files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Desať športových naj v desaťročnej dekáde

Tento týždeň sme vstúpili do už tretej dekády 21. storočia. Aké boli roky 2010 až 2019 z pohľadu michalovského športu? Ako sa šport v srdci Zemplína zmenil? Aj keď to bolo veľmi ťažké vybrali sme desať naj z tejto oblasti. Samozrejme, nie každému to môže byť po chuti. Snažili sme ale vyberať objektívne. Jednotlivé témy nečíslujeme, z desiatky si vyberiete tú, ktorá vás zaujala najviac vy v našej ankete, ktorú spustíme budúci týždeň.

Michalovce európskym mestom športu

Na sklonku roka 2018 sa dostalo metropole Zemplína významnej pocti. Michalovce uspeli pri kontrole komisárov a pre rok 2019 boli vyhlásené ako Európske mesto športu. Takejto pocti sa im dostalo po Košiciach, Banskej Bystrici a Nitre ako prvému nie krajskému mestu na Slovensku. Bolo to ocenenie toho, čo samospráva urobila pre šport v meste, ale aj výsledkov jednotlivcov či klubov.

Šesť tímov v najvyššej súťaži

Práve v roku, kedy boli Michalovce Európskym mestom športu, sme zaznamenali významný míľnik. V najvyšších súťažiach mali Michalovce až šesť zástupcov. K hádzanárkam Iuventy Michalovce, ktoré palubovky najvyšších súťaží brázdia už od roku 1998, postupne pribudli džudistky, stolní tenisti, futbalisti, florbalistky a nakoniec aj hokejisti. Podotýkame, že na začiatku dekády v roku 2010 mali Michalovce v najvyššej súťaži iba hádzanárky Iuventy a džudistsky ŠK Zemplín.

Dominancia Iuventy na slovenskej, aj česko-slovenskej scéne

Na začiatku roka 2010 boli ešte v úzadí, no potom sa poriadne rozbehli. Hádzanárky Iuventy Michalovce v spoločnej súťaži Sloveniek a Češiek, ktorá niesla najskôr meno WHIL, po novom je to MOL liga, pravidelne patrili k špičke. Postupnými krokmi sa ale prepracovali nielen na jej vrchol, ale aj na čelo v získaných slovenských tituloch. Iuventa ich získava od roku 2011 pravidelne, v roku 2020 bude útočiť už na svoj desiaty v rade a trinásty celkovo. Okrem toho sa počet jej slovenských pohárov rozrástol na desať a deväť prvenstiev jej hráčky zaznamenali aj v spomenutej MOL lige. Na svojom konte majú päť triple (v jednej sezóne víťazstvo v MOL lige, titul aj Slovenský pohár). „Iuvenťáčky“ sú aj jediným reprezentantom mesta v európskych pohároch. Okrem sezóny 2017/2018 sa v buď v Lige majstrov, Pohári víťazov pohárov alebo Pohári EHF predstavili vo všetkých ostatných sezónach tejto dekády. Na úspechoch od roku 2010 sa podieľali štyria športoví riaditelia, sedem trénerov a skoro stovka hráčok.

Historická mužská medaila a potom koniec

Mužská hádzaná mala v minulosti v meste väčší cveng, ako ženská. Na prelome milénií ale aj na ňu prišla kríza, ktorá znamenala koniec. V roku 2010 došlo k jej obnoveniu. Novovzniknutý HC winLand sa prihlásil do prvej ligy mužov, v ktorej skončil na treťom mieste. Aj to ho ale posunulo do Extraligy, kde v premiérovej sezóne obsadil šieste miesto. Oveľa úspešnejšia bola druhá sezóna, kedy tím pod vedením dvojice Ľuboš Hudák – Marcel Vaľo skončil na treťom mieste a získal tak bronzovú medailu, ktorá bola prvou historickou pre mužskú hádzanú v metropole Zemplína. Žiaľ, na dlhšiu dobu asi aj poslednou. Mužská hádzaná totiž v meste po úspešnej sezóne 2012/2013 kvôli finančným ťažkostiam zanikla.

