files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Dva roky od otvorenia zrekonštruovaného zimného štadióna. Dukla oslávi výročie zápasom s majstrom!

Streda 17. januára 2018 sa navždy zapísala do histórie michalovského hokeja. Práve vtedy bol slávnostne otvorený zimný štadión, ktorý predtým prešiel rozsiahlou rekonštrukciou. Michalovské tímy tak konečne mohli opustiť azyl vranovskej STD arény, kde trénovali a hrávali domáce zápasy počas rekonštrukcie. Dnes, čiže v piatok 17. januára 2020 slávi zrekonštruovaný štadión druhé výročie svojho otvorenia! A oslávi ho veľkolepo. Večerným zápasom Dukly s aktuálnym majstrom HC iClinic Banská Bystrica (začiatok o 18.00 hod.).


Slovo o rekonštrukcii

Zimný štadión nebol vlastne nikdy dokončený, nikdy nebol dobudovaný. Staval sa postupne, po etapách: v roku 1972 sa vystavala ľadová plocha s objektom strojovne a technickým vybavením. V roku 1978 sa najskôr pristúpilo k zastrešeniu štadióna, až následne bola spracovaná štúdia, ktorá riešila celkovú podobu štadióna a začala sa realizovať od roku 1986. Postavila sa tribúna „A“ a „B“ a v roku 1989 nasledovala železobetónová prefabrikovaná konštrukcia pavilónu „C“. „Až v roku 2014, kedy sme oslavovali 770. výročie prvej písomnej zmienky o meste, nám na slávnostnom galaprograme prisľúbil jeden z vedúcich predstaviteľov Slovenského zväzu ľadového hokeja jeden milión eur na rekonštrukciu zimného štadióna z Úradu vlády SR. V tom čase sme mali pripravenú štúdiu na začatie prác, ktorú sme dali vyhotoviť tak, aby nás rekonštrukcia vyšla v primeranej výške a aby sme nezaťažili rozpočet mesta príliš vysokými investíciami,“ spomína si Iveta Palečková, hovorkyňa samosprávy.

Rekonštrukcia za 2,6 milióna eur

V novembri 2014 mesto vypísalo vo Vestníku verejné obstarávanie, ktoré bolo ukončené v januári 2015. Podklady k súťaži si vyžiadalo 17 uchádzačov, svoje ponuky však predložili nakoniec len štyria z nich. Víťazom súťaže sa stala firma HANT BA, a.s. z Považskej Bystrice, ktorá ponúkla najnižšiu sumu. Zjednodušene by sme mohli uviesť plánované práce: rekonštrukcia tribúny „A“ a tribúny „B“, fasády tribúny „A“ a „B“ (severná, východná a západná) a hlavná strecha.Po splnení všetkých podmienok sme sľúbenú sumu 1 mil. eur dostali a obdržali sme tiež dotáciu z Ministerstva financií SR vo výške 300 tis. eur. Celá rekonštrukcia štadióna stála viac ako 2,6 mil. eur,“ dodáva Palečková.

Veľkolepé otvorenie skončilo tesnou prehrou

Hokejisti HK Dukla sa na domácom ľade predstavili po viac ako deviatich mesiacoch. Za ten čas sa zmenilo vedenie klubu, ako aj jeho názov. Doň pribudol názov generálneho partner a klub sa po novom volal HK Dukla Ingema Michalovce. Vedenie klubu poňalo prvý duel na zrekonštruovanom štadióne veľkolepo. Pripravená bola nová hymna, ktorú naspievala michalovská skupina Iconito, nový maskot Foxy, prítomný bol aj prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Martin Kohút.

A ešte k tomu vyšiel aj duel, keďže so Skalicou sa hral priamy súboj o prvé miesto v tabuľke. Úvodné buly hodila legenda michalovského hokeja Peter Pinďár.

Do posledného miesta natrieskaný štadión hnal Michalovčanov k víťazstvu, no nakoniec ich k nemu nedohnal. Zverenci trénera Miroslava Chudého totiž skalickým kráľom podľahli 3:4 a prišli o prvú priečku v tabuľke. Skalici to ale vrátili v následnom finále play-off, keď sa po výhre 3:1 na zápasy stali víťazmi prvej ligy. Tú vyhrali Michalovčania po 32 rokoch.  

Zápas hviezd, dva tituly, rozlúčka legendy, aj mužská reprezentácia

Za dva roky prešiel štadión aj michalovský hokej viacerými zmenami. Uskutočnilo sa na ňom dve finálové série prvej ligy, (v oboch bola Dukla úspešná), barážové zápasy o najvyššiu súťaž, Zápas hviezd prvej ligy, rozlúčkový duel legendy michalovského hokeja Richarda Šechného, majstrovstvá Slovenska starších žiakov a predstavili sa tu tri reprezentácie. Turnaj Slovakia Cup tu odohrala reprezentačná osemnástka aj ženská reprezentácia a Michalovčanom sa dvakrát predstavila aj mužská reprezentácia, ktorá tu privítala Lotyšsko (4:1) a Dánsko (3:2 po predĺžení). Oba zápasy sa odohrali v rámci prípravy na majstrovstvá sveta.

Štadión zmenil šat

Za dva roky sa na štadióne zmenilo takisto veľa. Keďže hokejisti Dukly postúpili do najvyššej súťaže pribudol turniketový systém a takisto aj videorozhodca, čo sú podmienky Tipsport ligy. Divácky komfort podporuje aj svetelná tabuľa v strede ľadovej plochy. Pribudlo päť dresov pod strechu (tri za víťazstvá v prvej lige a takisto aj dvoch legiend michalovského hokeja Richarda Šechného a Petra Pinďára). V útrobách štadióna je vytvorená sieň slávy a takisto aj Fan shop, v ktorom si môžete zakúpiť suveníry Dukly. Na stenách štadióna môžete vidieť fotografie hráčov.

Peter Brendza



Uverejnené: 17.01.2020 13:20:03 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.