files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Košický kraj prichýlil ďalších repatriantov

Na Školský internát, Medická 2 v Košiciach prišli v pondelok 6. apríla ďalší repatrianti. Ide prevažne o ľudí z Tirolska v Rakúsku.

Školské internáty v Košickom samosprávnom kraji prichýliliďalších repatriantov. V pondelok 6. apríla prišlo do Košíc ďalších 15 navrátilcov, ktorí boli umiestnení do povinnej karantény na stredoškolskom internáte na Medickej ulici v Košiciach. „Ide prevažne o ľudí z Tirolska v Rakúsku, ktorí tu pracujú v hotelierstve. Košický samosprávny kraj sa počas víkendu snažil pripraviť na ich príchod. Zabezpečili sme pre nich teplú stravu aj hygienické balíčky. S ich ubytovaním pomôžu dobrovoľní hasiči z Ruskova aj Slovenský Červený kríž,“ informoval predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka. Podľa informácií z Ministerstva vnútra SR, do Košíc malo prísť 96 repatriantov, väčšina však do autobusov nenastúpila. „Je na mieste uvažovať o efektívnejšom spôsobe repatriácie. Za vážne pochybenie považujem aj to, že jedna žena, ktorá sa nachádzala v autobuse, bola ešte v Rakúsku pozitívne testovaná na koronavírus. Podľa nášho názoru nemala vôbec cestovať jedným autobusom s ostatnými repatriantmi, ale mala byť izolovaná. Pri tejto repatriácii teda došlo k viacerým vážnym pochybeniam,“ uviedol Trnka. Žena z Rakúska v súčasnosti nemá klinické príznaky ochorenia a v karanténnom zariadení je izolovaná. Opätovne bude testovaná koncom týždňa.

V župnom karanténnom zariadení je od utorka 31. marca aj ďalších viac než 200 repatriantov z Veľkej Británie. V priebehu víkendu boli testovaní na infekčné respiračné ochorenie COVID-19. Podľa informácií z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva, výsledky by sa mali dozvedieť v pondelok. V prípade, ak budú testy negatívne, navrátilci budú môcť opustiť zariadenie a pokračovať v karanténe v domácom prostredí. Tí, ktorí budú pozitívne testovaní, ostanú v karanténe na internáte, prípadne budú presunutí do zdravotníckych zariadení. Košický samosprávny kraj pripravuje na príchod repatriantov aj Školu v prírode v Kysaku. Tí by tu mali byť umiestnení v najbližších dňoch. „V rámci kraja máme k dispozícii ďalších deväť zariadení, ktoré sú pripravené na prípadnú karanténu, k už pripraveným školským internátom sme pridali aj stredoškolský internát pri Strednej športovej škole. Obyvatelia nášho kraja nemusia mať obavy z umiestnenia repatriantov či zdravotníckeho personálu do týchto zariadení. V spolupráci s okresnými úradmi, hasičmi aj záchrannými zložkami sú všetci v povinnej karanténe izolovaní, nevychádzajú z izieb a rešpektujú nariadené pokyny. Ďakujem všetkým, ktorí sa podieľajú na repatriácii, zvlášť lekárom aj zdravotníkom, ktorí stoja v prvej línii,“ dodal Trnka.

V prípade nákazy sú vyčlenené viaceré internáty

V prípade výskytu nákazy v Michalovciach vyčlenil Košický kraj pre karanténne účely pre zdravotnícky personál internát Dúha na Špitálskej ulici, v trebišovskom okrese je pre lekárov z nemocnice v Trebišove a miestnej geriatrie k dispozícii turistická ubytovňa vo Viničkách, v okrese Sobrance je pre regionálnu nemocnicu pripravená turistická ubytovňa v Sobranciach. Lekári z nemocnice v Spišskej Novej Vsi môžu využiť internát pri hotelovej akadémii, pre Nemocnicu sv. Barbory a Psychiatrickú liečebňu v Rožňave vyčlenil Košický kraj internát a turistickú ubytovňu pri obchodnej akadémii v Rožňave. Internát pri Strednej športovej škole v Košiciach je vyhradený pre personál Detskej fakultnej nemocnice, Východoslovenský onkologický ústav, Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb aj košický Inštitút nukleárnej a molekulárnej medicíny. Železničná nemocnica Košice a Záchranná služba Košice má pre prípad karantény k dispozícii internát a hotel pri Hotelovej akadémii na Južnej triede v Košiciach. Personál Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach, Nemocnice sv. Michala, Centra pre liečbu drogových závislostí a Vysokošpecializovaný ústav sv. Lukáša môže využiť stredoškolské internáty na Jedlíkovej ulici v Košiciach.



Uverejnené: 06.04.2020 13:27:52 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.