HK Spišská Nová Ves 4:1, HK Dukla Ingema Michalovce - HK Spišská Nová Ves 9:2, HK Spišská Nová Ves - HK Dukla Ingema Michalovce 3:7.
Semifinále:
HK Dukla Ingema Michalovce - HC Penguins Prešov 2:3, HK Dukla Ingema Michalovce - HC Penguins Prešov 4:2, HC Penguins Prešov - HK Dukla Ingema Michalovce 4:0, HC Penguins Prešov - HK Dukla Ingema Michalovce 2:4, HK Dukla Ingema Michalovce - HC Penguins Prešov 4:3.
Finále:
HK Skalica - HK Dukla Ingema Michaovce 1:4, HK Skalica - HK Dukla Ingema Michalovce 2:1, HK Dukla Ingema Michalovce - HK Skalica 3:0, HK Dukla Ingema Michalovce - HK Skalica 4:0.

Zaslúžili sa o titul
Brankári:
Adam Trenčan, Maximilán Pajpach, Roman Dzúr, Martin Juríček.
Obrancovia:
Marek Kolba, Daniel Hančák, Tomáš Valečko, Tomáš Rusina, Martin Dolgoš, Branislav Cvengroš, Jakub Meliško, Radek Deyl, Michal Korenko, Filip Oravec, Pavel Taran.
Útočníci:
Radoslav Mesaroš, Jakub Linet, Tomáš Banovský, Ľuboš Fajčák, Ivan Brezniak, Marek Mašlonka, Erik Piatak, Roman Jaššo, Gabriel Vereš, Rastislav Gašpar, Lukáš Hamráček, František Poliaček, Dominik Borov, Lukáš Toma, Lukáš Hvila, Radovan Cútt, Ivan Fedorko, Vladislav Solomončak, Michal Kabáč, Oliver Jokeľ, Lubor Balko, Igor Halás, Dominik Borov.
Tréneri:
Miroslav Chudý, Miroslav Ihnačák – Richard Šechný, Ján Vodila. Masér: Marek Jenčík. Lekár: Ján Dobrovoľský. Športový manažér: Peter Tirpák. Prezident klubu: Martin Burinský. Viceprezident klubu: Marek Michajlo.

Peter Brendza



Uverejnené: 25.12.2019 14:56:20
files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.