files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

V múzeu prebiehala odborná konferencia

 

Pri príležitosti Dňa na poctu mesta Michalovce (19.9.2010), pripravilo Zemplínske múzeum v Michalovciach dvojdňovú konferenciu s bohatým vedeckým programom za účasti nemalého počtu odborníkov. Konferencia sa konala v piatok a sobotu a zúčastniť sa nej mohla aj široká verejnosť.


 

Prednášali aj univerzitní profesori

 

Prvý deň boli na programe archeologické, historické prednášky, diskusie a rozoberala sa aj problematika kresťanstva v Zemplíne. Keďže tento rok je rokom kresťanskej kultúry, konferencia niesla názov „Kresťanstvo v dejinách Zemplína“. Stretlo sa tam dvadsaťdva prednášajúcich jazykovedcov, historikov, archeológov i národopiscov. Vzácnym hosťom bola Doc. PhDr. Ľubica Harbuľová, CSc., riaditeľka Inštitútu histórie z Filozofickej fakulty v Prešove, ktorá zároveň schôdzu otvorila. Celú ju viedol Mgr. Ján Adam, PhD. Ďalšími  významnými osobnosťami boli univerzitní profesori Prof. PhDr. Ferdinand Uličný, DrSc., Prof. ThDr. Ján Šafin, PhD., Prof. ThDr. PhDr. Peter Zubko, PhD. A Prof. PhDr. Peter Kónya, PhD. Tému Náboženské prejavy v praveku priblížili účastníkom prednášajúci z odboru archeológie. PhDr. Lýdia Gačková načrtla archeologické osídlenie od Keltov k Slovanom v mapách, dostali sa aj k problematike počiatku kresťanstva v Zemplíne, ale aj k iným témam. Najviac prednášok bolo v historickej sekcii. Zamerané boli napríklad na začiatky a vývoj kresťanstva v Zemplíne do obdobia reformácie, ktorú objasnil Prof. PhDr. Ferdinand Uličný, DrSc., výskum cirkevných dejín Zemplína a ďalšie. „Konferencia bola otvorená diskusia. Nezúčastnili sa jej len odborníci, ale aj laická verejnosť. Ich konforntácia názorov bola veľmi zaujímavá. Padli tu aj vážne konštatovania, čo sa týka Cyrilometodskej tradície, riešil sa aj problém našej rotundy a iné problematiky. Vyvolalo to medzi nimi veľkú diskusiu,“ povedal  historik Zemplínskeho múzea v Michalovciach a kronikár mesta Michalovce Dr. Martin Molnár a ďalej poznamenal: „Každý referát bol hodnotný. Z tejto konferencie chceme urobiť zborník v spolupráci s Inštitútom histórie Filozofickej fakulty v Prešove. Boli by sme radi, keby uzrel svetlo sveta už v roku 2011“.



 

Prezreli si fresky z 15. storočia

 

V sobotu prebiehali jazykovedné a národopisné prednášky v kultúrnom dome v obci Lesné, kde s múzeom spolupracoval Obecný úrad Lesné, občianske združenie Miestna akčná skupina DUŠA, v spolupráci s Mgr. Jánom Frenom a predseda Spolku svätých  Cyrila a Metoda v Michalovciach, docent Michal Hospodár. Súčasťou programu bola prehliadka fresiek z 15. storočia v priestoroch miestneho grécko-katolíckeho chrámu a archeologických nálezov v jeho okolí. Odznel tam zaujímavý príspevok PhDr. Petra Karpinského, PhD. o zborníku zemplínskych piesní, ktorý zozbieral Karol S. Seredaia. Rozprávalo sa o drevených chrámoch na východnom Slovensku, tradičných obyčajoch a zvykoch v kontexte slávenia cirkevných sviatkov v obci Poruba pod Vihorlatom a iných zaujímavostiach. „Organizovanie bolo dosť náročné. Dostať dvadsaťdva ľudí na jedno miesto bol dosť veľký problém. Sami sme konštatovali, že sme sa v takejto veľkej zostave ešte nestretli. Bolo to veľmi reprezentatívne zastúpenie. Množstvo poznatkov, ktoré konferencia priniesla, vytvorí nejaký základ a zborník, ktorý ak vyjde, bude takou našou regionálnou bibliou k dejinám kresťanstva v Zemplíne,“ skonštatoval historik Martin Molnár.

                                                                                                  Martina Králiková



Uverejnené: 25.09.2010 09:43:29 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.