Futbalisti a hokejisti v najvyšších súťažiach

Na začiatku druhej dekády 21. storočia sme si na to ani nemohli pomyslieť. Futbalisti MFK Zemplín aj keď boli finančne zabezpečení na najvyššiu súťaž, nie a a nie sa do nej dostať. Postúpiť sa nepodarilo renomovaným trénerom Vlastimilovi Petrželovi či Jozefovi Bubenkovi. Nakoniec sa v sezóne 2014/205 postup do Fortuna ligy podaril. Paradoxne, káder tvorili zväčša odchovanci a michalovský futbal doviedol do najvyššej súťaže dovtedy neznámy tréner František Šturma. Niečo podobné by sa dalo povedať aj o hokejistoch. Aj tí boli finančne zabezpečení viac ako dobre, no nedarilo sa im ísť vyššie. Všetko sa zmenilo v roku 2017, kedy prišla k hokeju spoločnosť Ingema. Pod jej patronátom sa vybudovalo družstvo, ktoré v marci 2019 vybojovalo Tipsport ligu. Michalovčania uspeli v piatej baráži o najvyššiu súťaž, keď zdolali Žilinu 4:3 na zápasy.  

Renesancia športovísk

Keď sme v roku 2010 konštatovali, že michalovské športoviská nie sú pripravené na najvyššie súťaže, na začiatku roka 2020 to už pravda nie je. Ešte v roku 2009 uzrela svetlo sveta jedna z najmodernejších arén na Slovensku Chemkostav aréne, v ktorej svoje domáce zápasy hrávajú hádzanárky Iuventy. Rozsiahlou rekonštrukciou prešla aj Mestská športová hala, z ktorej sa stala hala, kde sa dajú hrať aj reprezentačné zápasy. Takou je aj telocvičňa Gymnázia Pavla Horova. S troma adekvátnymi halami sa dá v Michalovciach usporiadať aj väčší turnaj. Rozsiahlou rekonštrukciou prešiel aj futbalový stánok. Ten síce spĺňal parametre na druhú ligu, no nie na najvyššiu súťaž. Aj preto najskôr prišlo na umelé osvetlenie a potom aj vyhrievaný trávnik, čo sú podmienky k účasti vo Fortuna lige. No a na začiatku roka 2018 bola dokončená aj rekonštrukcia zimného štadióna, ktorý je momentálne jedným z najmodernejších na Slovensku.     

Barcelona a Real Madrid v Michalovciach

V roku 2010, kedy sa začínala táto druhá dekáda, bol futbalový turnaj dorastencov Michalovce Cup iba v plienkach. Práve sa čakalo na jeho druhý ročník. Turnaj ale postupne prešiel rozsiahlou zmenou. Tou podstatnou bolo, že sa presunul zo zimných do letných mesiacov, čo spôsobilo, že sa stal atraktívnejší aj pre veľké kluby. Organizátorom sa postupne podarilo dotiahnuť také tímy ako Juventus Turín, Legia Varšava, Šachtar Doneck, Real Madrid a FC Barcelona. Práve súboj dvoch španielskych gigantov bol v roku 2014 najväčším lákadlom turnaja, ktorý následne na päť rokov skončil. Organizátori ho obnovili v lete roku 2019 a opäť sem dotiahli veľkokluby ako FC Sevilla, Olympiakos Píreus a FC Barcelona, ktorá nadviazala na dva predošlé tituly svojho najväčšie rivala Realu Madrid.  

Titul po 32 rokoch

Dlhých 32 rokoch čakali Michalovčania na svoj druhý hokejový titul v prvej lige. Na partiu okolo kapitána Ivana Hrtúsa zo sezóny 1985/86 nadviazala v sezóne 2017/2018 partia okolo kapitána Mareka Kolbu. Tej následne unikol postup do Extraligy v baráži. Michalovčania si ale všetko vynahradili o rok neskôr, keď najskôr premiérovo vyhrali základnú časť prvej ligy, následne obhájili v play-off titul a z baráže postúpili do vytúženej najvyššej súťaže.

Vzostup mládeže

Keď porovnáme začiatok roka 2010 a terajšok, musíme skonštatovať aj fakt, že športová mládež v Michalovciach sa výrazne zdvihla. Môže za to samozrejme aj výrazná podpora samosprávy, ktorá sa financiami podieľa na športovaní mládeže. Za desať rokov prišli úspechy v dievčenskej hádzanej, ale aj vo futbale, v hokeji, vo florbale, džude, basketbale či iných športoch.

Reprezentácie v Michalovciach

Za desať rokov prišiel ako sme už písali rozmach michalovských športovísk. Zrekonštruované športové stánky sa stali zaujímavé aj pre reprezentačné výbery. V Michalovciach sa už predstavili hádzanári a hádzanárky Slovenska, mužská a ženská hokejová reprezentácia, ako aj osemnástka, či futbalová dvadsaťjednotka. Okrem prípravných duelov boli Michalovčania svedkami aj trebárs majstrovstiev sveta v nohejbale a boli aj dejiskom majstrovstiev Európy hádzanárok do 17 rokov.

Peter Brendza



Uverejnené: 04.01.2020 18:17:03 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.